Film Falı: Oscar Ödülleri Bu Yıl Kimlere Gidecek?

Bu yıl 10 Mart’ı 11 Mart’a bağlayan gece de, Türkiye saatiyle 02:00’de Disney + üzerinden yayınlanacak olan 96. Akademi Ödülleri veya bilinen adıyla Oscar Ödülleri, her sene olduğu gibi bu yıl da birçok ünlü ismi ağırlayacak. 13 adaylıkla en çok adaylığı elde eden Oppenheimer, onu 11 adaylıkla takip eden Poor Things ve geçen senenin en çok gişe hasılatı elde eden filmlerinden Barbie 8 adaylıkla gecenin güçlü yapımları olarak öne çıkıyor. Oscar habercisi olan görülen; Golden Globes, SAG ve BAFTA ödüllerinin sahiplerinin açıklanmasıyla, Oscar tahminleri daha da şekillenmiş oldu.

Best Picture

American Fiction

Anatomy of a Fall 

Barbie 

The Holdovers

 Killers of the Flower Moon 

Maestro 

Oppenheimer 

Past Lives

Poor Things

The Zone of Interest

Golden Globe: Drama dalında Oppenheimer, Komedi – Müzikal dalında Poor Things kazandı.

SAG: Oppenheimer

BAFTA: Oppenheimer

Ödül sezonuna damgasını vuran Oppenheimer, bir sürpriz yaşanmadığı sürece en iyi film heykelciğini kazanacak gibi duruyor. Bu senenin tartışmasız en çok konuşulan işlerinden biri olan film, domine ettiği büyük adaylıkları taçlandırarak en iyi film kategorisinin en güçlü adayı olarak sezona damgasını şimdiden vurdu. Yine de, geçmiş yıllar baz alındığında bir sürpriz de yaşanabilir. Golden Globe Ödülleri’nde en iyi yabancı film kategorisinde kazanan Anatomy of a Fall, BAFTA’da en iyi ingiliz filmi ödülüne layık görülen The Zone of Interest gibi filmler de ödülle buluşabilir. Poor Things‘in de bu iki film kadar şansı olduğunu varsayabiliriz. Barbie ve Oppenheimer’ın ardından bu yıl en çok konuşulan ve beğenilen yapımlardan bir tanesi olduğundan o da yarışı önde götüren yapımlar arasında gösteriliyor.

En İyi Yönetmen

Justine Triet – Anatomy of a Fall

Martin Scorsese – Killers of the Flower Moon

Christopher Nolan – Oppenheimer

Yorgos Lanthimos – Poor Things

Jonathan Glazer – The Zone of Interest

Golden Globe: Christopher Nolan

SAG:

BAFTA: Christopher Nolan

En iyi yönetmen kategorisi bu yılın en tartışmalı dallarından biri oldu. Greta Gerwig‘in adaylık almaması tepki çekti, hatta Barbie filmindeki Ken rolü ile en iyi yardımcı erkek oyuncu adaylığı alan Ryan Gosling, Greta Gerwig ve Margot Robbie’nin adaylık almamasının onu ne kadar üzdüğüne dair bir açıklama yapmıştı. 2018 yılında aldığı en iyi yönetmen adaylığını kazanamayan Christopher Nolan, bu sene kategorinin en güçlü adayı olarak anılıyor. Golden Globe ve Bafta adaylıklarını es vermeden kazanarak, ikinci kez adaylık aldığı yönetmen dalında bu sene heykelciğe göz kırpıyor.

En İyi Kadın Oyuncu

Annette Bening – Nyad

Emma Stone – Poor Things

Lily Gladstone – Killers of the Flower Moon

Sandra Hüller – Anatomy of a Fall

Carey Mulligan – Maestro

Golden Globe: Drama dalında Lily Gladstone, Komedi – Müzikal dalında Emma Stone ödülün sahibi oldu.

SAG: Lily Gladstone

BAFTA: Emma Stone

Süprizlere açık olan en iyi kadın oyuncu kategorisinde, Emma Stone veya Lily Gladstone‘un kazanma şansı oldukça yakın. Poor Things‘in global başarısı ve Emma Stone’un popülaritesi göz önünde bulundurulduğunda ödülün Stone’a daha yakın olduğu düşünülebilir ancak hiç beklenmeyen bir isim veya performansı ile büyük beğeni toplayan Gladstone’da heykelciğin sahibi olabilir.

En İyi Erkek Oyuncu

Bradley Cooper – Maestro

Colman Domingo – Rustin

Paul Giamatti – The Holdovers

Cillian Murphy – Oppenheimer

Jefrey Wright – American Fiction

Golden Globe: Drama dalında Cillian Murphy, Komedi – Muzikal dalında Paul Giamatti ödülün sahibi oldu.

SAG: Cillian Murphy

BAFTA: Cillian Murphy

Çok büyük bir sürpriz olmadığı sürece Cillian Murphy bu senenin en iyi erkek Oscar’ının sahibi olacak gibi görünüyor. Şu ana kadarki ödül törenlerinden boş dönmeyen Murphy, yüksek ihtimalle başarılarla dolu ödül sezonunu Akademi Ödülü ile taçlandıracak.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu

Emily Blunt – Oppenheimer

Danielle Brooks – The Color Purple

America Ferrera – Barbie

Jodie Foster – Nyad

Da’vine Joy Randolph – The Holdovers

Golden Globe: Da’vine Joy Randolph

SAG: Da’vine Joy Randolph

BAFTA: Da’vine Joy Randolph

Bir diğer bariz adaylıklardan biri de en iyi yardımcı kadın oyuncu kategorisi. The Holdovers’daki etkileyici performansıyla şu ana kadarki ödülleri toplayan Da’vine Joy Randolph, kategorinin en olası kazananı olarak görülüyor.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

Sterling K. Brown – American Fiction

Robert De Niro – Killers of the Flower Moon

Robert Downey Jr. – Oppenheimer

Ryan Gosling – Barbie

Mark Ruffalo – Poor Things

Golden Globe: Robert Downey Jr.

SAG: Robert Downey Jr.

BAFTA: Robert Downey Jr.

En iyi yardımcı erkek oyuncu, Oppenheimer fırtınasının dinmediği bir diğer kategori. Robert Downey Jr’da yüksek ihtimalle altın heykelciğe kavuşarak, büyük ödüllerden birini daha Oppenheimer hanesine ekleyecek gibi duruyor.

Büyük ödüllere bakıldığı zaman, Oppenheimer‘ın domine edeceği bir ödül töreni izleyeceğiz gibi gözüküyor. Teknik adayların da değişkenliğini göz önünde bulundurursak en çok ödülün hangi filme gideceğini kestirmek zor olacaktır ancak ödül törenine Oppenheimer’ın yanı sıra Poor Things, Barbie ve Killers of the Flower Moon gibi yapımların damga vurma ihtimali oldukça yüksek. Pazar günü öğreneceğimiz sonuçlar dışında; neler konuşlacağı, neler giyileceği ve hangi şakaların yapılacağı da merak konusu. Bakalım, Ryan Gosling’in”I’m Just Ken” performansı sosyal medyada ne kadar konuşulacak?

Diğer kategori ve adaylıkları görmek için: https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/2024

Leave a Reply