İŞTE ÖZLEDİĞİMİZ ŞAMPİYONLUK MÜCADELESİ: HAMILTON-VERSTAPPEN

Sir Lewis Hamilton & Max Verstappen

Formula 1 dünyası olarak sonunda özlediğimiz şampiyonluk çekişmesine kavuştuk. Hamilton-Verstappen arasındaki mücadele, Mercedes dominasyonu izlemekten sıkılan bizleri bile tekrardan ekran başına topladı. Aston Martin ile yollarını ayıran, büyük umutlar besledikleri lastik ustası Perez’den henüz istediği verimi alamayan Red Bull, yaşadığı büyük hayal kırıklıklarına rağmen şampiyonluk adayları Verstappen’ın performansından oldukça memnun. Mercedes ise yıllar sonra böylesine alışkın olmadığı dişli bir mücadele içinde. Şimdi özlediğimiz çekişmenin çarpıcı detaylarına birlikte göz atalım!

Bahreyn Grand Prix: 2021 sezonuna çekişmeli başlangıç!

Sezonun ilk yarışı, hepimizin merakla 2021 araçlarını izlediği ilk yarış: Bahreyn Grand Prix… Sıralama turlarında yarım saniye farkla 2020 sezonu şampiyonu Hamilton’ı geçen Verstappen, yarışa pole pozisyonundan başladı. Hollandalı pilot, startta yerini korumasına rağmen Red Bull’un yanlış pit stop stratejisiyle şampiyonluk yarışına 2. olarak adımını attı. Mercedes cephesi ise takımlarda 1. olarak sezona başladı. İlk yarışın galibi görülen Red Bull, Bahreyn’den 28 puanla (18-Verstappen, 10-Perez); son sezonların galibi Mercedes ise 41 puanla(25- Hamilton, 16-Bottas) ayrıldı.

Emilia-Romagna Grand Prix: Bol olaylı yarış!

Üç haftalık aradan sonra Emilia-Romagna GP, Verstappen’ın pole umutlarını suya düşürerek Red Bull hayranlarını kızdırdı. Hamilton ve Mercedes ikilisi ise Perez’in harika turuna rağmen bu üç haftalık aradan oldukça güçlü dönerek pole ödülünü eve götürdü.

Bol olaylı ve yağışlı geçen yarışın startında ise Verstappen, Perez’i geride bırakarak ilk virajda ezeli rakibi Hamilton’la yan yana geldi. Bu esnada İngiliz pilot ön kanadından hasar aldı ama yarışın güvenlik aracı ile durdurulması, Mercedes’in büyük bir avantajla 9. sıradan 2. sıraya yükselmesini sağladı. Hollandalı pilot Verstappen ise bu sırada harika turlarıyla kariyerinin 11. galibiyetini kucakladı.

Portekiz Grand Prix: Hamilton 97. kez podyumun tepesinde!

Hamilton’ın 97. zaferi: Portekiz Grand Prix. Bol çekişmeli sezonumuzun zevkli yarışlarından biri olan Portekiz GP, sıralama turlarında Bottas’ın atağıyla başladı. Pole’ü 0.007 saniye ile takım arkadaşı Hamilton’dan alan Fin pilot, Mercedes’in ilk 2 sırayı kapatmasını sağlayarak dominasyonu yeniden sağlarken rakipleri Verstappen’in en hızlı turu ise FIA kararıyla pist sınırlarını aştığı için silindi.

Starttan sonra güvenlik aracıyla ilerleyen yarışta, ezeli rakipler birbirlerine ataklar yaparak atmosferi hareketlendirdi. Hamilton art arda yaptığı ataklarla ne takım arkadaşının ne de rakibi Verstappen’ın kendisini geçmelerine izin vermedi ve podyuma 97. kez birinci olarak çıktı. Verstappen ise iyi performansına rağmen haftayı 2. olarak tamamladı ve Hamilton ile Verstappen’ın puan farkı 8’e yükseldi.

İspanya Grand Prix: Rekorların yarışı

Tarihin istatistiksel olarak en başarılı Formula 1 pilotu Lewis Hamilton’ın rekora koştuğu yarış: İspanya Grand Prix. Hamilton 100. kez en hızlı turu atarak aldığı pole ile bu başarıyı kazanan ilk F1 pilotu ve rakibi Verstappen’ın zorlamalarına rağmen damalı bayrağa ulaşan ilk pilot oldu. Şampiyonadaki puan farkını ise 14’e yükseltti.

