Başlığını bir klasiğe yapılan atıftan alan bu yazı aslında tam da olmasını beklediğimiz, umduğumuz durumu betimliyor. Çoğumuz evlere kısılıp kaldık, çoğumuz eski defterleri açarak ‘sporsuzluğumuzu’ gidermeye çalıştık. Ama görünüşe göre futbol, gerek ekonomik gerekse yönetimsel sebeplerden ötürü geri dönüyor gibi görünüyor. Gelin bu yazıda kısa bir durum özeti yapalım, son yaşanan gelişmelere bakalım ve durum hakkında birtakım yorumlara kulak verip puan durumuna göz atalım.

Ahmet Ağaoğlu gibi isimler başta farklı düşünse de, lig 18 ekibin onayıyla başlıyor.

Mart ayında Covid-19’un ülkemize resmi olarak giriş yapmasıyla beraber 26. hafta maçları oynandı, erteleme yaşayan bir maç daha oynandıktan sonra liglerin durdurulmasına karar verilip bugüne kadar gelindi. Basketbol ve voleybol ligleri iptal edilse de, hem finansal büyüklük hem de Almanya gibi yeniden başlayan ligler olduğu için Türkiye, Macaristan ve bazı diğer ülkeler takvimlerini belirleyerek yaz aylarında maçlara başlayacaklar.

Nihat Özdemir’in pozitif çıkan takımların ayrılmasına yönelik demeçleri sonrasında bazı kulüplerde oyuncu, çalışan, personel ve diğer birimlerden testleri pozitif çıkan kişiler tespit edildi. Bununla beraber, bu vakaların da iyileşmesi ve alınan tedbirler kapsamında liglerin oynatılabileceği düşünülüyor. Durumu birkaç ay öncesi bir örnekle ele almamız gerekirse, Galatasaray-Beşiktaş derbisi sonrası koronavirüs testi pozitif çıkan Fatih Terim, Abdurrahim Albayrak ve ona temasta bulunan kişiler kendilerini karantinaya almışlardı. Seyircisiz, tatsız tuzsuz ve nazaran sıkıcı geçen bir derbi sonrasında tadımızı kaçıran bu haberler sonrasında 14 günlük karantina süresi geçmeden takımların herhangi bir maç yapması mümkün değildi.

Korkulan olmadı ve Terim, virüsü atlattıktan sonra takımının başına geri döndü.

Yaşanmış bu örnek üzerine yorum yapmak istersek, süreklilik bakımından olası sorunlara karşı çok zayıf bir modelle liglere başlandığı düşünmekteyim. Herhangi bir tersliğe karşı B planını göremediğim bu model yerine Olimpiyat Köyü mantığında, izole ve hava şartları bakımından uygun bir ortamda ve kısaltılmış bir programda yapılacak 8 hafta daha güvenli olabilirdi. Keza Dr. Gürkan Kubilay gibi spor yazarlığı yapan bir doktorun da liglerin başlamasına yönelik itirazları göz önüne alınırsa [1] riskli bir işe başladığımız açık. Bunları konuştuktan sonra -madem ligler başlıyor- sportif analizlere değinelim isterim.

Oyuncular yaklaşık 3 hafta öncesinden test ve antrenmanlar için tesislere çağrıldılar. Normal şartlarda 1 aylık yaz tatilinden kampa dönen oyuncular için 2 ay sadece evde durup sahaya geri dönmek, özellikle de antrenman programlarını uygulamayanlar için oldukça sıkıntılı bir vaziyet. Özellikle kas ve bağ sakatlıkları ilerleyen haftalarda artabilir diye endişe edilmesi oldukça doğal ki, bu da biraz kulüplerin üzerine düşen bir sorumluluk – hazır olmayan oyuncuları sahaya sürmekten kesinlikle imtina etmeliler.

Bazı oyuncuların lig temposu için hazır olmadıkları gözlemcilerin sık rastladığı bir durum.

Son olarak yarıda kalmış şampiyonluk yarışından bahsedelim. Trabzonspor’un averaj farkıyla birinci, Başakşehir’in de 53 puanla ikinci olduğu ve üçüncü Galatasaray’ın sadece 3 puan fark ile takip ettiği düşünülünce bu takımların her maçı önemli ama, seyircisiz geçen ortamda oyun ne kadar heyecanlı olur – bu bir soru işareti. Benzer durum ligde kalma yarışı için mevcut olmayabilir, zira kulüpler çoktan ‘ligden düşme olmasın, seneye 21 takımla oynayalım’ gibi tekliflerden söz etmeye başladılar ki buna da ‘olmaz öyle şey’ diyemediğimiz günlerden geçiyoruz. Küme düşme olacak mı, ligler tamamlanacak mı yoksa tescil mi olacak iptal mi, bunların hepsini bize zaman gösterecek; bakalım nasıl olacak…

Yazıyı tamamlarken oynanacak 8 hafta için olabildiğince ümit var olmaya çalışıyor, aylardır yeşil saha görmeyen oyuncuların Rohan atlıları gibi şarj edecekleri, ‘orkvari’ koronavirüse ve salgına karşı mutlak zafer kazanacaklarını umalım – çünkü gidişat öyle ki bundan başka bir şansımız yok gibi görünüyor. Sağlıklı ve mutlu bir bayram dileklerimle.

*Kapak fotoğrafı onedio.com adresinden, diğer fotoğraflar sırasıyla fanatik.com, sozcu.com, milliyet.com ve inews.co.uk sitelerinden alınmıştır.

Kaynaklar

[1] https://www.sabah.com.tr/video/spor/gurkan-kubilay-bir-hekim-olarak-ben-bu-maclari-asla-oynatmam-ana-haber-29042020

Leave a Reply