Hamilelikte Vitamin Dost, Kafein Düşman

Hamilelik güzel ve anlamlı bir süreç. Ancak bu süreci olabildiğince sağlıklı geçirebilmek ve 9 ayın sonunda yüzleri güldürebilmek için yapılması veya yapılmaması gereken birçok şey var. Bunlardan biri günlük hayatımızın vazgeçilmez içeceklerinden biri olan kahve ile ilgili. Fertility and Sterility dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre hamile kalınmadan önce ve hamileliğin ilk dönemlerinde günde iki fincandan fazla kafeinli içecek tüketmek düşük yapma riskini ciddi oranda arttırıyor. 

Buradaki ilginç ve önemli nokta ise, annenin ve babanın kafein tüketiminin düşük yapmak üzerinde etkisinin eşit derecede olması. Araştırmayı yürüten Amerikan Sağlık Enstitüsü bilim insanlarından Germaine Buck Louis, çalışmaların anne ve babanın düşük yapma üzerinde eşit etkileri olduğunu gösterdiğine dikkat çekiyor. Kafeinli gıda tüketiminin yanında anne ve babanın belirli bir yaşın üstünde olmaları ve bedenlerinde birikmiş toksik madde miktarları da düşük yapma olasılığını artıran faktörler.

383 çiftle yapılan bir araştırmaya göre günde ikiden fazla kafeinli içecek tüketimi kadınlar içtiği zaman günlük yüzde 1.74, erkekler içinse yüzde 1.68 olarak hesaplanmış. Uzmanlara göre hamilelik sürecinden itibaren günlük yüzde 1.0’ın üstündeki rakamlar riskli olarak kabul ediliyor, 1.0’ın altı ise makul olarak derecelendiriliyor.

Düşük riskini azaltabilmek için yapılabileceklerden biri de vitamin alımı. Aynı çiftler üzerinde yapılan bir diğer araştırmaya göre ise, anne adayı hamile kalmadan 5-6 ay öncesinde vitamin kullanımına başlarsa düşük riski yüzde 50 ila 55 oranında azalma gösteriyor. Vitamin kullanımına hamilelik sürecinde de devam etmek riski %80ler seviyesinde azaltıyor.

Kaynakça:

  1. https://www.newscientist.com/article/dn13206-coffee-can-double-risk-of-miscarriage/

Leave a Reply