Monako Grand Prix: Yeni Şampiyona Lideri!

Formula 1 denince akla gelen ilk şeylerden biridir Monako. Şehir içi düzlükleri, tüneli ve dünyanın en hızlı araçlarını yavaşlatan Hairpin virajı…İşte o tarihi ve büyüleyici yarış: Monako Grand Prix. Scuderia Ferrari pilotu genç yetenek Leclerc’in kazasıyla sona erdirilen sıralama turları, pole’ü almaya oynayan Verstappen’ın umutlarını suya düşürdü ancak Hollandalı pilot yarışı hatasız bitirerek 4 puan farkla kariyerinde ilk defa şampiyona liderliğine yükseldi. Monako’nun son galibi Hamilton ise yarışı 7. sırada noktaladı.

           

Azerbaycan Grand Prix: Büyük hayal kırıklıkları…

Köşeli virajları ve düzlükleri ile çok sevdiğimiz Bakü sokaklarında ufak bir gezinti: Azerbaycan Grand Prix. Sıralama turlarında Ferrari üstünlüğünü izlerken starttan itibaren yeniden Hamilton-Verstappen mücadelesi başlıyordu ki Hollandalı pilotun arka lastiği patlayınca kırmızı bayrak devreye girdi. Bayrak sonrası yapılan startta Hamilton’ın podyumu göreceğine herkes emindi ancak frenleri ısınmadığından ilk virajda dışarı taşarak puan alamadan yarışı bitirdi. Böylece şampiyona liderliği yarışında ilk iki ismimiz Bakü’den puan alamadan ayrıldı.

Fransa Grand Prix: Verstappen’ın şanslı hafta sonu!

Cadde pistlerinden sonraki durağımız: Fransa Grand Prix. Hafta sonu boyunca doğru strateji ile Verstappen’ın hem pole hem de birincilik kupasını almasına yardım eden Red Bull, rakibi Mercedes ile Hamilton’a 11 puan fark atarak haftayı kapattı. Liderlerin puan farkı ise 12’ye yükseldi. Mercedes ve Red Bull arasındaki takımlar şampiyonasında ise Red Bull 37 puanla arayı açtı.

Steiermark Grand Prix: Red Bull’un yuvasında çifte mutluluk!

Turuncularla dolu bir yarış: Steiermark Grand Prix. Red Bull, kendi yuvası Red Bull Ring’te Verstappen ile bu sezon bir kez daha hem pole ödülünü hem de birincilik kupasını kucakladı. Hamilton ise en hızlı turu da atarak yarışı 2. olarak tamamladı. Red Bull Ring’in prensi Verstappen, şampiyonadaki puan farkını 18’e yükseltti.

Avusturya Grand Prix: Red Bull’un yuvasındaki hayranlarına yaşattığı 2. sevinç!

Bana Red Bull ve Vettel ikilisini anımsatan bir yarış: Avusturya Grand Prix. McLaren pilotu Norris’in zorlamalarına rağmen yine de pole pozisyonunu bırakmayan Verstappen, Hamilton’ın lastikleriyle yaşadığı sorundan yararlanarak hem en hızlı tur puanını hem de galibiyet kupasını alarak puan farkını 32’ye yükseltti.

Britanya Grand Prix: Hamilton’ın kazasına rağmen yuvasındaki sevinci!

Formula 1 tarihinin ilk sprint yarışı: Britanya Grand Prix. Yeni sprint sisteminin ilk denemesinde Verstappen, 17 turluk sprint sıralama yarışını kazanarak pole pozisyonunu aldı ve ekstra 3 puanı hanesine yazdırdı. Pazar günkü normal yarışta ise Hamilton ve Verstappen’ın nefes kesen kapışması malesef yaşadıkları temas sonucu Hollandalı pilotun kendini hızla bariyerlerde bulmasıyla sona erdi. Kırmızı bayraklarla durdurulan yarış, bariyerlerin onarılmasıyla yeniden başladı ve Hamilton kendi evinde bir kez daha galibiyete ulaştı. Verstappen’ın yarış dışı kalmasıyla puan farkı 8’e indi.

Macaristan Grand Prix: Hamilton’ın eski temposuna dönüşü!

