FORMULA 1’DE START VERİLDİ

F1 2022 Sezon Fotoğrafı

Uzun bir bekleyişin ardından Formula 1 severler için heyecan yeniden başladı. Sezonun ilk yarışı Bahreyn GP’de start verdi. Bu yıl spor severleri bambaşka bir sezon bekliyor. Padokta Formula 1’e yeni adım atmış, geri dönmüş ve takım değiştirmiş isimler var. Geçen sezonun Üreticiler Şampiyonu Mercedes koltuğunda bu sezon büyük beklentilere sahip genç pilot George Russell’ı izliyor olacağız. Russell’ın koltuğunu aldığı Valtteri Bottas ise Formula 1’e yeni adım atmış olan Guanyu Zhou ile Alfa Romeo için yarışacak. Russell gibi bir potansiyelini kaybeden Williams takımı ise yeni sezona geçmiş yıllarda Red Bull’un yedek pilotu Alex Albon ile devam edecek. Son değişiklik ise beklenmedik bir şekilde Haas takımında yaşandı. Rusya – Ukrayna arasındaki kriz Formula 1’e de sıçradı. Yaptırımlar sebebiyle Haas takımının Rus pilotu Nikita Mazepin ile yollar ayrıldı. Mazepin’in yerine ise geçmiş sezonlarda yine Haas için yarışan Kevin Magnussen takıma geri döndü. Potansiyelini pistte kanıtlamak isteyen birçok pilot, eski performanslarını yakalamak için çok çalışan takımlar… Bu sezon, bir önceki sezonda yaşanan heyecandan bile fazla heyecana sahip olacak gibi görünüyor.

Charles Leclerc sıralama turlarında pol pozisyonunda.

Bahreyn GP sıralama turlarında beklenmedik sonuçlar alındı. Yeni motoruyla eski formuna dönmeye çalışan Ferrari antrenman seanslarında sinyalini verdiği başarılı performansını sıralama turlarında da devam ettirdi. Büyük potansiyele sahip olan iki genç pilota sahip olan Ferrari bu sezon izleyicileri ve padoktaki rakiplerini şaşırttı diyebiliriz. Uzun zamandır Tifosi, hayal kırıklıkları ile dolu sezonlar geçiriyor ancak 2022 sezonu için bir umut ışığı Bahreyn GP ile yandı. Charles Leclerc kariyerinin 10.pol pozisyonunu almayı başardı. Ferrari’nin diğer bir yetenekli pilotu Carlos Sainz ise yarışa son dünya şampiyonu Max Verstappen’in arkasında 3.sırada başladı.

Geçtiğimiz sezonun Üreticiler Şampiyonu Mercedes sıralama turlarında bazı sıkıntılar yaşadığının işaretlerini verdi. 7 kez dünya şampiyonluğu yaşayan Lewis Hamilton yarışa 5.sıradan başlarken büyük umutlarla takıma Bottas’ın yerine dahil edilen George Russell ise 9.sırada griddeki yerini aldı. Russell’a koltuğunu kaptırmış olan Valtteri Bottas ise Mercedes aracını geride bırakarak beklenmedik bir turla yarışa 6.sıradan başladı. Buna rağmen Hamilton sıralama turları sonunda iyimser açıklamalarda bulundu : “Sıralama turlarındaki performansımızdan ötürü mutluyum. İlk 2’de olsam daha mutlu olurdum. Geçen hafta araç felaketti. Dünkü kadar hızlı olacağımızı düşünmüyorduk, bu bir gelişimdir. Red Bull ve Ferrari’nin arkasında olmak o kadar da kötü değil.”

