Eksik Efes’ten Kritik Galibiyet

THY Euroleague normal sezonun 11. haftasında temsilcimiz Anadolu Efes Sırbistan’da Kızılyıldız engelini 64-75 lik skorla geçti.

Anadolu Efes, bu hafta Euroleague’in zorlu takımlarından Kızılyıldız’a konuk oldu. Maçtan önce temsilcimizde önemli oyuncuların yokluğu koç Ergin Ataman’ın elini zayıflatmıştı. Sakatlıkları bulunan Micic, Beaubois, Dunston, Pleiss ve Yiğitcan Saybir’in yanında teknik ekipte çıkan 4 yeni covid-19 vakası, Efes takımını kısıtlı kadro ve personelle maça çıkmaya itti. Ayrıca maçtan tam 20 saat sonra milli takımda forma giyecek oyuncuların olması rotasyonu iyice daralttı.

Aleksandar Nikolic Spor Salonu’ndaki maça hızlı bir başlangıç yapan Kızılyıldız, Corey Walden’ın üst üste sayılarıyla 8-0 lık skor üstünlüğünü elde etti. Doğuş Balbay’ın oyuna girmesi lacivert beyazlıları hareketlendirdi. İlk çeyrekte Kızılyıldız’ın agresif savunmasını bire birlerle çözen Efes, hücumda Micic’in yönlendirmesini ve savunmada Dunston’ın caydırıcılığını az da olsa aradı. Kuridza’nın son saniye bulduğu basket sürenin dolması sebebiyle sayılmayınca çeyreğin skoru belirlenmiş oldu (14-16). İkinci çeyrekte de başa baş bir oyun sergilenirken, Efes’in hücumda topu doğru paylaşması ve savunmadaki etkinliği ilk yarıyı 36-40 önde kapatmasını sağladı.

İkinci yarıya çok daha istekli başlayan temsilcimizde sakatlığını yeni atlatan süperyıldız Shane Larkin eski günlerine döndüğünün sinyallerini verdi. Çeyreğin ortasında, hücum süresinin dolmasına 0.6 saniye kala bulduğu basketle tüm benchi havaya soktu. Larkin’in yanında Moerman’ın da üstün oyunuyla Efes farkı açtı. Bu sürede parkedeki tüm oyunculardan katkı alan takım, periyodu hiç top kaybı yapmadan bitirdi. Ev sahibi ekip bu periyodun sonunda oyundan düşse de Dobric’in bulduğu üç sayılık basket son periyoda umutlu girmelerini sağladı.

Son periyota da hız kesmeden giren Anadolu Efes, üçlüklerle rakip potayı bombardımana tuttu. Temsilcimiz, Doğuş Balbay’ın bulduğu sayıyla da bu sezon bir maçtaki en yüksek üçlük sayısına ulaşmış oldu (15 üçlük). Maçın son anlarında yorgunluğun baş göstermesiyle çift hanelerdeki fark erimeye başladı. Buna rağmen, hücumdaki kısırlığı reboundlar ve top çalmalarla kapatan ekibimiz maçtan 64-75 galip ayrılmayı bildi.

Dar rotasyonla, maçın genelini kusursuza yakın oynayan Efes, rakip savunmayı iyi okudu ve hücumda boş oyuncuyu iyi buldu. Savunmada James Anderson’un etkinliği, Kızılyıldız’ın guardı Loyd’u bir hayli yıprattı. Sonuç olarak zor deplasmanı galibiyetle geçen Anadolu Efes 10. maçında 6. galibiyetini aldı. Takım olarak %54 üçlük ve %45 ikilik bulan lacivert beyazlılarda Larkin 18 sayıyla oynadı. Maçın adamı seçilen Moerman ise 17 sayı 9 reboundla double double a çok yaklaştı. Ev sahibi takımda ise Loyd 10 sayı kaydetti.

Maç sonunda açıklamalarda bulunan baş antrenör Ergin Ataman doğru oyunla galibiyete ulaştıklarını aktarırken, dar rotasyonla kazandıkları için sevinçli olduklarını belirtti. Ayrıca son çeyrekte sadece 8 sayı bulabilmelerine de değinen tecrübeli koç buna rağmen oynanılan basketboldan memnun olduğunu söyledi.

Euroleague ve Fiba’nın bu sıkışık takvimi nedeniyle yarın (28/11/2020) oynanacak olan Hırvatistan-Türkiye maçına çıkacak milli oyuncularımızın performansı nasıl etkilenecek hep birlikte göreceğiz. Henüz kampa katılmamaları bir dezavantaj mı teşkil edecek yoksa onların maç ritmi takımı olumlu yönde mi etkileyecek merakla bekliyoruz.

Maçın önemli anları
KAYNAKÇA
Maçın özeti euroleague.net sitesinden alınmıştır
Kapak fotoğrafı sabah.com.tr sitesinden alınmıştır
Fotoğraflar ve gif Anadolu Efes SK twitter hesabından alınmıştır

Bora Taşkın

Leave a Reply