Basketbol Süper Ligi’nde Sezon Noktalandı: Avrupa Kupaları ve Şampiyon Anadolu Efes

30 Eylül’de Türk Telekom’un sahasında Darüşşafaka’yı 90-87 mağlup ettiği maçla birlikte start veren 2022-2023 sezonu son derece çekişmeli bir serüvenin ardından 17 Haziran akşamında oynanan Pınar Karşıyaka – Anadolu Efes karşılaşmasıyla son buldu. İnişli çıkışlı normal sezona, Türk takımlarının Avrupa kupalarındaki performanslarına, play-off’lardaki kritik eşleşmelere ve Anadolu Efes’e kupayla veda eden Ergin Ataman’a değineceğim bu yazım için şimdiden herkese iyi okumalar dilerim.

Normal sezon kıyasıya bir mücadele içerirken gerek alt sıralarda gerekse üst sıralarda heyecan son haftalara kadar sürmeye devam etti. 2013-2014’te ligi 1. sırada tamamlayan Banvit Basketbol’un ardından 9 yıl aradan sonra Anadolu Efes ve Fenerbahçe’den farklı bir takım ligi zirvede tamamlamayı başardı. Bu takım koç Erdem Can’la birlikte farklı bir hava yakalayan ve 1993’ten beri ligi ilk defa 1. bitiren Türk Telekom olacaktı. Takım halinde başarılı bir kimya yakalayan başkent temsilcisi oynadığı 30 maçın 25’inden galip ayrılırken iç sahada oynadığı 15 maçı da namağlup tamamlamayı başardı. Fenerbahçe Beko 24-6’lık derecesiyle ligi ikinci, Anadolu Efes ise 22-8’lik derecesiyle üçüncü bitirirken Pınar Karşıyaka 21-9’la play-off’lardaki son iç saha avantajını elde eden takım oldu. Kalan dört play-off koltuğunu ise sırasıyla Bursaspor, Darüşşafaka, Tofaş ve Galatasaray NEF kaptı. Sezona kötü bir giriş yapan ve uzunca süre kümede kalıp kalmayacağı tartışılan Galatasaray NEF yaptığı takviyelerle birlikte play-off’un son koltuğunu kaparken Beşiktaş rakibi gibi kötü gidişatı değiştirmeyi başaramadı. Son haftaya kadar Gaziantep’le birlikte ligde kalma yarışına giren yarışın kazananı olan Beşiktaş ligi 14. sırada bitirdi.

İspanya ile birlikte Avrupa’nın en önde gelen iki liginden birisi olarak gösterilen Türkiye Basketbol Süper Ligi’nde mücadele eden takımlarımız için Avrupa kupaları bu sene pek de istenildiği gibi sonuçlanmadı. Türk Telekom ligdeki harika oyununu Eurocup‘ta da sürdürmeyi başararak gittiği iki numaralı turnuvada finale kadar yükseldi. Bu finalle birlikte Türk Telekom Erkek Basketbol tarihimizin 19. finalini oynayacaktı. Finalde ev sahibi avantajına sahip olan Gran Canaria’ya karşı kötü bir başlangıç yapan temsilcimiz ikinci yarıda rakibini yakalasa da son anlarda isteneni gerçekleştiremedi ve sezonu 2. olarak noktaladı. FIBA Avrupa Kupası‘na büyük umutlarla başlayan ancak özellikle deprem felaketi sonrasında ritim kaybı yaşayan Gaziantep Basketbol ise favorisi olduğu kupaya çeyrek finalde veda etti. Polonya temsilcisi Wloclawek temsilcimizi eledikten sonra kupayı kazanmayı başarmıştı. Pınar Karşıyaka ve Tofaş FIBA Şampiyonlar Ligi‘ne grup aşamasında, Galatasaray NEF ve Bahçeşehir Basketbol son 16 aşamasında veda ederken Bursaspor ise Eurocup‘ta gruptan çıkmayı başarıp son 16 turunda Gran Canaria’ya elenmişti. 9 yıl sonra ligi lider bitirmeyi başaramayan Fenerbahçe ve Anadolu Efes ikilisi Euroleague‘de de 8 yıl aradan sonra ilk defa Final-Four görmeyi başaramadı. Ligi ilk 8’de bitiren 8 takımın yanına Gaziantep ve Bahçeşehiri de ekleyince 16 takımlı Süper Lig’den 10 takımımızın Avrupa’da mücadele ettiğini görüyoruz ve bu durumun çok değerli olduğunu belirtmek gerek.

Görsel: Süper ligi 1. ve Eurocup’ı 2. bitiren sezonun flaş ekibi Türk Telekom.

