Neden hatırlatıcı bir COVID-19 aşısına ihtiyaç duyuyoruz?

Türkiye’nin ilk kez COVID-19 aşılarını uygulamaya başlamasının üzerinden bir yıldan fazla zaman geçti. Şimdi Türk halkı, son derece bulaşıcı Omicron varyantı ile mücadele etmek için hatırlatma dozlarını olmaya başladı. Omicron varyantının yakın zamanda ortaya çıkması, COVID-19’a karşı korunmak için gereken aşılamanın, hatırlatıcı dozların ve önlem almanın önemini daha da vurguladı. Son derece gündemi sarsan bu hatırlatıcı dozlara dair endişelere binaen bazı soruları cevaplamak isteriz. Geçtiğimiz günlerde on sekiz yaşa kadar çekilen üçüncü doz aşılama kararı ile baş gösteren “Neden üçüncü bir COVID-19 aşısına ihtiyaç duyuyoruz?” veya “Üçüncü doz aşıya gerek duyuyorsak, aşılar işe yaramıyor mu?” sorularına cevaplamakla başlayalım.

Booster doz, yani hatırlatma dozu veya üçüncü doz, aşılanan kişinin aşıya yanıt vermesine rağmen zamanla kişinin antikor seviyesinin düşmesine bağlı olarak bağışıklıkta görülecek zayıflığı güçlendirmek adına olunan bir aşıdır. Veriler, ilk aşı serisi yoluyla hafif ve orta şiddette COVID-19’a karşı korumanın, özellikle de bir süre önce (5-6 ay) aşılanmış olanlar için, zamanla azaldığını gösterdiğinden, hatırlatma dozu uzmanlar tarafından şiddetle öneriliyor. Kısacası: COVID-19 aşıları; ciddi hastalıkları, hastaneye yatışları ve ölüm riskini önlemek için yeterli olsa da hafif ve orta dereceli hastalıklara karşı zamanla korumanın azalmasından dolayı üçüncü bir doza ihtiyaç duyuyoruz.  

Hatırlatma dozunun gereksinimini destekleyen birçok veri bulunmaktadır. Üçüncü faz çalışmaları, destek dozunun ek koruma sağladığını ve güvenli olduğunu göstermektedir (CDC, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri). Ayrıca, ön sonuçlara göre, laboratuvar çalışmalarında Pfizer-BioNTech COVID-19 aşısının üç dozunun Omicron varyantını nötralize ettiğini, iki dozun ise önemli ölçüde azaltılmış nötralizasyon titreleri gösterdiğini kanıtlamıştır (Pfizer). İsrail’den alınan verilere göre, Pfizer COVID-BioNTech19 aşısının hatırlatıcı dozdan sonra miyokardit riskinin, 1. doz ve 2. dozdan sonra görülen oranlar arasında düştüğü gözlemlenmiştir (CDC, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri).

Kaynakça

https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-provide-update-omicron-variant

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/booster-shot.html

Leave a Reply