Başlangıcını hatırlayamadığım kadar uzun süredir, yeni yıla girmeden önce istek ve hedef listesi yapıyorum. Kaç tanesini gerçekleştirdiğim ise tartışılır. Çoğu listedeki maddelerden biri olmanın ötesine geçememiştir. Her sene böyle olacağını tahmin etmeme rağmen bu huyumdan vazgeçmiyor ve ajandamın ya da defterimin ilk sayfasına az veya çok bir şeyler yazıyorum. Artık birçoğunun kağıdın üzerinde kalacağını farkında olarak hem de. 

Bazen, ilk yaptığım listeleri düşünüyorum. Çoğu maddeleri hatırlayamasam da bazıları aklımda yer etmiş. Çoğu materyalist şeyler; telefon, bilgisayar, gibi bir çocuğun bekleyebileceği hediyeler. Hayata dair bir hedef değil, manevi bir şey değil. Yıllar ilerledikçe liste genişliyor; karmaşıklaşmaya başlıyor, maddi kazançlardan manevi kazançlara doğru eviriliyor ya da o yaşın getirttirdikleriyle harmanlanıyor. 17 yaşımda listenin en tepesinde istediğim üniversiteyi kazanmak var, 18 de araba kullanmayı öğrenmek istemişim. Belki 25’e geldiğimde işimle ilgili, kazancımla ilgili şeyler olacak o listede. Boş bir sayfaya yazdığım o maddeler geçen yılın bana ne getirdiğini, geriye dönüp bakınca gelecek yıldan ne beklediğime dair bir özet, hatıra oluyor. Bazı maddeler kendini imha ediyor, bazılarıysa yıllarca varlığını sürdürmeye devam ediyor. Mesela; spora başlamak, sağlıklı beslenmek listeden kolay kolay silinecek gibi değil. Her senenin ilk ayı büyük bir heyecanla uygulanmaya başlayıp üçüncü haftadan sonra tamamen bırakılan o demir başlar ne olursa olsun yeni sene için bir umut veriyor, listenin en üst sıralarında kendine yer buluyor. 

Eskiden listelerimi tamamlayamıyorum diye üzülürdüm. Şimdi ise yazdığım ve o yıl içerisinde başaramadığım şeylerin genellikle mantıktan uzak olduklarının farkındayım. Yine de onları görmek o zamanlar ki beklentilerimi ve isteklerimi hatırlamama sebebiyet veriyor. Eskiden benim için önemli olan bazılarının, şu an çok da mühim olmadığını görebiliyorum veya o zamanlar aklıma bile gelmeyen şeylerin şu anki önemini fark ediyorum. Bunlar dışında, başarmama rağmen istediğim etkiyi vermeyenler yok değil. Bir zamanlar hayallerde yer eden o şeyin, gerçeğe dönüştüğünde istediğin etkiyi vermemesi ya da etkisinin düşünülenden daha kısa sürmesi muhtemel.

Her sene sonunda heyecanla yapılan o listeler belki, bir sene sonunda tamamıyla başarılar dolmuyor olsa da, bir anlamda geçen yılın özetini önüme seriyor. Sene içerisinde yaşananları hatırlamaya dair, elimde belki kısa ama anlamlı bir belge oluyor. Yıllar sonra yazdıklarımıza göz atmak hem keyifli hem duygusal hem de nostaljik bir etki oluşturabilirken; o zamanlar hata veya başarısızlık olarak görülenin, şu an bir hayat dersi olabileceğini fark etmek, insana yoluna devam ederken bir teşvik olmaması düşük bir ihtimal gibi geliyor.

Leave a Reply