Play-off’lardaki çeyrek final eşleşmelerinin üçü seri başlarının lehine 2-0’lık skorla sona ererken ligi lider bitiren Türk Telekom deplasmanda Galatasaray’a kaybetmesine rağmen evindeki iki maçı da kazanarak 2-1’lik seri skoruyla bir üst tura çıkmaya başarmıştı. Yarı final eşleşmeleri ise bir kez daha ligin kalitesini ve oynanan üst düzey basketbolu gözler önüne seren cinstendi. Fenerbahçe Beko – Anadolu Efes ve Türk Telekom – Pınar Karşıyaka eşleşmelerine sahne olan yarı finallerin ilk maçında Fenerbahçe ezeli rakibi Efes’i 108-66 yenerek seriye inanılmaz bir giriş yapmış olsa da son anların nefes kestiği ikinci maçta Anadolu Efes Will Clyburn’ün son saniye üçlüğüyle birlikte 92-90 galip gelecek ve ev sahibi avantajını kapacaktı. Sinan Erdem’de oynanan üçüncü ve dördüncü maç da benzer bir çekişmeye sahne olsa da seriye iyi başlamayan Micic’in sazı eline alması, Bryant’ın kenardan takıma kenardan inanılmaz enerji getirmesiyle birlikte Efes iki maçı da kazandı ve 3-1’lik seri skoruyla finale yükseldi. 1 ve 4. olan takımların eşleşmesinde Türk Telekom heyecan dozunun yüksek olduğu mücadelede rakibi Karşıyaka’yı 98-94 mağlup ederek öne geçse de Fenerbahçe’ye benzer şekilde ikinci maçta rakibine savunmada hiçbir çözüm üretemeyince Karşıyaka’nın ev sahibi avantajını ele geçirmesine izin vermiş oldu. İzmir’de, Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu’nda oynanacak olan zorlu iki maçtan en az birini kazanarak seriye tutunmak isteyen Türk Telekom ilk maçı 84-81 kaybettikten sonra diğer maçı da 94-90 kaybetti ve böylece Pınar Karşıyaka aynı Efes gibi 3-1’lik skorla seri başı olan takımı eleyerek finale yükseldi.

Normal sezonu 3. ve 4. bitiren iki takımın finale çıkması pek sık rastlanılan bir olay değildir ancak iki takım da nefes kesen ve el yakan anlara sahne olan seriler sonucunda finale çıkmayı başardı. Bu başarıyı tamamlamak için kupa gerekliydi. Finalin ilk maçında Anadolu Efes maça çok iyi başlayarak farkı 17’ye kadar çıkardı. Üçüncü çeyrekte daha kontrollü bir oyun oynayan ve dış şut isabetini de arttıran Karşıyaka final periyoduna sadece 6 sayı geride girdi. Son periyotta öne geçmeyi de başaran Karşıyaka son anlarda istediği isabetleri bulamayınca Efes seriye galibiyetle başlayan taraf oldu. İkinci maça bir kez daha çok iyi başlayan Anadolu Efes Clyburn’ün ilk periyotta sakatlanarak soyunma odasına gitmesiyle birlikte kan kaybı yaşasa da baştan sona kontrol sahibi olduğu maçı 85-68 kazanarak İzmir’e doğru yol aldı. Panathinaikos’la anlaşan ve sezon sonunda takımdan ayrılacak olan Ergin Ataman ikinci maçın ardından taraftarlarına el sallayarak seriyi İzmir’de bitireceklerini ima etmişti. Üçüncü maçta Pınar Karşıyaka salonu dolduran taraftarlarının önünde seriyi uzatmak için oynayacaktı. İlk yarısında üstünlüğün 21 kere, dile kolay tam tamına 21 kere el değiştirdiği bu inanılmaz maçta heyecan bitmek bilmiyordu. Son anlara başa baş girilen mücadelede Micic bir kez daha neden en değerli oyuncu ödülünün sahibi olduğunu göstererek sezonu noktalayacak üçlüğü kaydetti ve takımına maçı kazandırdı. Böylece seri 3-0 sona erdi ve birçok hikayeye sahne olan 2022-2023 sezonu noktalandı. Ergin Ataman Anadolu Efes’teki macerasını kupayla tamamlamış oldu. Efes’in başında 2 Euroleague, 3 Basketbol Süper Ligi, 2 Türkiye Kupası ve 3 Cumhurbaşkanlığı kupası kazanan tecrübeli koç gelecek sezon Panathinaikos’un başında olacak.

Görsel: Sezonu şampiyon olarak bitiren Anadolu Efes.

Görseller trthaber.com ve ntvspor.net’ten alınmıştır.

Leave a Reply