NBA’DEKİ KAOTİK OYUNCULAR: JA MORANT

NBA’de 2022-2023 sezonu nefes kesici bir tempoyla devam ederken son yılların en çekişmeli normal sezonlarından birine tanık oluyoruz. Pandemi döneminde geçerlilik kazanan Play-In formatının geliştirilmesi işlerin daha da kızışmasına neden oldu. Şu an Doğu Konferansı’nda üç takım 31 galibiyete sahip bir şekilde 10. sıra için yarışırken 9. sırada bulunan Toronto’nun 32 galibiyeti mevcut. Batı Konferansı’nda ise tansiyon daha yüksek. Play-off’un son koltuğu olan 6. sırada 35 galibiyete sahip Golden State Warriors bulunurken 33 galibiyete sahip olan Los Angeles Lakers 12. sırada kendisine yer buldu şu an için. Bu yazımda ligin heyecanını bir kenara bırakıp bu heyecanın ana karakterlerinden birisi olan Ja Morant’ten bahsedeceğim.

Ja Morant Neyle Karşı Karşıya?

2019’daki NBA Draft’inde dönemin en popüler kolej oyuncusu olan Zion Williamson’ın ardından 2. sırada seçilen Ja Morant geride kalan dört sezonda 2. sıra seçimini ne kadar hak ettiğini kanıtlayalı bir hâyli oluyor. İlk sezonunda 18.1 sayı 7.3 asist istatistiği tutturarak yılın çaylağı ödülünü alan yıldız isim takip eden sezonlarda da 20 sayı ve 7 asist barajının üstünde bir ortalama tutturmayı başardı. Aynı zamanda Memphis’i de ligin en rekabetçi ve izlemesi en keyif veren takımlarından birisi yapan Morant, bu sezon takımını liderliğe kadar taşımayı başarmıştı. Fakat şu sıralar takımı 2. sıra için mücadele verirken kendisi cezası nedeniyle maçlara çıkamıyor. 3 Mart’ta Denver deplasmanında alınan 113-97’lik mağlubiyette maçın en skorer ismi olan Ja Morant maçın ardından açtığı bir sosyal medya yayınında kameraya silah göstermiş ve böylece Amerika’daki spor medyasını çalkalayan bir olaya imza atmıştı. Bu olayın henüz birkaç gün öncesinde geçtiğimiz yaz ayında sokak basketbolu oynadığı bir çocukla kavga ettiği ve ardından silah çektiği haberleri yayılmıştı ki o haberler tam netlik kazanmadan böyle bir “acemilik” yaparak kendisini ateşe attı. Memphis’le 5 yıl için 238 milyon dolarlık çok büyük bir paraya kontrat imzalayan Ja Morant’in davranışlarını ve onu bekleyen tehlikeleri biraz irdeleyelim.

Yıldız ismin canlı yayında silah gösterdiği anın görüntüsü.

Asıl ismi Temetrius Jamal Morant olan ve NBA’in yüzü olmaya aday oyunculardan birisi olan Morant’in bazı sebeplerden ve tercihlerden ötürü özendiği bir hayat stili mevcut görüldüğü üzere. Sürekli maçlarına gelen kalabalık arkadaş gruplarından da görülebileceği gibi “çeteleşme” ve “gangster” tarzı bir anlayışla hareket ediyor. Washington Post’un geçtiğimiz günlerde yayınladığı habere göre yine geçtiğimiz yaz ayında Memphis’teki bir alışveriş merkezinde kasiyerle problem yaşayan annesi, Ja’yı arayarak kendisini olay yerine çağırır. Olay yerine 9 arkadaşıyla birlikte giden Ja Morant mağazanın güvenliğinin uyarılarına rağmen arkadaşlarıyla birlikte olay yerinde kalmaya devam etmiş. Olay yerine polislerin gelmesiyle birlikte tartışma yatıştırılsa da polis raporuna göre Morant güvenliği ve kasiyeri tehdit etmişti. Bu Ja Morant’in ilk ya da son olayı değil. Çok yakın zamanda kenarda otururken takımının bulduğu şuta eliyle silah işaretleri yaparak sevinmişti. Yine bu sezon oynanan Pacers maçında rakip oyuncu Chris Duarte ile sıkıntı yaşayan Ja Morant’in arkadaş çevresinin mücadelenin ardından Pacers ekibinden bazı kişilere silah çektiği iddiası öne sürüldü fakat bu iddianın sonucu Ja Morant’e değmedi. Bahse konu olan kişi ise bu sezon boyunca lig maçlarını izlemekten men edildi. Başarılı oyuncu Amerikan medyasında da topa tutulmaya devam ediliyor ki sahalara ne zaman döneceği de henüz belli değil. Dünyanın en büyük bütçeli liglerinden birisi olan NBA’de parmakla gösterilen bir oyuncuyken yapılan olgun olmayan davranışlar nedeniyle başının belaya girmesi elbette çok normal ama bu olaylardan hiçbir zaman ders almıyor oluşu sıkıntı yaratmakta.

Geçmişte soyunma odasında birbirine silah çektiği haberleri çıkan Gilbert Arenas ve Javaris Crittenton da zamanında birçok cezanın odağı olmuştu. Crittenton karıştığı başka olaylar nedeniyle de NBA kariyerini sadece 2 sezon sürdürebilmişti. Şu an için Adam Silver yönetiminde olan NBA’den yumuşak bir yaklaşım görüyoruz. Olayların daha da büyümemesi adına Memphis yıldız oyuncusuna önce en az 2 maç ceza vermişti. Bu cezanın ardından en az 4 maç olmak üzere bir kez daha ceza verildi. Colorado eyaletinin bir şehri olan Denver’da yaptığı canlı yayının ardından yıldız oyuncunun Glendale Polis Departmanı tarafından herhangi bir cezayla suçlanmayacağı haberleri geldi. Olaya tam olarak dahil olmayan ve şu an için Memphis’in kendi oyuncusuna verdiği cezalarla geçiştirilen bu sürecin ardından eğer Morant’in takım uçağına silah soktuğu ispatlanırsa cezanın çok yüksek sayıda maç uzaklaştırmalarıyla sonuçlanabileceği söyleniyor. Umuyoruz ki ligi keyifli kılan ve basketbola renk getiren yıldız isim bu tip olaylardan ders çıkarmayı başarır ve saha içindeki etkileyici oyununu saha dışında takınacağı temiz bir tavırla taçlandırır.

Kaynakça:

Görseller flipboard.com, ntv.com ve basketnews.com’dan alınmıştır.

https://www.sporx.com/morant-in-arkadaslari-pacers-oyuncularina-silah-cekti-iddiasi-SXHBQ1006150SXQ
https://basketnews.com/news-186051-ja-morant-got-into-a-conflict-with-memphis-mall-security.html
https://www.commercialappeal.com/story/sports/nba/grizzlies/2023/02/05/memphis-grizzlies-respond-to-report-that-ja-morant-red-laser-on-indiana-pacers/69875110007/
https://bleacherreport.com/articles/2576918-caron-butler-details-gilbert-arenas-gun-incident-in-new-book

Leave a Reply