Sizin Yerinize İletişim Kuran Uygulama

Herkese merhaba. Bugün sizlere Bilim-Teknoloji birimi editörümüz Uğur Başçı eşliğinde, okulumuz yüksek lisans öğrencilerinden Burak Çatalbaş ile gerçekleştirdiğimiz keyifli röportaj ışığında, bir telefon uygulamasından bahsedeceğim. Uygulamamızın ismi SitRepApp. Bu isim, İngilizce “Situation Report” yani “Durum Raporu” kelimelerinden geliyormuş. Burak Çatalbaş ve ekibi tarafından geliştirilen uygulama şu an için sadece Google Play Store yani Android’de mevcut. Biraz sonra bahsedeceğim fonksiyonları okuduktan sonra, uygulamaya çok isabetli bir isim konduğunu siz de göreceksiniz. Hızlıca özelliklere geçelim. Cevapsız çağrılara otomatik dönüş yapma, telefon modunu otomatik olarak değiştirme (normal, sessiz, titreşim), zamanlayıcılı otomatik SMS gönderme, haftalık program yapma ve ona göre otomatik SMS gönderme, otomatik konum gönderme ve acil durum bilgilendirmesi yapma; uygulamanın temel özelliklerini oluşturuyor.

   

Bu özelliklerin kullanıldığı çeşitli örnekler verirsem uygulama kafanızda daha iyi anlaşılabilir. Örneğin, spor salonunda egzersiz yapıyorsunuz. Telefonunuz soyunma odasındaki dolapta ve birileri sizi arayarak size ulaşmaya çalışıyor. Haliyle siz de telefonunuzdan uzak olduğunuz için size gelen aramalardan habersiz kalıyorsunuz. İşte tam bu noktada uygulamamızın cevapsız çağrılara otomatik dönüş yapma özelliğini aktif hale getirmelisiniz. Gerekli modu ayarladığınızda, sizin belirlediğiniz belirli kişiler veya her kim size ulaşmaya çalışırsa çalışsın, sizin bir işle meşgul olduğunuz durumu, karşı tarafa sizin istediğiniz şekilde iletiliyor. Örneğin sizi telefonla arıyorlar, çaldırıyorlar ve sonunda yanıt gelmezse sizi arayanlara “Şu an spordayım, size sonra dönüş yapacağım” gibi bir SMS gönderiliyor. Bu otomatik SMS gönderme kısmında çeşitli gruplar kurup çoklu olarak da gönderebiliyorsunuz mesajlarınızı. Bu detayı atlamayalım.

Zamanlayıcılı otomatik SMS gönderme özelliği eminim ki pek çok kişinin kullanmaya ihtiyacı olan bir özellik. Mesela çok sevdiğiniz bir arkadaşınız var ve özel günleri hatırlamakta zorluk çekiyorsunuz. Arkadaşınızın doğum günü yaklaştı hatta geldi bile ama sizin aklınızdan uçup gitmiş bu durum. İşte tam da bu zamanda SitRepApp yardımınıza yetişiyor. Uygulama sayesinde hazırladığınız bir doğum günü SMS’ini zamanlıyorsunuz ve örneğin, doğum günü geldiğinde saat 00.00’da arkadaşınıza “İyi ki doğdun!” mesajı gidiyor.

Haftalık program dediğimiz özellik şu şekilde kullanılıyor: Siz uygulamaya haftanın 7 günü için de ayrı bir program giriyorsunuz ve size ulaşılmaya çalışıldığı zaman sizin oluşturduğunuz programa göre uygulama size ulaşmaya çalışan kişiye dönüş yapıyor. Örneğin, Salı günü programınızda saat 14.00 – 16.00 arası toplantınız olduğu yazıyor ve sizin ayarlamanız sonucu bu saatler arasında arandığınızda telefonunuz sesli konumdayken kendi kendine sessiz konuma geçiyor. Yani işin kısacası, siz özenerek bir program hazırladığınızda, telefonunuz her gelen aramayı veya SMS’i sizin istediğiniz gibi cevaplıyor veya sizin istediğiniz gibi tepki veriyor.

Acil durum kısmı da tehlike anlarında kullanılmak üzere tasarlanmış. Hangi durumlar buna dahil olabilir? Mesela arabayla kaza yaptınız, mesaj yazmakla uğraşacak zamanınız yok ama yakınlarınıza haber vermeniz gerekiyor. Çözüm çok basit. Yalnızca daha önceden ayarlamış olduğunuz acil durum butonuna basmanız yeterli oluyor. Siz butona bastığınızda, hazırlamış olduğunuz daha doğrusu önceden yazmış olduğunuz acil durum mesajları hemen sahiplerine iletiliyor. Böylece panik anındayken birilerine tek tek haber vermek durumunda kalmıyorsunuz. Konum gönderme özelliği de acil durum mesajınızla birlikte kullanılıyor. Butona bastığınızda hem acil mesajlarınızı hem de o anki konumunuzu göndermiş oluyorsunuz.

Sizin de gördüğünüz üzere karşımızda yaratıcı bir uygulama var. Zamanlamalı SMS dışında böyle özellikleri bulunan bir uygulamayla daha önce karşılaşmamıştım. Kullanışlı bir uygulama olmuş. İlk başta karmaşık gelebilir ancak biraz kurcalarsanız uygulamayı çözmenize yeterli olur diye düşünüyorum. Sizlerin de indirmesini tavsiye ederim.

Web sitesi:

http://sitrepapp.com/

 

Leave a Reply