Marka ve Unlü Iş Birliği: Daha Fazla Satış

Son zamanlarda birçok ünlü isim farklı markalarla iş birliğine imza attı. Bu iş birlikleri moda sektöründeki önemli markalar ile ünlü isimleri bir araya getiriyor. Yapılan iş birliklerinde genelde son dönemde popüler olan isimler tercih ediliyor. Bu kişilerin tarzı ve hayran kitlesi göz önünde bulundurularak tasarımlar oluşturuluyor ve satışa sunuluyor.

Peki markalar neden giyim koleksiyonlarında ünlüler ile iş birliğine yöneliyor?

Moda sektöründe tutunabilmenin en iyi yolu iyi reklam yapmaktır. Bunu yapmak için özellikle gündemde sıkça konuşulan ve sosyal medyada çok takipçiye sahip olan ünlüler seçiliyor. Bu ünlü isimler kullanılarak, hayran kitlelerinin etkilenmesi amaçlanıyor ve neticesinde markaların satışları artıyor. İnsanlar, kullanılan ünlü ismin hayranı olmasa bile sosyal medya üzerinden bu koleksiyondan haberdar olabiliyor. Böylece, markanın reklamı yalnızca kullandıkları ünlü ismin hedef kitlesine değil çok daha geniş kitlelere ulaşabiliyor.

Dikkat çeken marka-ünlü iş birliklerinden bazıları:

1) Yasemin Özilhan for İpekyol

Yasemin Özilhan’ın stilinden esinlenilerek ortaya çıkarılan koleksiyon, 18 Ekim’de özel bir davetle görücüye çıktı. Hasköy İplik Fabrikası’nda gerçekleşen lansmanın dekorasyonu, sonbahar konseptini andırıyordu. Yerleri kaplayan sararmış yapraklar ve yine aynı yapraklara sahip ağaç dekorları yeni sezon ile koleksiyonun uyumunu vurguluyordu.

Davete moda ve cemiyet hayatından birçok ünlü isim katıldı. Serenay Sarıkaya, Demet Sabancı Çetindoğan, Pelin Kaya, Feryal Gülman ve Mina Başaran davete katılan ünlü isimlerden bazılarıydı.

35 parçadan oluşan koleksiyonun geneline sade bir şıklık hakim. Günlük kullanıma uygun sade bir çizgide tasarlanmış parçalarda, maskülen ve feminen detaylar iç içe kullanılmış. Renk skalası siyah ve gri gibi cansız renklerle sınırlandırılmış. Kumaş seçimlerinin ağırlığı ve yarattığı ciddi imaj sebebi ile tasarımların hedef kitlesi 30 yaş üstü iş kadınına hitap ediyor.

Koleksiyonunun parçalarını ve hakkında yapılan yorumları incelediğimde kullanılan “lüks” kumaşlardan sıkça bahsedilmiş. Ancak ortada olan bir çelişki var ki o da İpekyol markasının lüks bir giyim markası olmadığı ve alışveriş yapan kitlenin lüks giyinmek için İpekyol’u tercih etmeyeceğidir. Bahsedilen “lüks” kumaşlar ve Yasemin Özilhan isminin de yarattığı etki ile koleksiyondaki parçaların fiyatları markanın ortalama fiyatlarından yüksek tutulmuş. Ne yazık ki kullanılan kumaşların çoğu sentetik ve bahsettikleri “lüks” kavramından uzak.

 

Turuncu kürk görünümlü oversize kaban 899 lira ile satışa sunuldu. Kullanılan kumaşlar %58 AKRİLİK %19 YÜN %18 PAMUK %5 POLYESTER. Kullanılan akrilik ve polyester içerik yapay elyaflardan yapılan sentetik kumaşlardır, markanın deyimine göre ise lüks(!)

Bu kaban ile ilgili bahsetmek istediğim asıl mesele sosyal medyada yol açtığı büyük tartışma. Yasemin Özilhan’ın kişisel instagram sayfasında paylaştığı bu fotoğrafın altına atılan yorumlar, kısa sürede büyük tartışmaya yol açtı. Yapılan yorumlar ile kabanı çekilmiş kıymaya hatta banyo paspasına benzetenler bile çıktı. Neyse reklamın iyisi kötüsü olmaz. Sonuç yine İpekyol markasına yaradı ve eminim ki bu kabanın satışları da giyip dikkat çekmek isteyen bir çok isim sayesinde artmıştır.

