KULÜPLER DÜNYA ŞAMPİYONASININ KATILIMCILARI DEĞİŞTİ

Bu sene 16.sı oynanacak olan FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonasına katılımcı takımlar duyuruldu.

Bu sene Aralık ayının 13’ü ile 17’si arasında oynanacak olan Kadınlar FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonasına katılacak 6 takım belli oldu. Avrupa Kıtası’nı temsilen ülkemizden Vakıfbank ve Eczacıbaşı takımları, Asya Kıtası’nı temsilen Vietnam’ın Sport Center 1 Hanoi takımı, Güney Amerika Kıtası’nı temsilen Brezilya’nın Dentil Praia ve Minas takımları ve 6. takım olarak da Vargas’lı Tianjin Bohai Bank takımı katılacak.

Şampiyona ilk kez 1991 yılında Brezilya’nın, São Paulo kentinde düzenlenen FIVB Kadınlar Dünya Kulüpler Şampiyonasında konfederasyonlar arasında CEV 31 madalya ile açık ara ile önde bulunuyor. İkinci sırada 13 madalya ile Güney Amerika Voleybol Konfederasyonu (CSV) bulunuyor.

CEV adına kazanılan bu 31 madalyanın 16 tanesi Türk takımlarından geldi. CEV’in ilk şampiyonluğu 1992 yılında İtalyan Teodora Ravenna ile gelirken, ülkemizden CEV’i temsil eden Fenerbahçe 2010 yılında Doha’daki organizasyonda altın madalya kazanan ilk Türk takımı olmuştu.
VakıfBank 4 altın, 2 gümüş, 2 bronz toplam 8, Eczacıbaşı 2 altın, 1 gümüş, 2 bronz toplan 5, Fenerbahçe ise 1 altın, 2 bronz toplam 3 madalyanın sahibi oldular.

Geçtiğimiz senenin şampiyonu olan Imoco’nun bu sene turnuvada yer almayacak olması büyük dikkat çekti. Her yıl düzenlenen Şampiyonlar Lig’i maçlarında final oynayan takımlar kıtalarını temsilen FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonasına katılma hakkı elde ediyor. Geçtiğimiz yıl çeyrek finalde Fenerbahçe’ye birinci maçta 3-0 yenilen Imoco için rövanş maçında kazandığı 3-2’lik skor bir üst tura çıkabilmesi için yeterli olmadı. Imoco çeyrek finalde elenerek Avrupa Şampiyonasında final maçı oynama hakkını kaybetti. 2022 Kulüpler Dünya Şampiyonası şampiyonu Imoco Volley bu sene turnuvaya katılma hakkını elde edemedi.

Erkeklerde ise bu sene ilk defa ülkemizden bir takım turnuvaya kazanma hakkı elde etti. Halkbank Spor Kulüp’ü bu sene tarihinde ilk defa Erkekler FIVB Kulüpler Dünya Şampiyonasına katılmaya hak kazandı. Böylelikle Efeler Ligi takımlarından biri ilk kez dünya çapında rekabet etme hakkı buldu.

Şampiyona ilk kez 1989 yılında İtalya’nın, Parma kentinde düzenlendi. FIVB Erkekler Dünya Kulüpler Şampiyonası’nda konfederasyonlar arasında CEV 36 madalya ile açık ara ile önde bulunuyor. İkinci sırada 13 madalya ile Güney Amerika Voleybol Konfederasyonu (CSV) bulunuyor.

CEV adına kazanılan bu 36 madalyanın ilki 1989’da İtalyan Parma takımı kazanılırken Türk takımlarından şu ana kadar madalya kazanan herhangi bir takım olmadı. Umarız ki bu sene gerçekleşecek olan turnuvada temsilcimiz Halkbank kürsüde yer alarak ülkemize ilk madalyayı kazandırır.

Görseller Wikipedia ve Volleyball World’un WEB sitelerinden alınmıştır.

KAYNAKÇA:

https://www.voleybolaktuel.com/kadinlarda-dunya-kulupler-sampiyonasinin-6-takimi-vargasli-tianjin-mi-olacak/ https://en.wikipedia.org/wiki/2022_FIVB_Volleyball_Women%27s_Club_World_Championship

Leave a Reply