Tomris Uyar

Yılların getirdiği zorluklar birer iz olarak işlenmişse sırtına, sevdiğin görünce korkar mı? Ürkütür mü yıllarca yaşanmışlık onu? Yoksa elinde bir teneke kutu içi merhem dolu, yavaşça yaklaşır sarar mı yaralarını? Sevgi midir peki bunun adı? En önemlisi sevgi her zaman yaralara iyi gelir mi? 

Hani nasıl dünyada bir sürü lisan varsa ve farklı milletlerin birbirleri ile anlaşabilmesi için ortak bir dil de konuşması gerekiyorsa birbirini seven iki insanında ortak bir sevgi dilinde buluşması gerekir. Sevginin herkese göre farklı bir dili olduğunu savunur Edip Cansever Adsız Bir Çiçek adlı şiirinde.  Sevdiceğine seslenir.  Bırakmayacağını yazmayı, ona olan sevgisini haykıracağını ifade eder, “ve yazmış olacağım bir de / her dönemde her çağda / sevdanın kendine özgü diliyle.” 

Neden zaman bulduğu her an haykırır bu aşkı Cansever? Neden saklamak istemez dünyadaki tüm kötü gözlerden ya da sözlerden? Neden akşam güneş batarken sessizce fısıldamak istemez sevgisini sevdiceğinin kulağına? 

Edip Cansever

Çünkü imkansız bir aşktır onlarınki.  Tomris Uyar evlidir tanıştıklarında. Kabarıktır Tomris’in aşk çetelesi, Ülkü Tamer’den Cemal Süreya’ya. Ama evlilik sözünü verdiği Turgut Uyar’dır.  Tomris bir röportajında Turgut Uyar’ı şiire geri döndüren insan olduğu hakkında şu sözleri söylemiştir: “Yani evlilik hayatında bir süredir yaşadığı tedirginlik ve uyumsuzluk şiirini de etkilemişti, yedi yıldır şiir yazmıyordu. Esin periliği olarak ifade etmek istemiyorum ama herhalde çok konuştuğum, çok dürttüğüm, yazmasını çok rica ettiğim için diyeyim, yavaş yavaş şiir yazma isteği yeniden doğdu.”

Turgut’un mutsuz ilişkinin sonlanması ve Tomris ile yeni bir hayat kurmasından anlayacağınız üzere mutludur, Turgut ve Tomris. Hayatın onlara, onlarınsa birbirlerine verdiği ikinci bir şans ile devam ediyordur. Peki Edip? Yeni bir sayfa açabilecek kadar şanslı mıdır Edip bu hayatta? 

Tomris’e duyduğu hayranlık o dönemler edebiyat okurlarının da ilgisini çekmiştir. Edip’in şiirleri sıradan aşk şiirleri değildir çünkü. Hasret ve özlem, ağızda buruk bir tad bırakır bu şiirleri okuyunca. Nihayetinde sevdiğine kavuşamayan bir şairdir, o. 

Ben seni uzun bir yolda yürürken görmedim ki hiç diye başlayan şiirinde bahseder Tomris’ten; eski görüşmelerinden, ona olan aşkından ve zamanın ne kadar zalim olduğundan. Ama anlayamadığı bir gerçek vardır Edip’in. Zaman değildir problemleri.

Tomris Uyar

Tomris, Edip’e olan sevgisini hep belli etmiştir. Ama sevgi dilleri hiçbir zaman ortak bir payda da buluşamamıştır. Aşkın gözünü kör ettiği tutkulu bir sevgidir Edip’inki. Ama Tomris sokakta gördüğü yavru bir kediye duyduğu hassasiyet ile yaklaşmıştır Edip’e. Sevgisi aşktan değildir. 

Sevginin her yarayı sarıp derman olmasına da şöyle cevap verir Tomris:

“Herkes yararları kullanıyor. Yararlar öylece kalsalar olmaz mı? Olmuyor.”

Kaynakça:

https://epigraf.fisek.com.tr/index.php?num=68

https://www.neoldu.com/en-guzel-tomris-uyar-sozleri-manali-tomris-uyar-sozleri-16072h.htm

Leave a Reply