Büyük çarpışmadan sonra büyük gerginliğin hakim olduğu yarış: Macaristan Grand Prix. Temposu Cuma gününden itibaren yüksek olan İngiliz pilot, pole pozisyonunu alarak hayranlarını sevindirdi. Startta ise Bottas’ın bowling misali herkesi pist dışına itmesiyle şampiyona lideri Verstappen, ön kanadına aldığı hasarla devam etmek zorunda kaldı ve bu hasarla yarışı ancak 10. olarak tamamlayabildi. Hamilton ise Alpine pilotu eski şampiyona rakibi efsane Alonso’yu zorlayarak 3. olarak podyuma çıktı ve yaz arasına şampiyona lideri olarak girdi.

Belçika Grand Prix: Yarışın tadına doyamadığımız hafta(!)

Formula 1’in fikrimce en güzel ama en tehlikeli virajı: Eau Rouge ve Belçika Grand Prix. Yağmur yüzünden sürekli ertelenen sıralama turlarında pole pozisyonu Hollandalı pilot Verstappen’a gitti. Pazar günü ise sağanak yağmurla başlayan yarış, tehlike içerdiği için kırmızı bayraklarla durduruldu ve 3.5 saat sonra sadece 3 tur atılarak yarış sona erdirildi. Pilotlar ise Spa’dan normalin yarısı kadar puan alarak ayrıldı ve Verstappen Hamilton ile farkını 3 puana indirdi.

Hollanda Grand Prix: Verstappen evinde kazanıyor!

Turuncu kıyafetlerle dolu tribünler ve Verstappen’ın yuvası: Hollanda Grand Prix. Taraftarların coşkusuyla pole pozisyonunun sahibi olan Verstappen, hatasız sürüşüyle hem galibiyeti hem de yeniden şampiyona liderliğini kucakladı. Rakibi Hamilton ise en hızlı turu da atarak yarışı 2. sırada tamamladı. Verstappen toplamda 224.5, Hamilton ise 221.5 puanla Zandvoort pistinden ayrıldı.

İtalya Grand Prix: Hız tapınağında bir temas daha!

Ferrari’nin evi ve Formula 1’in en hızlı pisti, namı diğer “Hız Tapınağı”: İtalya (Monza) Grand Prix. İkinci kez sprint formatının uygulandığı haftada sprint sıralama yarışının galibi Mercedes pilotu Bottas oldu ancak motor değişikliği cezası yüzünden pazar günkü yarışa sondan başlayacak olması sebebiyle pole pozisyonu Verstappen’a gitti. Yarışta pit stoplar sonrası yan yana gelen şampiyona liderleri yine tehlikeli bir temas yaşayarak yarıştan çekilmek zorunda kaldılar. Verstappen sprint yarışında aldığı ekstra 2 puan sayesinde puan farkını 5’e yükselterek İtalya’dan ayrıldı.

Rusya Grand Prix: Hamilton ve 100. zaferi!

Dik virajlarla dolu Sochi pisti: Rusya Grand Prix. Motor değişikliği cezası yüzünden yarışa sondan başlayacak olan Verstappen, sıralama turlarını garajında geçirdi. Sıralama turlarının 3. bölümünde pit girişine çarpan Hamilton, ön kanat değişimi sonrası lastiklerini ısıtamadığı için cumartesi gününü 4. olarak tamamladı. Yağmurun sürekli artmasıyla pit stopların öneminin arttığı yarışta Hamilton bu durumu avantaja çevirerek 100. kez galibiyeti kucakladı. Verstappen ise 20. sıradan 2. sıraya yükselerek Hamilton’ın kendisini sadece 2 puanla geçmesini sağladı.

Türkiye Grand Prix: Hepimizin beklediği o yarış!

Fikrimce dünyanın en güzel virajlarından ve pistlerinden biri: 8. Viraj ve karşınızda Türkiye Grand Prix. İstanbul’da bulutlu bir cumartesi gününde gerçekleşen sıralama turlarının kazananı Hamilton oldu ancak yine motor değişikliği için aldığı cezayla gridde 10 sıra geri düştüğünden pole pozisyonu takım arkadaşı Bottas’a gitti. Rakipleri Verstappen ise günün 2. en hızlı ismiydi. Pazar günü Alpha Tauri takımından Tsunoda’nın arkasında oyalanan Hamilton, ek olarak Red Bull pilotu Perez tarafından da arkasında tutuldu. O sırada Mercedes pilotu Bottas da yarışı Verstappen’in önünde lider olarak tamamladı ve Intercity İstanbul Park’ta ilk galibiyetini aldı. Şampiyona lideri Hamilton ise 5. olarak şampiyonluk mücadelesinde rakibi Verstappen’ın 6 puan gerisinde kaldı.

