Tenis dünyası, yılın ilk Grand Slam turnuvası için merak ve heyecan dolu bir şekilde Melbourne’e odaklanmış durumda. Turnuva içerisinde bizi nelerin beklediğine kısa bir göz atalım.

Rafael Nadal’ın Erken Vedası

Yaklaşık bir senedir kortlarda tekrardan görmeyi bekliyor tenisseverler Rafael Nadal’ı. Geçirdiği kalça ameliyatı sonrasında ne zaman geri döneceği merak konusuydu. Tam korta yeni yeni adım atmaya başlamışken Brisbane Turnuvası’nda Jordan Thompson’la yaptığı maç sırasında tekrardan bir sakatlık yaşadı. Korkulduğu gibi var olan sakatlığı nüksetmedi ancak eski sakatlığından bağımsız olarak ortaya çıkan yeni bir yırtık nedeniyle Nadal, Avustralya Açık’tan çekilmek zorunda kaldı. Onu tekrardan rekabetçi bir şekilde görmek isteyenler artık evi haline gelen Fransa Açık’a daha güçlü bir şekilde gelmesini beklemek zorunda.

Erkekler Ana Tablo

Şüphesiz Avustralya ve Novak Djokovic bir araya gelmiş ise yaşı kaç olursa olsun oynadığı sürece başka bir favori göstermek doğru olmaz. Djokovic, hem burada yeni bir galibiyet hem de 25. Grand Slam şampiyonluğu için korta çıkmaya hazırlanıyor. Kazandığı takdirde Margaret Court’u (24) da geride bırakarak en çok Grand Slam şampiyonluğu unvanının tek başına sahibi olacak. Önündeki en büyük engellerden biri ise Carlos Alcaraz. Genç İspanyol raket geçen sene Wimbledon finalinde olağanüstü maçın sonunda Djokovic’i yenmiş ve takvim slam yapmasına engel olmuştu. Fakat Wimbledon finali sonrası Alcaraz’ın performansında düşüş yaşadığını söyleyebiliriz. Yine de 20 yaşında 2 Grand Slam şampiyonu tenisçinin iddiası büyük.

Öte yandan 3 ve 4 numaralı seri başları Daniil Medvedev ve Jannik Sinner de önemli isimler arasında. Özellikle son zamanlarda yükselen grafiği ile Sinner dikkat edilmesi gereken oyunculardan biri. Son Brisbane Şampiyonu Grigor Dimitrov, Amerikanın yeni gözdesi Ben Shelton ve Danimarkalı Holger Rune de sürpriz beklenebilecek oyunculardan bazıları.

Kadınlar Ana Tablo

Turnuva tarihinde bir ilk olarak kadınlar ana tabloda 6 eski şampiyon bulunuyor (Sabalenka, Osaka, Kenin, Wozniacki, Kerber, Azarenka). Son yıllarda dengelerin sürekli değiştiği kadınlar turunda Avustralya Açık’ta çekişmeli maçlara sahne olacak gibi görünüyor. Son şampiyon Aryna Sabalenka, Iga Swiatek, Elena Rybakina ve Coco Gauff dörtlüsünün diğerlerinden sıyrıldığını söylemek mümkün. Gauff buradan önce oynanan son slam 2023 Amerika Açık şampiyonu olarak geliyor. Rybakina’nın geçen sene Sabalenka’ya karşı kaybettiği finalden dolayı daha istekli bir şekilde geliceğini düşünüyorum ki kendisi benim de kişisel favorim. Iga Swiatek ise zor bir kura çekti. Polonyalı raket ilk turda eski şampiyon Sofia Kenin ile karşılaşacak. Uzun bir aradan sonra tura geri dönen eski Grand Slam şampiyonları Naomi Osaka ve Emma Raducanu’nun form durumları da merak edilenler arasında.

2024 Avustralya Açık’ta ana tabloya kalmak için mücadele eden milli tenisçi Zeynep Sönmez’de elemelerin final turunda takıldı. Sol karın kası sakatlığı ile oynayan Zeynep Sönmez finalde rakibi İsviçreli Lulu Sun’a yenilmesine rağmen çok iyi bir performans göstererek ilerleyen zamanlarda buralarda olabileceğini gösterdi.

Not; Yakın zamanda ikinci sezonu yayınlanan Netflix belgeseli ”Break Point”, turnuva sırasında maçların yanı sıra tenis dünyasına ilgisi olanlar için izlenebilecek güzel içeriklerden biri.

Kaynakça

Fotoğraflar Eurosport ve Getty Images sitelerinden alınmıştır.

https://en.wikipedia.org/wiki/2024_Australian_Open_%E2%80%93_Women%27s_singles#:~:text=For%20the%20first%20time%20in,Angelique%20Kerber%2C%20and%20Victoria%20Azarenka.

Leave a Reply