Haas takımından Kevin Magnussen

Sıralama turlarındaki şaşırtıcı sonuçlardan biri ise Haas takımından geldi. Uzun süredir son sıralardan kurtulamayan Haas, bu sezona sıralama turlarıyla bambaşka bir giriş yaptı. Ferrari motoruyla pistte hızlı bir görüntü çizen Haas iki pilotuyla da Bahreyn GP sıralama turunda başarılı oldu diyebiliriz. Son anda takıma katılan Kevin Magnussen, Formula 1’de koltuğunu kaybeden pilotların bile ne kadar iyi pilot olduklarını kanıtlayan bir performans sergileyip yarışa 7.sıradan başladı. Haas’ın çaylak pilotu Mick Schumacher ise kendini geliştirmeye başlamış gözüküyor gibi ki o da yarışa 12.sıradan başlayıp Haas için bir yeşil ışık yaktı. Sıralama turlarının hayal kırıklıkları ise Mclaren ve Aston Martin takımları oldu. Aracında bazı dalgalanmalar olan Mclaren, gridde arka sıralardaydı. Lando Norris 13. Daniel Ricciardo ise 18. başladı. Aston Martin’de ise Covid-19 testi pozitif çıkan Sebastian Vettel yerine yarışan Nico Hülkenberg yarışa 17.sırada başlarken Lance Stroll 19.sırada başladı.

Bahreyn GP Başlangıcı

Ve Bahreyn’de start verildi, Formula 1’de 2022 sezonunun açılış yarışı başlamış oldu. İlk virajda Leclerc liderliğini korumayı başardı ve bu sene de şampiyonluğu hedefleyen Hamilton Perez’i geçerek 4.sırayı aldı. Sezonun ilk startı Esteban Ocon ve Mick Schumacher teması dışında temiz başladı diyebiliriz. Yarışa kötü başlayan isimlerden biri Valtteri Bottas oldu. Tecrübeli Alfa Romeo pilotu yarış başında çok yavaş bir kalkış yaparak 8 sıra kaybetti. Zak Brown önderliğindeki Mclaren ise sıralama turlarındaki yaşadığı hayal kırıklıklarını yarış başında da devam ettirdi. 7.tura girilirken Mclaren pilotları 18 ve 20.sıralarda yerini aldı. Sezonun ilk cezasını ise M.Schumacher ile yaşadığı temastan dolayı Alpine pilotu Esteban Ocon aldı. Genç pilot 5 saniye cezasına çarptırıldı.

Perez vs. Hamilton mücadelesi

10 tur geride kalırken ilk 3 dizilim henüz bozulmuş değil. Leclerc liderliği sağlama alarak farkı açmaya başladı. Verstappen ile Carlos Sainz arasındaki fark ise 5 saniyeye kadar çıktı. 10.turda hasret kaldığımız Red Bull – Mercedes mücadelesine şahit olduk. Sergio Perez, Lewis Hamilton’u DRS kullanarak geçti ve tekrar 4.sıraya yükselmiş oldu. Bu sezon daha ağır lastikler kullanıldığı için pit-stopların daha yavaş olacağı söyleniyordu ancak sezonun ilk pit-stopunda Lewis Hamilton hızlı ve sorunsuz bir şekilde pit çizgisinden ayrılmayı başardı ancak sonrasında virajda spin atmaktan son anda kurtuldu. 15.tur itibariyle pistte sadece Hamilton sert hamur lastik kullanıyor. 15.tur sonunda diğer takımlardan da reaksiyonlar başladı ve yarışçılarını tek tek pite çağırdı. Hamilton buna karşılık takıma radyodan erken bir pit-stop yaptıklarına dair serzenişte bulundu.

Leclerc vs. Verstappen

Pit çıkışlarında lider Leclerc ile son dünya şampiyonu Verstappen güzel bir mücadele sergiledi ve sezonun ilk liderlik atağında Verstappen kıvılcımlarla liderliği eline alsa da Leclerc anında cevap vererek ilk virajda Verstappen’den yerini geri aldı. “Şahlanan At” ve “Kırmızı Boğa” mücadelesi inanılmaz bir şekilde devam etti Verstappen liderliği bir kez daha aldı ama Leclerc’in reaksiyonu erken oldu ve birinci sıraya yükselmeyi yeniden başardı. 3 tur üst üste liderlik kapışması izledik ancak 20.tura girilirken henüz liderin adı değişmedi.

