F1 2021: Yeni Kurallar, Yeni Çekişmeler

 

Bir F1 sezonunu daha geride bıraktık. Ne yazık ki 2019 sezonu büyük çekişmelere, drama, heyecana seyirci olduğumuz bir yıl olamadı. Özellikle sezonun ilk yarısı, yani Almanya GP’sine kadarki yarışlar oldukça sakin geçti. Yeteri kadar geçiş göremedik çünkü arabaların arasındaki teknoloji farkı bu kadar açılınca geçiş yapmak oldukça zor olmaya başladı. Gördüğümüz geçişlerin çoğu da çoğunlukla uzun düzlüklerde DRS ile birlikte kolay, heyecansız denilebilecek sahnelerdi. 2021’de yeni kuralların uygulanmasıyla daha eşit teknolojideki arabalarla birlikte, daha rekabetçi çekişmeler ve heyecanlı bir şampiyona izleyebiliriz.

Yeni kurallardan bahsetmeden önce bu sezonun heyecanlı anlarını hatırlayalım. Bu sezon için heyecan denince ilk akla gelen, 7 pilotun da DNF olduğu, büyük drama sahne olan Almanya GP’si oluyor. Yoğun yağmur genelde podyuma beklenmedik isimleri taşıyabiliyor. Almanya’da bu isim Kvyat olmuştu, Hulkenberg de son dakikalarda yaptığı hata olmasa kariyerindeki ilk ve belki son podyumunu almak üzereydi. Almanya bu sezonun en heyecanlı etkinliği de olsa, F1 fanlarını en çok heyecanlandıran rekabet genç yetenek Leclerc ve Verstappen’in çekişmeleriydi.

2019 Almanya GP podyumu

 

Verstappen Red Bull’un Honda ile tartışmalı ortaklığıyla büyük başarılara imza attı ve Ferrarileri geride bırakarak sezonu 3. bitirdi . Honda 2015’te McLaren ortaklığı ile F1’e geri dönmüştü. Özellikle Fernando Alonso’nun Honda için “GP2 motoru” demesi ve gerçekten de Honda’nın diğer motor sağlayıcılarına kıyasla pek de rekabetçi olamaması büyük spekülasyonlara sebep olmuştu. Honda’nın bu sezon ani yükselişi, Verstappen’in yüzünü güldürürken, gelecek yıllar için de Red Bull’un tekrardan şampiyona mücadelesine ortaklık edebileceğini gösteriyor.

Öte yandan Leclerc’de, Verstappen gibi bu sezon kendisinden beklenenden fazlasını yaptı. Sezonun başında Ferrari, 1. pilotlarının Vettel olduğunu açıkça belirtirken, sezon ilerledikçe bu durumun tersine döndüğüne şahit olduk. Şampiyona sıralamasında 4. olan Leclerc hem sezonu 5. bitiren Vettel’in önünde bitirdi hem de 7 pol pozisyonu alarak da bu sezonun en çok pol pozisyonu olan pilotu oldu.

 

Charles Leclerc ve Max Verstappen

Bana kalırsa günümüzde F1’in en büyük problemi pilotların sezon boyunca yarış kapsamında sıralamalarının çok güç değişmesi ve şampiyonanın monotonlaşması. 2021’in de en heyecan verici kuralı bu sorunu giderebilecek olması. Şu anda takımların yıllık bütçeleri 130-410 milyon dolar arasında değişebiliyor. 2021’de bütçelerin dengelenmesi ve takımlara harcayacakları bütçelerde bir sınırlandırma getirilmesi hedefleniyor. Bu değişim Ferrari, Mercedes gibi büyük takımlarla diğer takımlar arasındaki uçurumu kapatıp rekabeti artırabilir.

Bir diğer dikkat çeken değişim, arabaların görsel ve teknik açıdan değişecek olması. Daha küçük ön kanatlar ve büyük arka kanatlar ile hem daha fütürist bir görünüm, hem de daha az yere basma gücü olması bekleniyor. Araçların tasarımlarına daha az kısıtlama gelmesiyle de takımların araçları birbirinden farklı görünebilecek.

Tüm bu yenilikler arasında bana kalırsa en dikkat çekici olan araçların ortalama tur başına 3-3.5 saniye yavaşlaması bekleniyor. Her yıl hızlanan araçlarla, pistlerde yeni rekorlar kırılmasına alışmışken bu durum tur rekoru sahiplerini sevindirmiş olabilir. Araçların yavaşlama sebebi minimum araç ağırlığının artırılmış olması olacak. Araçların yavaşlayacak olması tartışılan bir konu olsa da bence F1’in kilit noktası pilotların yarışması, yani birbirlerini geçmeleri. Yeni kurallar da özellikle daha az yere basma gücüyle birlikte daha fazla geçiş yani heyecan, rekabet imkanı sunuyor. Umarım önümüzdeki yıllarda son yılların aksine, son yarışa kadar kimin şampiyon olduğu belli olmayan, heyecanlı sezonlar görürüz.

Leave a Reply