Yayın hayatına Fox Kids adıyla başlayan, sonrasında Jetix olarak devam eden ve günümüzde ise tamamiyle ekranlara veda etmiş olan Fox Kids’i, geçen gün Youtube’da karşıma tesadüfen 402 No’lu sınıf çizgi filminin çıkmasıyla hatırlamış oldum ve gerçekten heyecanla karışık derin bir özlem hissettim. Bunun üzerine düşününce fark ettim ki televizyonlarda çocuklara yönelik kanallar artık yok.  Acaba sebebi ‘çocukların televizyonu tercih etmemesi mi, yoksa uygun içerik olmadığı için mi izlenmemesi’ ikilemine girersem çıkamayacağımı bildiğim için çok detaylı düşünmedim ama gerçekten de sadece sosyal medyayla, her ne kadar çoğu içerik yetişkinlere yönelik olsa da , Netflix ve alternatif platformlarla vakit geçiren bir nesil var. Tabii ki teknolojiyle beraber birçok alanda değişimler yaşansa da sanırım çizgi filmler konusunda eski kafalı olmayı tercih ederim. Kafamın içinde dönüp duran tüm bu düşüncelerin ortaya çıkışı olan Fox Kids’i, yeni ama eski adıyla Jetix’i bilmeyenler veya hatırlamak isteyenler için bu yazıyı kaleme almaya karar verdim. 

Fox Kids, 8 Eylül 1990‘da Fox Broadcasting Company ve bağlı kuruluşlarının ortak girişimi olan Fox Children’s Network olarak kurulan ve çocuklara yönelik içeriklerden oluşan bir kanaldır.  Uzun bir süre en yüksek reytingleri alan kanal olsa bile, zaman içerisinde kendisine rakip olarak ortaya çıkan diğer kanallar tarafından popülaritesini kaybetmeye başladı ve yayın hayatına 7 Eylül 2002‘de veda etti. Daha sonrasında Disney tarafından satın alınarak adı değişti ve Jetix adıyla Fox Kids içeriklerini de içinde barındırarak 2005 yılında tekrardan yayınlanmaya başladı. Yaklaşık 5 yıl da Jetix adıyla televizyonda yayınlanmaya devam eden kanal, 2010 yılında tamamen kapatılmıştır. 

100’den fazla çizgi dizi yayınalan Fox Kids ve Jetix’te benim paylaşmak istediğim favorilerim ise; 

402 No’lu Sınıf (The Kids From Room 402)

Nancy, Jesse, Vinnie, Polly gibi ana karakterlerden oluşan bir grup ilkokul öğrencisinin, öğretmenleri Bayan Graves ve müdür Bay Besser’ın maceralarını konu alan çizgi dizi toplam 2 sezon, 52 bölümden oluşmaktadır. 

Afacan Louie (Life With Louie)

Life With Louie, Amerikalı komedyen Louie Anderson’ın çocukluğunu anlattığı, gerçek hikayelerden uyarlanan bir çizgi dizidir. Bu arada, bana göre Fox Kids’in en güzel dizisidir ve her yaşa hitap ederek her bölümünde güldürmektedir. Keşke Louie Anderson hayattayken yeni bölümleri yayınlanmaya devam etse…

Andy’nin Nesi Var? (What’s With Andy?)

Dünyanın en büyük şakacısı olmaya çalışan Andy Larkin’in ve ona yardım eden en yakın arkadaşı Danny’nin, arkadaşlarına, ailesine, okulundakilere, kısacası tüm kasabaya karşı yaptığı planları anlatmaktadır. 

Fox Kids ve Jetix’te yayınlanmış olan diğer popüler çizgi dizilerden bazıları: Çılgın Korsan Jack, Müfettiş Gadget, Casus Köpekler, Bobby’nin Dünyası, Tutenstein

Youtube’da bazı çizgi filmlerin bazı bölümleri olsa da maalesef yayını çok kaliteli olmayabiliyor. Keşke Netflix veya benzeri platformlar tarafından alınsa da tekrar yayınlanmaya başlasa. Böylece herkes tarafından tekrar hatırlanmış ve bilmeyenler icin de eğlenceli vakit geçirecek alternatif sunulmuş olur. Yine de bu yazıyı okuduktan sonra merak edip veya benim gibi heyecanlanıp hemen izlemek isterseniz “Nostaljik Çizgi Filmler” adlı YouTube kanalından bahsedilen dizilerin bazı bölümlerine ulaşabilmek mümkün. Şimdiden iyi seyirler!

Leave a Reply