Bir Bilim Dehası: Elon Musk Ankara’da

Son zamanların bilim-teknoloji alanını en çok ilgilendiren ve sansasyon yaratan konularından biri hakkında bir tanıtım yapacağım. Kendisi büyük bir deha, “çılgın mucit” lakaplı Elon Musk. Biraz kariyerinden biraz da nasıl iş yaptığından söz etmek böyle bir dehayı tanıtmak açısından doğru olur diye düşünüyorum. Asıl olay ise şu: malum kısa bir zaman önce kendisi Ankara’ ya geldi, bazı görüşmeler yaptı. Dolayısıyla attığı her adımın çok konuşulması kadar jestleri de bir o kadar yankı uyandırdı. Hatta yankı uyandırdı demek az kalır, sansasyon yarattı ve trand topic olması dahil, son dönemlerin yine en çok konuşulan ismi olmayı da başarmış oldu. Bir de şu soruyu elbet sormak lazım: “Bir deha ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ ü ziyaret ederse ne olur ve ne yapar?”. Jest yapmaktan kasıt Türkiye’ye popülarite kazandırması değil,  ülkemizin değerlerine ve liderine duyduğu sevgi ve belli ki hayranlıkla Anıtkabir’ i ziyaret ederek, buradan son derece anlamlı mesajlar vermiş olmasıdır. Paylaştığı mesajlardan biri de ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bilim dünyasına yönelik vizyonu ile alakalı olunca tabi ki bu durumu “Bilim-Teknik” alanına taşımazsak olmazdı.

ÖN KARİYER

Öncelikle Elon Musk, Space X ’in kurucusu, Paypall ve Tesla Motors’un ise kurucu ortağıdır. Solar City’ nin de başkanlığını yapmaktadır. Yazılım yapmayı bir ilgi alanı olarak gören Musk, 12 yaşında ilk geliştirdiği oyun yazılımını 500$’a satarak bilim dünyasına ilk bireysel katkısını sağlamıştır.

KARİYERİ

PAYPALL

1999 yılında bir çevrimiçi ödeme sistemi olan X.com’un ortak kuruculuğunu yaptı. Daha sonra ise “Confinity” adlı sistemi de X.com’a dâhil ederek Paypall’ı kurdu. Daha sonra Paypall, eBay tarafından satın alındıktan sonra, 2002’ de Musk, daha büyük bir fikirle geldi ve Space X’ i kurdu.

SPACE X

Space X, roket teknolojisinin durumunu ilerletmeye odaklanmış fırlatma araçları geliştirip üreten bir şirkettir. Şirketin ilk iki fırlatma aracı Falcon 1 ve Falcon 9 roketleri; ilk uzay aracı ise Dragon’ dur. Daha sonra Space X ile de yetinmek istemeyen Musk, 2004’te kurucu ortak olarak Tesla Motors projesine dâhil oldu.

TESLA MOTORS

Tesla Motors, yüksek performanslı elektrikli araçlar üretmeyi hedeflemektedir. Daha once de bahsettiğim gibi Elon Musk, bilim dünyasına katkı sağlamayı vizyon edinmiş bir mucittir. Mucit diyoruz çünkü Tesla Motors’da dahi çalışırken patentini aldığı elektrik motorlarını serbest kullanıma açarak bilim dünyasına bir katkı daha sağlamıştır.

Musk with the Tesla Model S in Fremont on Oct. 1, 2011.

SOLAR CITY

Son olarak ise 2006’da Musk’ın kuzenleri tarafından kurulan şirket Solar City’ye dahil olarak şirketin yönetim kurulu başkanlığına seçilmiştir. Bu şirkette ise “Hyperloop” adını verdiği geleceğin metro sistemini tasarlamıştır.

