Apple, 9 Mart’ta düzenlediği etkinlikte tasarım harikası olan en ince Macbook’u tanıttı.
macbook-1-800x440
Teknoloji severlerin gözdesi olan Macbook serisine bir ürün daha eklendi. Yeni Macbook “Air” veya “Pro” olarak adlandırılmıyor, adı yalnızca Macbook. Yeni Macbook’un en önemli özelliği ise inceliği. 13.1 mm incelik ile akıllı telefon inceliğine yaklaşan Macbook tasarımıyla göz büyülüyor. Yeni altın renk seçeneğiyle Apple modaya uymayı ihmal etmemiş. Apple’ın ürün tasarımı konusunda standartların kat ve kat üstünde olduğu muhakkak. Yeni Macbook çok ince ve hoş bir alüminyum kasayla geliyor. Önceki modellerde 11 ve 13 inç olarak iki farklı ekran modeli çıkaran Apple, bu sefer ekran konusunda tek bir tipi tercih etmiş. 12 inç retina yüksek çözünürlüklü ekran(2304*1440) gerçekten göz büyülüyor. Yeni çıkan dizüstü bilgisayarlarda genellikle çözünürlük normalden yüksek tutuluyor ve Apple da rakiplerinin gerisinde kalmak istememiş. Ancak Facetime özelliğini sürekli ön plana çıkaran Apple, yeni Macbook’ta 480p kamera kullanmış ve bu gerçekten yetersiz gözüküyor. Bunun yanı sıra Macbook Air’e göre yüzde 25 daha ince bir tasarımla karşımıza geliyor yeni Macbook. Ağırlığı ise sadece 900 gram, neredeyse bir tablet hafifliğinde.
Yeni Klavye, Yeni TouchPad
Yenilikler sadece bunlarla sınırlı değil. Klavye ve Touchpad konusunda Apple sınırları aşmış durumda. Yeni MacBook klavyesi tasarım olarak çok daha ince ve hassas. Özellikle yazım kalitenizi üst düzeye çıkaracak şekilde tasarlanmış. Asıl önemli olan şey ise klavyeler için ilk kez kullanılan Butterfly özelliği. Butterfly modelli klavye ile tuşların altında bulunan sistem değiştirilmiş. Bu sayede tuş, her açısından eşit miktarda basınç alarak yazma işlemini gerçekleştiriyor ve bu sayede size daha kaliteli bir yazım deneyimi sunuyor. Ayrıca bu incelikteki bir klavyenin her tuşuna aydınlatma koyulmuş. Gece kullanımı için günümüzün vazgeçilmez özelliği, klavye aydınlatması.

macbook-5-800x440
Dünyanın en iyi touchpad’ine sahip olduğu düşünülen yeni Macbook’un TouchPad’i de çok kullanışlı. Force Touch denilen özelliğe sahip yeni TouchPad, eski versiyonlarda bulunan bazı alanların (özellikle köşelerin) kullanılamaması olayına karşı iyileştirilmiş. Yeni TouchPad tam bir kullanım sağlayacak. Cam tabakaya sahip TouchPad’de sağ ve sol tıklama olayı tek bir şekilde size sunuluyor. Son derece hassas sensörleri sayesinde dokunmanızdaki basıncı algılayacak olan TouchPad, bu basınca göre tıkladığınız alanda sağ ya da sol tıklama görevini size sunacak. Sırf bu özelliği sağlamıyor tabii ki Force Touch. Yaptığınız diğer işlemlerdeki işlem süreçleri de uyguladığınız baskıya göre değişmekte. Örneğin MacBook tanıtımını yapan Phil Schiller, açtığı videoyu TouchPad’e yaptığı hafif basınç ile x2 hızda ileri sararken daha yüksek bir basınç uyguladığında ileri sarma hızı x5’e yükseldi.
Hepsi Bir Arada USB-C Port
Yeni Macbook üzerinde yalnızca iki giriş var. Biri kulaklık(sağda), diğeri USB-C(solda). Adaptör girişi, HDMI ya da VGA çıkışı aynı zamanda da normal USB portu olarak kullanılacak USB-C. Şimdi ilk söylendiğinde kulağa gayet hoş gelmekte. Bütün o şeyleri tek port üzerinden yapabileceksiniz. Ancak gel gelelim işin dezavantajına. Örneğin MacBook’unuzu HDMI ile TV’nize bağlayıp film izlemek istiyorsunuz. O zaman güç kablosunu çekmeniz ve batarya kullanarak filminizi izlemeniz gerek. Ya da aynı anda MacBook’unuz şarj olurken, iPhone’unuzu takıp da şarj edemeyeceksiniz. Bu sorunda ürüne ek olarak alabileceğiniz çoklu port aparatı ile çözülebiliyor.

udsb

İlk Fansız Macbook
Apple’ın yenilikleri bitmek bilmiyor. Yeni Macbook’ta fan yok. Apple’ın ilk olarak altın rengi ile daha sonra da inceliği ile dikkat çeken yeni Macbook modeli, fansız olması ile de izleyicileri şaşırtmayı başardı. Yeni cihazların üzerinde fan yer almıyor. Bu sayede Apple geri kalan tüm boş alanı batarya ile doldurmuş. Tasarımı sebebi ile fan gereksiniminden kurtulan yeni Macbook, fan alanından tasarruf etmesinin yanında 9 saat kablosuz ağa bağlı şekilde dolaşma ve 10 saat video izleme süresine ulaşmış durumda. Yeni port sayesinde hızlı şarj özelliği de bonus olarak geliyor.

Fiyat
Yeni MacBook’un teknik özelliklerine göre fiyatları şu şekilde sıralanıyor;
12-inç retina ekran,1.2 GHz Intel Core M işlemci, 8 GB Ram ve 512 GB SSD modeli 5299 TL
12-inç retina ekran,1.1 GHz Intel Core M işlemcili 8 GB Ram ve 256 GB SSD modeli 4299 TL
Yeni MacBook’lar 10 Nisan’dan itibaren satışa başlanacak. Ülkemize geliş tarihi konusunda ise henüz resmi bir açıklama bulunmamakta.

Leave a Reply