YARIM KALAN BİR KARİYER: Monica Seles

30 Nisan 1993 günü Hamburg’da Citizen Cup çeyrek final maçı başarılı raketin hayatını tümüyle değiştirdi. Monica Seles’in yaşadığı trajedi tenis tarihinde istenmeyen bir kırılma yarattı.

Monica Seles’in hayatı ve erken kariyeri

Monica Seles, 2 Aralık 1973 tarihinde, Yugoslavya’nın Sırbistan Bölgesi’nde yer alan Novi Sad şehrinde dünyaya geldi. Tenis oynamaya 5 yaşında babasının antrenörlüğü eşliğiyle başlayan Seles, daha o yaşlardan tenise olan yeteneğini göstermeyi başardı. 1993 yılına geldiğimizde ise henüz 19 yaşındaki Seles 8 Grand Slam şampiyonluğuna çoktan ulaşmıştı.

( Avusturalya Açık 1991-1992-1993, Fransa Açık 1990-1992-1992, Amerika Açık 1991-1992)

Bu sırada bir başka genç yetenek Steffi Graf ile Monica Seles’in arasında başlayan rekabet, tenis tutkunlarını Chris Evert ve Martina Navratilova’dan sonra kadınlarda tenisi uzun yıllar sürükleyebilecek iki büyük figür olduklarına ikna etmişti. Fakat durum beklenen gibi olmadı.

Bıçaklanması ve devamındaki kariyeri

30 Nisan 1993’te, Hamburg’da Magdalena Maleeva ile karşı karşıya geldiği maç sırasında korta giren Alman Günter Parche tarafından mutfak bıçağı ile sırtından bıçaklandı. Hayranı olduğu vatandaşı Steffi Graf’ı tekrar dünya bir numarası koltuğuna kavuşturmak için yaptığını söyleyen Parche’nin duruşmalar esnasında akli dengesinin yerinde olmadığına karar verildi ve hapis cezası almadı. Son yıllarını akıl hastanesinde geçiren Günter Parche 68 yaşında öldü(Ağustos 2022).

Bıçak Seles’in sırtına yaklaşık 1.5 cm derinliğinde saplanmıştı. Kemiklerinde ya da organlarında herhangi bir hasar yoktu hatta kısa süre içinde de tedavi edildi fakat bu olay Seles’de derin psikolojik yaralar bıraktı. Bir süre travma sonrası stres bozukluğu, anksiyete ve yeme bozuklukları ile mücadele etti. Ancak iki yıl sonra kortlara geri dönebilen raket, kazandıklarına bir Avusturalya Açık daha eklese bile (1996) maalesef bir daha eski formuna tam olarak kavuşamadı. Son Grand Slam maçını 2003 Roland-Garros’da oynayan Monica Seles 2008 yılında da profesyonel tenis kariyerini sonlandırdı. En genç Fransa Açık şampiyonluğu unvanı günümüzde hala Seles’e ait.

Takıntılı bir taraftar tenis tarihinde büyük bir kırılmaya yol açtı. Eğer bu olay hiç yaşanmasaydı Monica Seles’in kariyeri bambaşka bir şekilde ilerleyebilirdi. Tenis dünyası şu anda çok farklı şeylerden bahsediyor olurdu belki de. Ne yazık ki bunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz.

Fotoğraflar tennis.com ve nytimes.com adreslerinden alınmıştır.

kaynakça

https://tr.wikipedia.org/wiki/Monica_Seles

https://www.tennis.com/news/articles/tbt-1993-hamburg-monica-seles-stabbing-changes-tennis-history

Leave a Reply