 

 

Koleksiyondan en çok beğendiğim parça resimdeki siyah kolu volanlı asimetrik omuzlu mini elbise oldu. Elbisenin satış fiyatı 699 lira ve koleksiyonun diğer markaları gibi lüks kumaşlardan oluşuyor: %73 ASETAT ve %27 VİSKON(!) Kullanılan kemer ayrı olarak satılıyor ancak almayı düşünenlere giyerken kemer takmalarını şiddetle öneririm. Kollarda kullanılan fırfırların büyüttüğü hacmi beli incelterek dengeleyen kemer, kombinde doğru bir yerde kullanılmış. Ancak kullanılan siyah deri eldiven kombinin ve Yasemin Özilhan gibi güzel bir kadının tüm zerafetini yerle bir etmiş.

 

 

 

2) Fahrive Evcen for KOTON

Koton markası ünlüler ile iş birliklerine çok yer veren ve adını en çok bu iş birlikleri ile duyuran bir marka. Yaptığı iş birliklerindeki en önemli adımı Fahriye Evcen for KOTON koleksiyonu ile atmıştı. Koleksiyon geçtiğimiz yazın başında çıktı ve kullanılan parçaların çalıntı olduğu iddiası medyada sıkça yer aldı. Yalnızca tasarımlar değil ilgili tasarımların kullanıldığı konseptlerin dahi çalıntığı oldu iddia edildi. Taklit edildiği iddia edilen marka Dolce&Gabbana. Gerçekten Dolce&Gabbana’dan esinlenilmiş mi bilemesem de Fahriye Evcen ismi satışları oldukça arttırmış olacak ki marka bir sonraki jean koleksiyonuna Fahriye Evcen ismi ile devam etti.

 

 

 

Koleksiyondaki parçaların bir çoğunda nakış işlemeleri ve renkli çiçek motiflerine yer verildi. Özellikle bu resimde kullanılan dekor, meyveler, aksesuarlar ve aksesuarlar D&G markasından esinlenildiğine dair bir kanıt olabilir.

 

 

 

3) Arzu Sabancı for KOTON

Koton markasının kısa süre önce yapmış olduğu başka bir iş birliği ise cemiyet hayatının en ünlü isimlerinden Arzu Sabancı ile oldu. 16 Ekim’de satışa sunulan koleksiyon geçtiğimiz günlerde özel bir lansman ile modaseverler ile buluştu.

Koleksiyonu yakın zamanda çıkan bir başka koleksiyon olan Yasemin Özilhan for İpekyol koleksiyonuna göre daha iç açıcı ve yaratıcı buldum. Gerek kullanılan renklerin canlılığı gerek tasarımlarda kullanılan sıradışı detaylar ortaya şık ve dinamik parçalar çıkarmış.

 

Sezonun etkin trendlerinden olan peluşlar dış giyim ürünlerinde kullanılmış ve tasarımlara eğlenceli bir hava katmış. Arzu Sabancı geçtiğimiz günlerde kendi markası Pinko için çıkardığı kapsül dış giyim koleksiyonunda da peluşlara sıkça yer vermişti ve büyüleyici tasarımlara imza atmıştı.

 

 

 

 

Koleksiyondaki parçalar feminen detaylarla işlenmiş ve şık bir imajla birleştirilmiş. Kullanılan fırfır detayları parçalara zarif bir hava katarken ince dekolteler feminen çizgileri güçlendirmiş.

 

4) Bensu Soral for Mavi

Son dönemin popüler isimlerinden Bensu Soral, Mavi markası ile Glam koleksiyonuna imza attı. Geçtiğimiz sezon Serenay Sarıkaya ile birlikte çalışan Mavi, bu dönem Sarıkaya ile sözleşme yenilemedi ve Bensu Soral’ı tercih etti.

Glam koleksiyonu, genç kız imajı ile tasarlanmış bir koleksiyon. İnci ve nakış işlemeli jeanler, mesaj içerikli sweatshirtler ve bomber ceketler günümüz trendlerini tam olarak yakalamış.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Günlük ve spor bir imaja sahip olan koleksiyonun bir çok ürününde kadife detaylara yer verilmiş. Parlak gümüş ve bronz renklerle spor çizgi kırılmaya çalışsa da şık denebilecek parça bulmak oldukça zor.

 

Oldukça sıradan modeller ile satışa sunulan koleksiyon Bensu Soral ismi ve instagramdaki 2 milyonu aşkın takipçi kitlesiyle yine de satışlarını arttıracağa benziyor.

 

İlayda Eva Baygın

 

Görsel Kaynaklar

 

www.ipekyol.com

www.koton.com

www.mavi.com

http://www.aytulandyonca.com/

 

Leave a Reply