Basketbol Milli Takımımızın Yeni Jenerasyonu ve 2022 Avrupa Şampiyonası

Basketbol milli takımımız 2010 Dünya Şampiyonası’ndan beridir yaşadığı derin rotasyonlu kadro kuramama probleminden 2022 Avrupa Şampiyonasına tam kadro gidilebilmesi halinde kurtulacakmış gibi gözüküyor. 

2010’da Semih Erden, Ömer Aşık, Oğuz Savaş, Kerem Gönlüm ve Ersan İlyasova 4, 5 numara rotasyonu o turnuvadaki başarının en önemli anahtarlarından biriydi. Son yıllarda ise Ömer Aşık’ın sakatlıklardan dolayı kariyerine devam edememesi, Ersan İlyasova ve Semih Erden’in alternatiflerinin olmaması ve bu nedenle ilerleyen yaşlarına rağmen uzun süreler sahada kalmak zorunda olmaları uzun rotasyonumuzdaki temel sorunları oluşturmuştu. Uzun rotasyonu dışında forvet ve oyun kurucu rotasyonlarında da sorun yaşayan milli takımımız 2010’daki turnuvadan sonra hafızalara kazınan bir başarı yakalayamadı.

Önümüzdeki turnuvalar için alttan yetişen jenerasyonlardan gelen oyuncularla tekrar eski günlere dönmek isteyen milli takımımız son yıllarda devşirme oyuncu oynatma hakkını skora katkı sağlayabilecek kısa oyunculardan kullanıyor. Skor yaratabilen oyun kurucu eksikliğini sırasıyla Bobby Dixon, Wilbekin ve son olarak da Shane Larkin’i devşirerek kapatmaya çalışan milli takımımız, son yaptığı Larkin tercihinden oldukça ümitli. Larkin dışında Şehmuz Hazer ve Buğrahan Tuncer gibi gelecek vadeden oyuncuların da kadroda olmasıyla güçlü bir kısa rotasyonumuz oluşacakmış gibi gözüküyor.

Forvet pozisyonunda Cedi Osman ve Furkan Korkmaz gibi NBA’de önemli roller almaya başlayan oyuncularımızın olması ve Türkiye Ligi’nde de rotasyona katkı verecek kalitede oyuncularımızın bulunması milli takımımızın bir diğer güçlü yanı. Cedi’nin Cleveland rotasyonunun vazgeçilmez bir parçası olması son yıllarda aldığı sürelere de olumlu yansıdı. Ritmini bulması halinde skora da oldukça önemli katkı verebilen oyuncunun en önemli özelliklerinden birisi takımının temposunu yukarı taşıması. Furkan Korkmaz ise bu sene takıma alınan şutör oyuncular yüzünden aldığı sürelerde azalmalar olması beklenirken o da aynı şekilde ritmini bulduğu maçlarda takımına ciddi skor katkılarında bulunabiliyor.

Uzun rotasyonundaki adaylara baktığımızda akıllara ilk gelen isim daha 18 yaşında olan ve hem TBL’de hem de Avrupa Şampiyonası eleme maçlarında 20 sayı üstü bir ortalamayla oynayan Alperen Şengün. Genç yaşına rağmen hem Avrupa’da hem de Amerika’da adı duyulan, NBA draftlarında ilk turdan seçilmesine garanti gözüyle bakılan genç yıldız milli takımımız adına umut veriyor. Bu sene NBA draftlarına katılan, seçilemediği halde Oklahoma City Thunder’la deneme kontratı imzalayan antrenmanlardaki performansıyla da G-league takımı OKC Blue’da forma şansı bulan Ömer Faruk Yurtseven her maç üstüne koyarak oynuyor. Son iki maçında 26 ve 36 sayı bulan 22 yaşındaki pivot dış şut tehdidi sayesinde hücumda oldukça önemli roller alıyor. 

Genç jenerasyonun ağırlıklı olduğu, kaliteli bir kadro potansiyeli olan milli takımımız için Avrupa Şampiyonasında ilk hedef gruplardan çıkmak olacaktır. Fakat oyuncularımızın 2022 yazına kadarki gelişimlerine de bağlı olarak madalya kazanmak da imkansız değil. 

Fotoğraf kaynak: https://twitter.com/TBF/status/1363415731174596608/photo/1 Twitter:TBF

Leave a Reply