Amerika Grand Prix: Nefes kesen kapışma!

400 bine yakın seyirciyle F1 atmosferini sonuna kadar hissettiren ve özlediğimiz yarış: Amerika Grand Prix. Sıralama turlarının galibi Hollandalı pilot Verstappen’ın ön sıradan başladığı yarışta heyecan hiç eksik olmadı. Hamilton ilk virajda öne geçse de erken pit stop hatası yüzünden Verstappen’ın arkasına düştü. Sonrasında elinden geleni yapsa da Verstappen yarışın galibi oldu. İngiliz pilot ise en hızlı tur puanını da alarak toplamda 19 puanla COTA pistinden ayrıldı.

Meksika Grand Prix: Red Bull ve Baba Perez’in sevinci!

Sezonun belki de en renkli yarışı: Meksika Grand Prix. Sıralama turlarında Perez ile hava koridoru yakalamak isteyen ancak başarılı olmayan Red Bull, pole pozisyonunu Mercedes pilotu Bottas’a kaptırdı, Hamilton ise Verstappen’ın önünde 2. olarak ön sırayı kapattı. Pazar gününde ise yarışın ilk virajında iki Mercedes’i de geçen Verstappen, hatasız sürüşüyle galibiyeti kucakladı. Podyumu ise Hamilton ve Meksikalı pilot Perez tamamladı.

Brezilya Grand Prix: Son sprint ve Hamilton’ın ustalık yarışı!

Kaos ve şikayetlerin havada uçuştuğu yarış: Brezilya Grand Prix. Sezonun son sprint yarışı öncesi yapılan sıralama turlarında İngiliz pilot Hamilton, takım arkadaşıyla bile fark açarak en hızlı turu attı. Fakat Red Bull cephesi, bu turda Hamilton’ın arka kanadındaki ekstra açıklıkla beklemedikleri bir hıza ulaştığını düşünerek FIA’e rapor sundu.

FIA’in incelemeleri sonucunda 2018 Brezilya GP galibi Hamilton’ın sprint yarışına son sıradan başlamasına karar verildi. Hollandalı pilot Verstappen, bu sayede sprint yarışına ilk sıradan başladı. Sprint yarışının yıldızı ise şüphesiz son sıradan 5. sıraya yükselen Hamilton’dı. Verstappen ise daha iyi bir başlangıç alan Bottas’ın gerisinde kalarak sprint yarışını 2. olarak tamamladı.

Gerçek yarışın ilk virajında Bottas’ı arkalarında bırakan Red Bull ikilisi, güvenlik aracı ve pit stoplar yüzünden son turlara yakın Hamilton’ın arkasına düştü. Ve İngiliz pilot, bu kaos dolu hafta sonunun galibi olarak, şampiyona lideri Verstappen’ın 14 puan gerisinde Interlagos pistinden ayrıldı.

Son saniyeye kadar savaşan Verstappen ve Hamilton’ın pist dışına taştıkları -fotoğraftaki- saniyeler ise FIA tarafından ” yarış olayı” (incelemeye gerek kalmayan, yüksek olasılıkla yarışlarda yaşanan olay) olarak sayıldı ancak Mercedes cephesi karşı bir atakta bulunarak bu olay için yeniden rapor sundu. FIA ise raporu incelemeyi reddederek Brezilya GP’yi resmen noktaladı.

Sezonun bu kısmına kadar olan kısmı gibi kalan 3 yarış boyunca da oldukça heyecanlı ve dişli bir mücadele izleyeceğimizden eminim. Sosyal medyanın etkili kullanılması ile hayran kitlesi gün geçtikçe artan Formula 1’in böylesine çekişmeli bir sezonunun, 19 yarışındaki şampiyona liderliği mücadelesini sizlerle paylaştığım için kendi adıma çok mutluyum. Yazımı, tüm Formula 1 dünyası için bol mücadeleli ve seyir zevki yüksek sezonlar dileyerek sonlandırıyorum.

Görseller:

https://www.formula1.com/

https://www.motorsport.com/

https://www.theguardian.com/

https://www.bbc.com/

https://www.marca.com/

Leave a Reply