Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları, 23 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında 205 ülke ve 206 Olimpik Komite’den toplam 11,326 sporcunun katılımıyla gerçekleşti. Türkiye ise 108 sporcuyla 2012’nin ardından en kalabalık kadrosuyla gitti Tokyo’ya. 2 Altın, 2 Gümüş ve 9 Bronz madalyayla tarihinin en fazla madalya kazandığı olimpiyatını tamamlayan Türkiye; altın madalya baz alınan ülke sıralamasında 35, toplam madalya sıralamasında ise 20. sırada yer aldı oyunların ardından.
Elbette her sporcumuz elinden gelenin en iyisini verdiler bu olimpiyatta da. Fakat ben bu yazımda Tokyo 2020’de performanslarıyla ülkemizi dünyaya duyuran ya da gelecek olimpiyatlar adına bizleri heyecanlandıran sporcularımızı tek tek branşlarına ayırarak özetlemek istiyorum. Haydi başlayalım!
ATICILIK
Ömer Akgün, 10 metre havalı tüfekte olimpiyat 4.sü olarak olimpiyat tarihimizin atıcılıktaki en büyük başarısını elde etti.
ATLETİZM
Kadınlar cirit atmada ülkemizi Olimpiyat Oyunlarında temsil eden ilk sporcu olan 24 yaşındaki temsilcimiz Eda Tuğsuz, Olimpiyat 4.sü olarak tarihe geçti.
24 yaşındaki Necati Er, 73 yıl aranın ardından Türkiye’ye 3 adım atlamadaki ilk olimpiyat finalini yaşattı ve Tokyo 2020’yi 6. sırada tamamladı.
Henüz 21 yaşında olan temsilcimiz Ersu Şaşma, tarihimizin ilk sırıkla atlama finalinde ülkemiz adına yarıştı ve olimpiyat 10. luğunu elde etti.
Ülkemize Atina 2004 Olimpiyatlarında sayılı atletizm madalyalarından birini kazandıran Eşref Apak, çekiç atmada bir kez daha olimpiyat finali görerek olimpiyat 9. su oldu.
Rio 2016’da bronz madalya kazanan Yasmani Copello Escobar, tarihin en hızlı yarışlarından birinde 400m engelli finalini 6. sırada tamamladı. Diğer temsilcimiz Yasemin Can ise 5000 metrede olimpiyat 8. si oldu.
Türkiye, Tokyo 2020 Atletizm’de pist koşularında pek başarılı olamasa da pist dışı müsabakalarda birçok ilki yaşadı ve Paris 2024 için umutlandırdı.
BADMINTON
Londra 2012 Olimpiyatlarında Türkiye’yi badmintonda ilk kez temsil eden Neslihan Yiğit, Tokyo 2020’de bu başarıyı bir kez daha tekrarladı. Neslihan ilk maçını kazansa da 2. grup maçında altın madalyayı kazanan Çinli rakibine yenilmekten kurtulamadı.
BOKS
Boks branşında kadın boksörlerimiz Tokyo 2020 Olimpiyatlarına damga vurdu. Tam 3 sporcuyla birden ilk kez kadın boksunda olimpiyat kotası aldığımız Tokyo’da; Busenaz Sürmeneli 69kg’da altın madalya kazanarak tarihe geçti, bir diğer temsilcimiz Buse Naz Çakıroğlu ise 51kg’da gümüş madalya kazanarak tarihi bir başarı daha elde etti.
ESKRİM
Ülkemizi 2016’da Rio’da 32 yıllık aranın ardından eskrim branşında ilk kez temsil eden İrem Karamete, bu başarıyı Tokyo 2020’de de tekrarladı.
GÜREŞ
Güreşte Türkiye adına son zamanların en başarısız olimpiyatlarından biri geride kaldı. Buna rağmen bronz madalya kazanan Yasemin Adar kadınlar güreşteki ilk madalyamızı ülkemize getirdi. Erkeklerde 2016 altın madalyalısı Taha Akgül ve 2 olimpik madalya sahibi Rıza Kayaalp bronz madalyalar kazandılar. Bir diğer temsilcimiz Süleyman Karadeniz ise bronz mücadelesini son saniyelerde kaybederek olimpiyat 5. liği elde etti.
JİMNASTİK
Jimnastikte Türkiye tarihe geçecek bir olimpiyat yaşadı. Toplam 5 sporcuyla yarışan Türkiye erkeklerdeki 4 sporcunun tamamıyla (Ferhat Arıcan-Ibrahim Çolak-Ahmet Asil-Ahmet Önder) finale çıkarken toplamda 7 final gördü. Bu finaller arasında bireysel paralel bar kategorisinde yarışan Ferhat Arıcan, bronz madalya kazanarak Türkiye’ye jimnastik tarihinin ilk olimpiyat madalyasını kazandırdı.
İbrahim Çolak, halka aletinde olimpiyat 5.liği elde etti. Atlama tahtasında finallerde yarışan Ahmet Asil ise ilk atlayışındaki harika performansına karşın 2. atlayışında yaşadığı talihsizlikle madalyaya uzanamadı.
Jimnastik, Tokyo 2020 Olimpiyatlarında Türkiye’nin en büyük gelişme kaydettiği branşlardan biri oldu dersek yanlış olmaz.
JUDO
Tokyo’da judo ülkemiz adına beklenenin altında kaldığımız branşlardan biri oldu fakat 2 temsilcimiz Mihael Zgank ve Kayra Sayit, bronz madalya müsabakalarına çıkarak olimpiyat 5.likleri elde ettiler.