TÜRKİYE GÖRÜŞMESİ

Kısaca Elon Musk’ tan bahsettim. Şimdi de Türkiye’ deki temasından bahsetmek isterim. Bilindiği üzere Elon Musk, kısa bir süre önce Ankara’ya gelerek Cumhurbaşkanı ile görüşmüştür. Bu önemli toplantı da öğrenildiği üzere, Türkiye’nin yerli araç üretimi konusu ve bu konudan daha ağırlıklı olarak Türksat 5A ve Türksat 5B uydularının üretim sürecinden sonra uzaya fırlatılarak yörüngeye oturtulması konuları ele alınmıştır. Bu görüşmede Türksat yetkilileri de bulunmuştur. Anlaşılmıştır ki Türksat uydularının fırlatılması konusunu öğrenen Elon Musk, bu fırlatmayı Space X’te geliştirilen Falcon 9 roketi ile yapılması konusunda yetkililere güzel bir ortaklık teklifi sunmuş. Öyle ki, böyle bir ortaklığın ülkemiz ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayacağı konuşulan ayrıntılar arasında yer almıştır. Basına yansıyan ayrıntılar arasında Elon Musk’ın yetkililer ile yaptığı görüşmeden son derece memnun ayrıldığı görülmüş ve daha sonra Türksat yetkileri tarafından Musk’ın yaptığı teklife sıcak bakıldığı ve bu sayede bir ortaklık anlaşması imzalandığı öğrenilmiştir. Az önce bahsettiğim gibi, Türkiye ekonomisine oldukça büyük katkı sağlayacak bir projedir bu.

TÜRKSAT 5A VE 5B

Şu anda uzayda ülkemizin 3 haberleşme ve 3 gözlem uydusu bulunmaktadır. Bunlara ek olarak fırlatılacak olan Türksat 5A ve 5B uydularının Airbus tarafından üretilmekte olduğunu hatırlatayım. Beklenen ilk fırlatmanın ise 2020 de gerçekleşmesi planlanmaktadır. 2020’ de T5A, 2021’ de ise T5B yörüngeye oturtulacak. Bu önemli misyonu ise Space X’ in Falcon 9 roketi gerçekleştirecek. Bu uydularla yalnız yerel değil aynı zamanda da küresel hizmet vermesi de bekleniyor.

Falcon 9 Roketi

ANITKABİR ZİYARETİ

Tüm bu yoğun görüşmelerden sonra çılgın mucit Elon Musk’ ın Anıtkabir’ i ziyaret etmesi herkesi çok sevindirirken aynı zamanda küresel bir sansayon yarattı. Amerika Birleşik Devletleri’nde birçok kişinin bilmediği ve tanımadığı, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ise internetteki arama listelerinde birinci sıraya oturdu. Sebebi ise Elon Musk’ın, hepimizin çok iyi bildiği Mustafa Kemal Atatürk’ün çok iyi bildiğimiz “Bir gün benim sözlerim bilim ile çelişirse bilimi seçin” sözünü twitte ederek adres etmesidir. Hatta ve hatta bununla yetinmeyip ikinci bir tweete ile Sakarya Savaşı hatırasına referans vermesi Elon Musk’ ın gönüllerde taht kurmasını sağladı. Sözleri şu şekildeydi: “3 kırık kaburga ve 1 delik akciğere rağmen barışı sağlamak için savaştı”.

Musk’ ın twitte’i öncesi ve sonrası Atatürk’ ün internette (USA) aranma oranları

YORUMUM

Ülkemizin uzayda hali hazırda 6 ayrı uydusu bulunmaktadır. Bu ayrıcalık ülkemizi uzayda uydusu bulunan 30 ülkeden biri yapmaktadır. Demem o ki, Elon Musk’ın ortaklık anlaşması imzalamak için seçebileceği 29 ülke daha varken, bizim ülkemizi seçmesinde büyük bir sebep olduğuna inanıyorum. Bu sebebin ise Mustafa Kemal Atatürk’e, ulu önderimize duyduğu saygı ve hayranlıktan kaynaklı olduğu görüşündeyim. Tabi ki, gelişen ve büyüyen ekonomimizin sunduğu gelecek potansiyeli de önemli rol oynamış olmalı fakat Elon Musk’ın gittiği başka bir ülkede böyle önemli bir ziyaret yaptığı bilinmemektedir. Diğer bir önemli ayrıntı ise Elon Musk’ın ve ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün bilim konusundaki görüşleri ve vizyonu eşleştiği için Sayın Musk kendisine büyük bir saygı ve hayranlık duymaktadır. Bunun sebebi ise önderimizin kendisinden çok çok uzun zaman sonrasını dahi analiz edebilecek öngörüye sahip olmasıdır.

Bundan dolayıdır ki Elon Musk’ı ve Türksat’ı yaptıkları anlaşmadan dolayı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Kişisel olarak ise Elon Musk’a değerlerimize ve önderimize duyduğu sevgi ve saygıdan dolayı sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Leave a Reply