Charles Leclerc ve Max Verstappen mücadelesinden güzel bir kare

28.tur başlangıcında Lewis Hamilton yine erken bir pit-stop yaptı ve bu sefer Mercedes orta hamur lastikleri tercih etti ardından Hamilton 8.sırada piste yeniden döndü. Yarışın yarısı geride kaldı. İşler Mercedes takımı ve Mercedes motoru kullanan takımlar için hiç de iyi gitmiyor gibi gözüküyor. 31.tura girilirken Red Bull, Ferrari’den önce bir pit-stop hamlesi yaptı. Max Verstappen orta hamur lastiklerle piste yeniden döndü. Ferrari’nin cevabı gecikmedi ve Leclerc de pite girmiş oldu. 46.turdayken Alpha Tauri aracı alev aldı. Sanal Güvenlik Aracı devreye girdi. Gasly diskalifiye oldu ve ardından Güvenlik Aracı yarışa dahil oldu. Güvenlik Aracının girmesiyle Leclerc, Ferrari ekibi tarafından pite çağırıldı.

Alpha Tauri aracı ve Gasly
Güvenlik aracı ardında Leclerc ve Verstappen

Yakalanan kare Abu Dabi GP’yi andırıyor adeta. Güvenlik aracının ardından tur yiyen araçlar aradan çekildi ve yarış yeniden başladı. Yarışın seyri bir anda değişti. Leclerc ve Verstappen arasındaki fark azaldı ve adeta yarış yeniden başlamış oldu. Güvenlik aracı bu turun ardından pite giriyor ve son 7 tura girilirken heyecan artmaya devam ediyor. Carlos Sainz, Verstappen ile uğraştı start düzlüğünde ancak herhangi bir değişim olmadı. Sainz’ın Verstappen’i zorlaması Leclerc’in işine geldi ve Ferrari pilotu liderliğini korumayı başardı. Ferrari bu sezon gerçekten bir takım görüntüsü çiziyor. 54.turda Carlos Sainz, Verstappen’i geçmeyi başardı. Böylece Ferrari, genç pilotlarıyla ilk iki sırayı almayı başardı. Verstappen’in aracında büyük sorun var. Son dünya şampiyonu Verstappen aracında yaşadığı sorun nedeniyle yarış dışı kalıyor ve podyumu elinden son 3 kala kaybediyor. Son 2 tur kala Hamilton ve Perez mücadelesi ilgi çekiyor ve Perez de güç kaybettiğini Red Bull ekibine iletiyor. Sergio Perez son turda spin atıyor ve Hamilton podyuma çıkıyor. Red Bull için bu hafta sonu hüsran oluyor adeta. Ferrari’nin Monakolu pilotu Charles Leclerc kariyerinin 3.galibiyetini alıyor. Ferrari uzun bir aradan sonra duble yapmayı başardı ve iki pilotunu da podyuma çıkardı. Mercedes araçta yaşanan problemlere rağmen beklemediği şekilde iyi bir sonuç alıyor ve Hamilton sürpriz bir şekilde podyuma çıkıyor. Mercedes’in genç pilotu George Russell ise yarışı 4.sırada tamamlıyor.

Sergio Perez son turda spin attı
Charles Leclerc zaferi

Tifosi’nin özlediği günler geri geldi diyebilir miyiz? Charles Leclerc, Bahreyn GP’de zafere ulaştı ve en hızlı tur puanını da cebine koymayı başardı. 910 gün sonra gelen zafer ile birlikte Ferrari yeni sezona harika bir başlangıç yaptı. Red Bull açısından iyi bir hafta sonu olmadı. İki pilotu da yarışın sonlarına doğru yarış dışı kaldı. Ferrari için rüya gibi bir başlangıç oldu. 2022 sezonunun çok ama çok heyecanlı geçeceğinin mesajını da almış olduk. Umuyoruz ki sezonun her yarışı mücadele dolu geçer ve Formula 1 severler ekranları başında heyecanlarını hiçbir zaman kaybetmezler.

Leave a Reply