Hafta sonu oynanan maçlarla birlikte Galatasaray liderliğini sürdürüyor, Beşiktaş 2. sırada ve aynı puanla Fenerbahçe iki takımı takip ediyor. Peki bu takımlardan hangisi daha riskli bir durumda, hangi ekip kırılganlık gösterebilir? Bu yazıda yarıştaki takımların zayıf noktalarına bakacağız.

Galatasaray Ziraat Türkiye Kupası’ndan elenmesinin ardından zorlu saha koşullarında güç bir Kasımpaşa galibiyetiyle liderliğini devam ettirebildi. Bunun ardından Antalya-Belek kampıyla ligdeki Alanyaspor maçına hazırlanan Cimbom, Akdeniz temsilcisiyle oynadığı son iki maçtaki gibi yenilmek istemiyor. Zayıf noktalarının farkında olan Fatih Terim’in ilk gördüğü eksik oyuncularının kondisyon durumu. Sıkı maç temposunun ardından zorunlu rotasyona gittiğini belirten tecrübeli teknik adam önceki haftalara nazaran bu hafta oyuncularını dinlendirebilecek, yine de 42 haftalık ligde benzer durumlarla karşılaşılacağı muhakkak. Başka bir zayıf nokta da Muslera’nın henüz tam olarak forma girmemiş olması. Maç maç değerlendirildiğinde yaşadığı sakatlığa rağmen iyi toparlamış görünen Uruguaylı eldiven, yine de son iki maçta eski Muslera’yı gösteremedi. Bunun da çözümünü bulduğu takdirde Terim için işler daha kolaylaşacak, Diagne yerine Mustafa Muhammed ve gelecek vadeden Gerson Fernandes de takıma tam adapte olunca şampiyonluk yarışını sürdürecek gibi görünüyor – elbette sürpriz bir sakatlık olmazsa.

Fatih Terim Halil Dervişoğlu gibi yeni transferleri küstürmemeli.

Beşiktaş ise tam anlamıyla toplu sakatlık problemiyle boğuşmakta. Rıdvan, Montero, Oğuzhan ve Ghezzal’ın sakatlıklarıyla beraber kadrosundaki ‘joker’ oyunculara ihtiyacı katlanan Siyah-Beyazlı ekipte bir diğer zayıf nokta da kale. Rakiplerine göre kalesini senelerdir güvende hissedemeyen takımda Ersin ve Utku’nun devre dışı kalması durumunda kale 16 yaşındaki Emre Bilgin’e kalabilir. Ziraat Türkiye Kupası için de kalan iki maçı düşündüğümüzde bu durum daha da tehlikeli hale geliyor, zira ne kadar çok maç yaparsanız sakatlık yaşama ihtimaliniz de o kadar artar. Sergen Yalçın yönetiminde beklenenin üzerinde performans gösteren takım için diğer bir zayıf nokta da finansal durum, zihinsel bakımdan bazı oyuncuları etkileyen bu sıkıntı sözleşmesi bitecek oyuncuların da -önceden yaşandığı gibi- takıma sadakatlerini azaltmasına sebep olabilir. Yine de bu noktaya önemli puan farkının üstesinden gelerek potaya giren Beşiktaş’ın sezon sonuna dek şampiyonluk yarışında kalması muhtemel görünüyor.

Cezalı olan Vida’nın dönüşü Sergen Yalçın için kritik önemde.

Fenerbahçe ise derbi mağlubiyetinin ardından eski hocası Aykut Kocaman’ın çalıştırdığı Başakşehir karşısında kupa mücadelesine de elveda demiş oldu. Her şeye rağmen Sarı-Lacivertli takım son maçında Karagümrük’e karşı kazandı ve zirveye ortak olmaya devam ediyor. Moral bakımından bu galibiyetle beraber Dimitrios Pelkas’ın dönüşü de yüzleri güldürse de Kadıköy’de hala çok sakat oyuncu var. Müzmin sakat Diego Perotti’nin dışında Filip Novak ve özellikle kaptan Luis Gustavo eksikliği mühim olan oyuncular. Yeni transfer İrfan Can Kahveci’nin de sakatlıktan muzdarip olduğu düşünüldüğünde bu durum şimdilik Fenerbahçe’nin en zayıf noktası. Buna ek olarak Erol Bulut’un diğer iki teknik adama göre oyuncularına daha az hâkim olması, lider oyuncu Gustavo’nun da sahada olmamasıyla 11 oyuncu arasındaki koordinasyonun azalması da gözden kaçmamalı. Bunlar dışında Mesut Özil’in kondisyon kazandıkça daha iyi performans göstereceği ve yeni transferlerin takıma pozitif katkı sağladığı açık. Yine de Erol Bulut diğer isimlere göre seçim yapmak konusunda daha fazla zorlanacak gibi görünüyor. Bakalım kendisi sahadaki başarının önemli bir şartı olan ‘ilk 11 istikrarını’ en azından genel anlamda sağlayabilecek mi?

Başarısızlıklar olsa da Erol Bulut-Emre Belözoğlu ilişkisi Christoph Daum-Aykut Kocaman gibi olmamalı.

Toparlamak gerekirse bu takımlar kadro kaliteleri ve forma büyüklükleri sayesinde ilk 3’te olmasına şaşırmayacağımız ekipler. Son şampiyon Başakşehir’in bulunduğu durum göz önüne alındığında seyircisiz oynanan 42 haftalık bir ligde her şey mümkün gibi görünüyor. Bu takımlardan hangisinin veya hangilerinin şampiyonluk mücadelesine veda edeceğine yine kendi iç dinamikleri etkiyebilir. Zaman bize neler gösterecek, takımların gidiaşı nasıl olacak – bunları hep birlikte izleyeceğiz.

Geçtiğimiz günlerde Gara’da kaybettiğimiz 13 şehidimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

*Kapak resminin oluşturulduğu fotoğraflar milliyet.com.tr adresinden, diğer fotoğrafların da tamamı milliyet.com.tr sitesinden alınmıştır.

Leave a Reply