GÜNDEMDEN DÜŞMEYEN SORUN: KONUT FİYATLARI

Ülkemizde son 10 yılda ciddi problemlere ulaşan konut sorunu özellikle 6 Şubat depreminden sonra çok daha fazla arttı. Bu durumda zaten halihazırda var olan konut sorunu fahiş kiralar ile birlikte gündemde olmaya devam ediyor. Peki konut fiyatları ve kiralar neden artıyor?

Bu durumun birden çok sebebi var. Temel sebeplerinden biri Türk Lirasına duyulan güvensizliğin gayrimenkulü yatırım aracına dönüştürdüğü yatırımcıların paralarını yoğun bir şekilde gayrimenkule çevirmesinden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte maliyet artışıyla birlikte arzın azalmasına ve mevcut evlerin fiyatlarının artmasına neden oluyor. Konut fiyatlarının artışının bir diğer sebepleri ise şunlardır:

-Döviz artışı ve enflasyon

-Demir, çimento gibi malzemelerin neredeyse yüzde 300 artması

-Arsa fiyatlarının artması

-Devlet destekleri

-Yerel imar düzenlemelerinde artış

-Yabancı konut talebi

Şimdi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından Temmuz 2023 grafiklerini inceleyelim:

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-1.jpeg

Grafikte de görüldüğü gibi Konut Fiyat Endeksi (KFE) (2017=100), Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 7,3 artarak 988,5 seviyesinde gerçekleşmiştir.

Bu grafikte ise bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında ise yüzde 94,7 oranında artmış olan KFE, aynı dönemde reel olarak yüzde 31,2 oranında artmış olduğunu görüyoruz.

İstanbul, Ankara ve İzmir ‘e baktığımızda KFE endeksine göre 2023 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre, sırasıyla yüzde 6,8; 8,1 ve 5,5 oranlarında artış göstermiştir. Bir önceki yılın aynı ayına göre İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 82,7; 105,2 ve 97,1 oranlarında artmıştır. Grafiklerde de görüldüğü üzere kısa ve orta vadede konut fiyatlarının düşmesi olası gözükmüyor. Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan da “Piyasa o kadar istikrarsız ki, altı ay sonra fiyatların ne olacağını kestiremiyoruz. Ama biliyoruz ki bu fiyatlar geriye gitmez.” diyor.

KAYNAKÇA:

Leave a Reply