Daısy Jones & The Sıx’ın Kurgusal Gerçekliği: Fleetwood Mac

Daisy Jones & The Six, Taylor Jenkins Reid’in yazdığı “New York Times En İyi Satanlar” listesine giren kitabından uyarlama mini bir seridir. Bu mini seri on bölümden oluşup 3 Mart 2023 tarihinde Amazon Prime Video’da ilk defa yayımlanmıştır. Mini seri, grup üyeleri ile yaptıkları röportajlar ile birlikte daha çok belgesel tadındadır. 1970’lerdeki düzensiz ve kaotik dünyada, kendi eşsiz müzik tarzlarını yaratmaya çalışan aynı zamanda da var olan gruplardan farklarını göstermek isteyen bir müzik grubunun kurgusal hikâyesidir. Reid’in kitabından uyarlanan bu dizi, Los Angeles’ta aldıkları sahneden sonra dünyanın en ünlü rock gruplarından biri olan Daisy Jones & The Six’in dağılmasının arkasındaki nedenleri araştırıyor. Kitabın yazarı bu Amazon Prime serisinin, hayranı olduğu Fleetwood Mac grubunun performanslarından ilham alarak yazdığını belirtmiştir. Peki kim bu Fleetwood Mac?

John McVie, Christine McVie, Stevie Nicks, Lindsey Buckingham and Mick Fleetwood.

Fleetwood Mac, 1967’de Londra’da kurulan bir İngiliz-Amerikan rock grubudur. Grup, gitarist Peter Green, vokalist Jeremy Spencer ve baterist Mick Fleetwood tarafından kurulmuştur. 1968’de ilk albümlerini çıkarttıktan sonra Danny Kirwen gruba John McVie’nin ardından üçüncü gitarist olarak katılmıştır. İkinci albümlerinden itibaren klavyeci ve vokalist olan grubun ilk kadın üyesi Christine Perfect grubun ikinci gitarist John McVie ile evlenerek 1970 yılında gruba katılmıştır. İlk başta ingiliz blues grubu olan Fleetwood Mac, “Albatross” adlı şarkıları ile İngiltere’de bir numaraya ulaşmayı başarmıştır. Sonrasında “Oh Well”, “Man of the World” ve “The Green Manalishi” adlı şarkıları da popülerlik kazanmıştır. Kazandıkları şöhretin getirdiği zıtlaşmalar yüzünden grubun kurucu üyeleri anlaşamayıp yetmişlerin başında gruptan ayrılmışlardır. Bunun üzerine gruba yeni gitarist ve vokalist Bob Welch, gitarist Bob Weston ve vokalist Dave Walker katılmıştır. Bu yeni değişim çok da kalıcı olmamıştır ve 1974 yılında üçü de gruptan çıkmıştır. Bu da Fleetwood Mac grubunun erkek vokalsiz kalmasına neden olmuştur. 1974’ün sonlarına doğru grup Los Angeles’taki stüdyoları araştırırken, Amerikalı folk-rock ikilisi Lindsey Buckingham ve Stevie Nicks’i duymuşlardır. Buckingham’dan yeni gitaristleri ve vokalistleri olmasını isteyen Fleetwood Mac, Buckingham’ın Nicks’in de gruba vokalist olarak katılabilmesi koşulunu kabul ederek ikisini de gruplarına dahil etmişlerdir.

Buckingham ve Nicks’in gruba eklenmesi ile grup daha çok pop-rock tarzında şarkılar üretmeye başlamıştır. 1975 yılında çıkardıkları albümleri ile Fleetwood Mac Amerika Birleşik Devletleri’nde 1 numaraya ulaşmıştır. “Rumours” adlı albümleri, dört ABD Top 10 single’ı üretmiş ve 31 hafta boyunca Amerikan albüm listesinde bir numarada kalmıştır. Aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde zirveye ulaşmış ve 1978’de Yılın Albümü dalında Grammy Ödülü kazanmıştır. Aldığı ödüller bir yana “Rumours” dünya çapında 40 milyondan fazla kopya satarak tarihin en çok satan albümlerinden biri olmuştur. Grup üyeleri, albümlerini kaydederken çeşitli sorunlar yaşasa da birlikte yazmaya ve kaydetmeye devam etmişlerdir. Kazandıkları şöhretin getirdiği uğursuzluk ile hala neden olduğu tam olarak bilinmeyen sebeplerden dolayı grup üyelerinin araları bozulmuştur. Yaptıkları üç stüdyo albümünden sonra 1980’lerin sonuna doğru grup dağılmaya başlamıştır. Buckingham ve Nicks ayrıldıktan sonra, yerlerine yeni gitaristler ve vokalistler gelmiştir. Yaklaşık altı yıldır ayrı olan grup, 1993’te Başkan Bill Clinton’ın töreninde tek bir performans için bir araya gelmiştir. Bu performanstan yaklaşık dört yıl sonra grup, geri dönüş yapıp tamamıyla bir araya gelmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 1 numaraya ulaşan dördünce albümleri “The Dance”i 1997 yılında çıkartmışlardır.

Fleetwood Mac dünya çapında 120 milyondan fazla kayıt satarak onları dünyanın en çok satan gruplarından biridir. 1979’da grup, Hollywood Walk of Fame’de bir yıldızla onurlandırılmıştır. Fleetwood Mac, 1998’de grup Rock and Roll Hall of Fame’e dahil edip “Müziğe Olağanüstü Katkı” dalında Brit Ödülü almıştır. Grup, 2018’de müzik endüstrisindeki sanatsal başarıları ve hayırseverlikleri sayesinde The Recording Academy’den “MusiCares Yılın Kişisi” ödülünü almışlardır. Kurulduğu günden itibaren pek çok değişiklik yaşamış olmasına rağmen hala günümüzde en çok dinlenen pop-rock gruplarından biri olan Fleetwood Mac, hem kendilerine özgü müzik tarzları hem de müzik tarihine katkıları ile gelmiş geçmiş en iyi gruplardan biri olarak kabul edilmiştir.

Fleetwood Mac’in şarkılarına göz atmak isterseniz bu link size yardımcı olabilir:

Kaynakça:
“Fleetwood Mac” Wikipedia, Wikimedia Foundation.

“Daisy Jones & The Six” Wikipedia, Wikimedia Foundation.

Leave a Reply