Yıllardır hakkında uyarıldığımız iklim değişikliği yer yüzündeki yıkıcı etkileriyle git gide her zamankinden daha gerçek bir hal almaya başladı. 2021 yazında iklim değişikliğinin gerek Türkiye’de gerekse dünyanın birçok değişik yerinde en tehlikeli etkilerine şahit olduk. İnsanlar, işletmeler ve devletler yaşam tarzını değiştirmedikçe de dünyamızı daha kötü günlerin beklediğini tahmin etmek hiç de zor değil. Bu etkilerle başa çıkmak için atılabilecek en büyük adım sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimsemek adına ufak da olsa adımlar atmaya başlamaktır.

Son zamanlarda sıkça duymaya başladığımız sürdürülebilirlik nedir? Sürdürülebilirlik, çevrenin ve yaşam koşullarının korunduğu ve geliştirildiği bir geleceği mümkün kılmak için harekete geçmeyi içerir. En sık alıntılanan, BM Dünya Çevre ve Kalkınma Komisyonu tarafından yapılan tanıma göre, “sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillerin kendi ihtiyaçlarını karşılama yeteneğinden ödün vermeden bugünün ihtiyaçlarını karşılayan kalkınmadır.” Sürdürülebilir yaşam, kullandığınız kaynakların miktarını dünyamızı korumaya yardımcı olmak için azaltmayı içerir. Özetle, sürdürülebilir bir yaşam tarzı yaşamak için, kullandığınız kaynakları değiştirmeye çalışırken Dünya üzerinde mümkün olduğunca az etki yaratmaya çalışmalısınız.

Sürdürülebilirlik, işletmeleri kısa vadeli kazançlar yerine uzun vadeli çevresel, sosyal ve insani etkiler açısından kararlar almaya teşvik eder. Onları, ilgili anlık kâr veya zarardan daha fazla faktörü dikkate almaları için etkiler. Birçok şirket, giderek artan bir şekilde, belirli bir yıla kadar sıfır atık paketleme taahhüdü veya genel emisyonları belirli bir oranda azaltmak gibi sürdürülebilirlik hedefleri yayınlamaktalar.

Ancak sürdürülebilir bir yaşam için sadece şirketler değil, biz de bireysel olarak bizler için küçük dünyamız için ise büyük adımlar atabiliriz. İşte gelecek nesillerin, canlıların ve dünyamızın iyiliği için herkesin atabileceği basit ama etkili adımlardan oluşan bazı sürdürülebilirlik tüyoları:

  • Enerji tasarrufu yapın!

Basit, hatta kulağa klişe gelen, bir adımdan başlayalım: enerji tasarrufu. Evde enerji tasarrufu yapmanın birçok yolu vardır; en basitinden kullanmadığımız lambaları kapatmak bile enerji tasarrufunun en kolay yollarından birini oluşturur. Fakat bu konuda ne kadar dikkatli olduğumuz da büyük önem arz ediyor. Bunun dışında ısıtıcıyı kısmak, çamaşırları kurutucu kullanmak yerine asarak kurutmak gibi basit adımlarla daha az enerji kullanarak karbon emisyonlarını azaltmaya yardımcı olabilirsiniz. 

  • Yeniden kullanılabilir alternatifler kullanın!

Tek kullanımlık ürünler, özellikle plastik olanlar, yıllarca doğada, denizlerde ve okyanuslarda çözünmeden vahşi yaşam ve çevreye zarar verir. Bunun yerine yeniden kullanılabilir ve çevre dostu alternatifleri kullanmayı seçerek bunu önleyin. Örneğin tek kullanımlık bardaklar yerine kahvenizi termos kullanarak içebilirsiniz.

  • Geri dönüştürün ve yeniden kullanın!

Çöplerinizi doğru çöp kutularına atarak geri dönüşüm yaptığınızdan emin olun. Mümkünse evinizde atıklarınızı ayırın. Ayrıca, israfı azaltmak için çöpe atmadan önce ürünleri ve öğeleri mümkün olduğunca çok kez yeniden kullanmaya çalışın. Örneğin biten ürünlerden kalan cam kavanozları atmayıp erzaklarınızı saklamak için kullanın.

  • Kullanılmayan eşyaları bağışlayın!

Bir ürünü artık kullanmıyorsanız veya bir giysiyi giymiyorsanız, israfı azaltmak için onu bir yardım kuruluşuna ya da kullanacağını bildiğiniz bir kişiye verin.

  • Adil Ticaret (Fair Trade) ürünleri satın alın!

Bir ürün Adil Ticaret sertifikası aldığında, sürdürülebilir üretime kendini adamış bir şirket tarafından üretildiği anlamına gelir. Satın aldığınız ürünlerin ambalajlarında Adil Ticaret işaretine dikkat edin.

  • Daha az araba kullanın!

Yeterince yakınsa hedefinize gitmek yerine yürüyün veya bisiklete binin. Bu şekilde hem çevreyi hem de sağlığınızı korumuş olursunuz. Toplu taşımayı kullanmak, sera gazı emisyonlarını azaltmaya yardımcı olmanın bir başka yoludur.

  • Yiyecekleri israf etmeyin!

Artıklarınız varsa, onları atmayın. Ertesi gün öğle yemeğiniz veya çayınız için saklayın, hatta dondurun. Bir başka alternatif olarak da bahçenize kompost oluşturmak için bunları kullanabilirsiniz.

  • Çevre dostu temizlik ürünleri kullanın!

Bazı temizlik ürünleri çevreye zararlı olabilecek kimyasallar içerir. Yeşil/çevre dostu temizlik ürünleri kullanmayı taahhüt ederek, bu kimyasalların Dünya üzerinde olumsuz bir etkisi olmasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

  • Kendi bitkilerinizi yetiştirin!

Kendi yemeğinizi yetiştirmeyi deneyin. Sadece bahçenizin bir köşesine, verandanızda veya pencere eşiğinizdeki bir saksıya veya kaba birkaç tohum ekin. Kocaman bir bahçeye ihtiyacınız yok; bir veranda veya bir pencere kenarı yenilebilir otlar, meyveler ve sebzeler yetiştirmek için yeterli alan sağlayabilir.

  • Çevrenizde farkındalık yaratın!

Eğitim, sorunlarla başa çıkmanın en etkili ve en önemli yollarından biridir. İklim değişikliği, küresel ısınma ve sürdürülebilirlik hakkında çevrenizi bilinçlendirin. Onları da sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimsemeleri için teşvik edin. 

Her ne kadar bu tüyolar dünyadaki büyük şirketlerin veya devletlerin alabileceği önlemler yanında size önemsiz gibi gelse de kitleler halinde atılan bu küçük adımlar da en azından değişimin başlangıcını oluşturmak için önemli bir etki yaratacaktır.

Kaynakça

https://www.sustain.ucla.edu/what-is-sustainability/

https://climate.nasa.gov/solutions/resources/

https://www.wessexwater.co.uk/community/blog/14-ways-to-live-a-more-sustainable-lifestyle

https://www.biologicaldiversity.org/programs/population_and_sustainability/sustainability/live_more_sustainably.html

https://www.shaw-centre.com/wp-content/uploads/2017/04/sustainable-city.jpg

https://info.ehl.edu/hubfs/Blog-EHL-Insights/Blog-Header-EHL-Insights/sustainability-gen-z.jpg

https://blueandgreentomorrow.com/wp-content/uploads/2018/03/green-marketing-for-sustainable-business.jpg

Leave a Reply