SEZON ARASINDA FORMULA 1’E BAŞLANGIÇ REHBERİ

Formula 1: Yüksek hızın, tutkunun ve stratejinin sporu…

“Drive To Survive” belgeseliyle popülaritesi artan Formula 1 sizin de ilginizi çekiyorsa bu sezon arası F1’e başlamanın tam zamanı! İşte size yardımcı olabilecek bazı tavsiyeler…


Drive To Survive Gerçekten İyi Bir Başlangıç Mı?

2019 yılında Formula 1 ve Netflix iş birliğiyle yayınlanmaya başlayan belgesel, birinci sezonunda 2018 yılındaki şampiyonluk mücadelesini inceliyor. Tabii bunu her hafta başka bir takımın garajında, her şeyi kaydederek yapıyor. Diğer sezonlarda da 2019 ve 2020 şampiyonluk mücadelelerini görebiliyoruz. 2021 sezonunu içeren yeni sezon ise 2022 yılında yine Netflix’te olacak.

Formula 1 muhabiri Will Buxton’ın yorumlarıyla pilotlar arasında yaşanan gerginliği, takım patronlarının strateji savaşlarını bize oldukça Netflix vari bir şekilde yansıtan Drive To Survive, olayları dramatize etmesine rağmen bu sayede milyonlarca kez izlendi ve Formula 1’e büyük bir taraftar kitlesi kazandırdı. Ve kabul etmeliyim ki, olayların gerçek yüzünü bilsem de izlemesi gayet zevkli bir belgesel serisi. Tam olarak bu sebepten Formula 1’e başlamak için harika bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Ancak yine de olayların hep bu kadar dramatik olmadığını hatırlatmakta fayda var.


Rush, Lauda: The Untold Story, Senna…

Milyon dolarlık bütçeli, gişe rekortmeni Hollywood filmleri, özellikle Formula 1 efsanelerini tanımak için harika bir yol. Efsanelerin ilham veren hayat öykülerini kaliteli oyunculuklar ve kameralarla izlemek eminim ki F1’e olan iştahınızı artıracaktır.


Schumacher

2021’de Netflix tarafından yayınlanan 1 saat 53 dakikalık belgesel bizlere Formula 1 efsanesi, özlediğimiz Micheal Schumacher’i anlatıyor. Oğlu Mick’in F1 pilotu olmasıyla soyadını yeniden duyduğumuz bu efsane pilotun F1 ve hayranları üzerindeki etkisini anlamak için harika bir yol bu belgeseli izlemek.


Önemli Yarışlar ve Olaylar

1976 Japonya,1998 Belçika, 2008 Brezilya, 2012 Brezilya, 2017 Azerbaycan ve 2018 Almanya yarışları ve dahası… Formula 1’in tarihini ve tutkusunun kaynağını canlı canlı öğrenmek için en iyi yol kesinlikle bu yarışları izlemek. Çünkü hiçbir etki altında kalmadan olayları doğrudan öğrenebiliyorsunuz. Ve tutacağınız takımı ya da destekleyeceğiniz sürücüyü de değerlendirme imkanı buluyorsunuz.

Olaylar özelinde konuşursak Formula 1’in çağlarını (V10, V8, Hibrit dönemi vs.), efsanelerini, takımlarını, en çok bilinen pistlerini (Spa, Monako, Suzuka…) ve bazı şampiyonluk mücadelelerini bilmek de sizi F1’e daha çok bağlayabilir.


Formula 1 Youtube Kanalı

2017 yılında Liberty Media yönetimine geçen F1 sosyal medya hesapları gerek antrenman, sıralama ve yarış özetleriyle gerek de sezon sonu paylaşılan F1:Animated ya da Secret Santa videolarıyla pilotların sempatik ve komik taraflarını bizimle paylaşıyor. Hem haberler için hem de bu sporun eğlenceli kısmını keşfetmek için harika bir kaynak. F1: Animated videoları griddeki pilotları öğrendikten sonra sizin için mükemmel bir eğlence olabilir.


Takımların ve Pilotların Sosyal Medya Hesapları

Yaş ortalaması gittikçe azalan gridin bir yansıması da sosyal medya hesapları. Özellikle yeni nesil pilotlardan Charles Leclerc, Lando Norris ve Carlos Sainz’ın büyük bir takipçi kitlesine sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Paylaşımları eskilere nazaran daha içten ve sosyal medya diliyle paylaşıldığı için özellikle gençleri F1’e çektiklerini söyleyebiliriz. Hem yarışları hem de pilotların sosyal taraflarını takip etmek istiyorsanız sosyal medya hesapları tam size göre.

Takımlar da bu furyaya katılabilmek için olağanüstü çaba harcayıp harika paylaşımlar yapmakta. Yarış anlarında ya da yarış sonlarında birbirleriyle bile sosyal medya diliyle konuştuklarını, espri yaptıklarını görmekteyiz. Bu da taraftarlar için takımlar arasında samimi bir ortam oluşturmakta.

Göz gezdirebilmeniz için bazı hesapları aşağıya bırakıyorum:

https://www.instagram.com/landonorris/

https://www.instagram.com/charles_leclerc/

https://www.instagram.com/carlossainz55/

https://twitter.com/MercedesAMGF1

https://twitter.com/redbullracing


Motorsport.com

Motorsport.com sadece Formula 1’i değil, adından da anlaşılacağı üzere tüm motor sporları hakkındaki en son ve en detaylı bilgileri edinebileceğiniz bir internet sitesi. Oldukça bilinen bir sayfa olmasının ve kaliteli arayüzünün de katkısıyla istediğiniz yarış, pist, pilot veya takım hakkında istediğiniz bilgiyi edinebilir, son dakika haberlerini de takip edebilirsiniz.


Serhan Acar

Bu sezon Formula 1 izlemeye başlayacakların duyacağı ilk sestir kendisi. Aynı zamanda Türkiye Motor Sporları Federasyonu Genel Sekreterliğini de yapan Serhan Acar’ın coşkulu anlatımıyla F1’i size sevdireceğine eminim. Hatta bu coşkusu 2020 Türkiye Grand Prix’si sonrası yabancı basında bile gündem olmuştu. Ayrıca F1 hakkında oldukça bilgilendirici videolarını Socrates Dergi’nin Youtube kanalında paylaşıyor.

F1 Resmi Youtube kanalında paylaşılan videosu:

https://www.youtube.com/watch?v=cdqsiYbUfio&ab_channel=FORMULA1

Socrates Dergi Youtube Kanalındaki videoları:

Formula 1 sunucularından söz ederken Okay Karacan ve efsane Sebastian Vettel videosunu da sizinle paylaşmak istiyorum:


Umarım kendinize uygun başlangıç yolunu bu yazıda bulabilmişsinizdir. Çünkü 2022 sezonunu sizinle beraber değerlendirmeyi çok isterim. Şimdiden keyifli izlemeler diliyorum…


Kaynakça:

https://www.formula1.com/

https://www.motorsport.com/

https://www.theguardian.com/

https://www.bbc.com/

https://www.marca.com/

Leave a Reply