CEPHENİN ‘TOPÇU’LARI- HASNUN GALİP

I. Dünya Savaşı’nın yeni başladığı günlerde İngiliz Donanması’na ait Indomitable ve Indefatigable gemilerinin takip ettiği iki Alman gemisi, Goben ve Breslau, Çanakkale Boğazı’na doğru yol alır. Henüz savaşa dahil olmamış Osmanlı Devleti’nden geçiş izni isteyen Almanlara, gemilerin Osmanlı Donanması tarafından satın alındığı ‘Almanya Hükümetinin bu iki zırhlının Devlet-i Aliyye`ye satılmasına karar verdiği’ ifadeleri ile bildirilir. Goben kruvazörünün ismi ‘Yavuz’ olarak değiştirilirken Breslau gemisinin yeni ismi ise ‘Midilli’ olur. Gemi mürettebatına ise Osmanlı Donanması’na ait üniformalar verilir.

Yavuz ve Midilli gemilerinin mürettebatı

Gemiler İstanbul’a geldikleri zaman Alman mürettebat ile Galatasaray arasında bir futbol maçı oynanır. Maç 3-0 Galatarasay’ın üstünlüğü ile sonlanır. 3 golü de takımın Ali Sami Yen’den sonra ikinci kaptanlığını yapan Hasnun Galip atmıştır. Aynı zamanda hokey oyuncusu da olan Hasnun Galip, Osmanlı paşalarından Galip Paşa’nın oğludur. Hasnun Galip döneminin en önemli oyuncularından birisidir öyle ki Ali Sami Yen onun için ‘’İstanbul’daki idmancıların en kıymetlisi’’ der. Galatasaray Lisesinde okuyan Hasnun Galip’in okul numarası 238’dir.

Yavuz ve Midilli gemilerinin 29 Ekim 1914’te Rus limanlarını bombalaması üzerine Osmanlı Devleti de resmen I. Dünya Savaşı’na dahil olur. Aynı sene oynanmakta olan ve 5 takımın yer aldığı 1914- 1915 İstanbul Futbol Ligi’nde Galatasaray ve Üsküdar Anadolu takımları arasında şampiyonluk mücadelesi verilmektedir. 16 Nisan 1915 tarihinde Hasnun Galip’in de oynadığı final maçında Galatasaray, Anadolu Üsküdar’ı 3-2 mağlup ederek İstanbul Futbol Ligi’nin şampiyonu olur. Bu maç aynı zamanda Hasnun Galip’in sarı kırmızılı formayı giydiği son maçtır.

Hasnun Galip’in üniforma ile çekilmiş fotoğrafı

Hasnun Galip ihtiyat zabiti rütbesi ile gönüllü olarak Çanakkale Cephesi’ne yazılır. Görev yeri 5. Ordu’dur. Hasnun Galip, yakın arkadaşı Ali Sami Yen’e gönderdiği mektupta Almanlara karşı almış oldukları zaferin cephede bile konuşulduğundan bahseder:

‘’Geçen gün siperlerdeyiz, yanıma bir Alman neferi geldi, biraz Fransızca biliyordu, epey konuştuktan sonra Alaettin Efendi Alman neferine benden bahsetmeye başladı. Nihayet Galatarasay’ın Yavuz Alman Bahriyelileri ile oynadığımız oyunu söyledi ve gollerin üçünü de benim attığımı söyleyince Alman neferi, Midilli gemisinden, kızdı ve beni yukarıdan aşağıya süzdü. ‘’Bu mu?’’ dedi, Alaettin Efendi evet deyince nefer diyecek bir şey bulamadı. ‘’ (…) Demek istediğim Galatasaray’ın galibiyetini tâ avcı hattından duymuş, İstanbul’dan gelen arkadaşlarından birinin ilk verdiği havadis bizim galibiyetimiz olmuş. ‘’

Mevzilerde Hasnun Galip

Hasnun Galip bu mektubunu ‘’İdmancıların ve Galatasaraylıların cümlesine selam’’ sözü ile sonlandırır. Mektubun altında adresi 7. Fırka 21. Alay 7.Bölük Takım Komutlarından Hasnun Galip olarak belirtilir.

Hasnun Galip Ali Sami Yen’e yazdığı bir diğer mektupta ise yine futbolculara o zamanın deyimiyle ‘idmancılara’ seslenir:

Kardeşler,

Maydos’da Soğanlı Dere’den harbın hatırası olmak üzere şu mektubumu Galatarasay Kulübü’nün bütün idmancı kardeşlerime ithaf ediyorum. Harb hakkında şu kadar malumat versem gerçeği anlarsınız.

Askerlerimiz Allah’ın inayeti ile aslanlar gibi savaşıyor. Yakında sevgili toprağımız düşmanın pis vücutlarından temizlenecektir. Emin olabilirsiniz.

Cümle arkadaşlara selam.

Mektubunu Galatasaraylı Hasnun olarak imzalayan Hasnun Galip bu sefer adresini 7.Fırka 19. Alay 3.Tabur 1.Bölük 1.Takım kumandanı olarak belirtir.

Hasnun Galip bu mektubu yazdıktan kısa bir süre sonra birliği ile birlikte Kerevizdere bölgesindeki Fransız hücumlarına karşı koymak için görevlendirilir. Hasnun Galip, 21 Haziran 1915 tarihinde Fransızların Haricot olarak isimlendirdikleri Kemalbey Tepe mevkisinde şehit olur. Şehadetinden sonra rütbesi mülâzım-ı sânî’ye yükseltilir. Galatasaray Kulübünün kulüp merkezinin bulunduğu sokak günümüzde Hasnun Galip Sokak olarak bilinmektedir.

Galatasaray’ın Hasnun Galip Binası

7 Haziran 1915 tarihli son mektubunda takım arkadaşlarına şöyle seslenir Hasnun Galip:

Zafer inşallah bizim taraftadır. Burada yaptığımız hakiki idmanda zafer daima bizde, orada da daima Galatasaray’da olmasını arzu ediyorum.

Hasnun Galip’in kaptanı Ali Sami Yen’e mektupları Galatasaray Kulübü Müzesinde sergilenmektedir.

Futbolda birçok ülke dünya şampiyonu oldu ama hiçbir ülkenin futbolu bizimki gibi ‘kahraman’ olamadı.

Kapak fotoğrafı Twitter’dan, diğer fotoğraflar sırasıyla Star, Vikipedi ve GZT’den alınmıştır.

Kaynakça

Turgut, Suat. Galatasaray Destanı Kahraman Hasnun Galip ve Robensonlar. Mavi Medya Yayınları, 2007. Baskı.

Leave a Reply