KARATE
Tokyo 2020’de ilk kez olimpik bir spor olarak olimpiyatlarda yer alan karatede Türkiye rüzgarı esti. 7 sporcuyla Japonya’nın ardından en çok kotayı alan ülkemiz, Eray Şamdan’la 1 gümüş; Uğur Aktaş, Ali Sofuoğlu ve Merve Çoban’la 3 bronz madalya elde etti ve toplam 4 madalyayla ilk kez olimpik olan karatede en çok madalyayı kazanan ülke olmayı başardı. Ayrıca temsilcimiz Dilara Bozan da bronz müsabakasına çıkarak olimpiyatları 4.lükle tamamladı. Karatede bu başarımız kesinlikle bir tesadüf olmamakla beraber, karate Paris 2024 Olimpiyatlarında maalesef bir kez daha olimpik branşlar arasından çıkarıldı. Dilerim en kısa zamanda karateyi bir kez daha olimpiyatlarda görebiliriz.
MODERN PENTATLON
Modern pentatlonda İlke Özyüksel, olimpiyat tarihimizin en değerli başarılarından bir tanesine imza attı. 2016’da Rio’da Türkiye’yi modern pentatlon branşında ilk kez temsil eden ve 35. sırada yarışları tamamlayan İlke, Tokyo 2020’yi olimpiyat 5. si olarak noktaladı. Eskrim, yüzme, binicilik ve laser-run(koşu ve atıcılık) branşlarının tamamından oluşan ve olimpiyatın en zor disiplinlerinin başında gelen pentatlonda İlke; ilk günkü eskrim müsabakalarını 28. sırada tamamlasa bile özellikle binicilik ve laser rundaki inanılmaz performanslarıyla 5. sıraya kadar yükseldi. Aynı zamanda laser rundaki en başarılı 3 sporcu arasına girdi ve Paris 2024 için hepimizi heyecanlandırdı.
OKÇULUK
Okçulukta Mete Gazoz tarih yazdı.
22 yaşındaki genç milli okçumuz karşılaştığı 6 rakibi de mağlup ederek altın madalyayı boynuna taktı ve Türkiye’ye olimpiyatlar tarihindeki ilk okçuluk madalyasını kazandırdı. Mete aynı zamanda karışık çiftlerde Yasemin Ecem Anagözle beraber olimpiyat 4.lüğü elde etti. Yasemin Anagöz teklerde ise müsabakaları 3. turda tamamladı.
TEKVANDO
Olimpik spor olduğu 2000 Olimpiyatlarından bu yana Türkiye’nin tüm oyunlarda madalya kazandığı bir branş olan tekvandoyu Türkiye bu yıl da boş geçmedi. Hakan Reçber ve Hatice Kübra İlgün bronz madalyaları ülkemize kazandıran isimler oldular.
VOLEYBOL
Londra 2012 Olimpiyatlarının ardından 2. kez boy gösterdiğimiz kadın voleybolda milli takımımız tüm ülkeyi heyecanlandıran maçlara imza attılar. Tokyo’daki takım branşlarındaki tek temsilcimiz olan Filenin Sultanları, grubunu 3. bitirerek çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finaldeyse Güney Kore’ye 3-2 ile mağlup oldu ve olimpiyatları 5. sırada tamamladı. Her ne kadar sonu istediğimiz gibi bitmese de ülke tarihimizin voleyboldaki en başarılı performansına Tokyo’da imza attık.
YELKEN
Yelken, ilkleri yaşadığımız bir başka spor dalı oldu Tokyo’da. 8 sporcuyla katıldığımız müsabakalarda, erkekler finn sınıfında Alican Kaynar tarihimizin ilk finalini görürken olimpiyatları 8. sırada bitirdi, Ateş-Deniz Çınar kardeşler ise erkekler 470 kategorisinde tarihimizin ilk finalinde yer aldılar ve kendilerine 10. sırada yer buldular.
YÜZME
Olimpiyatların en önemli branşlarından yüzmede Tokyo 2020’de de pek başarılı olabildiğimiz söylenemez. Fakat yüzme de önümüzdeki olimpiyatlar için heyecanlandıran branşların arasına adını yazdırdı bizim için. Öyle ki 2005 doğumlu Merve Tuncel, 2004 doğumlu Beril Böcekler ve Deniz Ertan, 2003 doğumlu Defne Taçyıldız, Yiğit Aslan ve Berke Saka, 2002 doğumlu Baturalp Ünlü, Tokyo’da bizi temsil eden bazı genç yeteneklerimiz oldular. 11 kişilik olimpiyat yüzme kadromuzdaki en tecrübeli ismimiz 1997 doğumlu Emre Sakçı’ydı.
Tokyo’da bizleri heyecanlandıran ve umutlandıran sporcularımız bu şekildeydi. Dileriz Paris 2024 Olimpiyatları, yaşananları tek yazıya sığmayacak kadar kabarık ve başarılarla dolu geçer.
Kaynakça:
https://www.sporx.com/hakan-recber-ile-hatice-kubra-madalyalari-aldi-SXHBQ934855SXQ
https://www.aa.com.tr/tr/spor/tokyo-2020de-karatede-en-cok-podyum-sevincini-turkiye-yasadi/2329813
https://www.whereig.com/olympics/summer-olympics-participating-countries.html