KULÜP’TE YEŞİLÇAM ESİNTİLERİ

Netflix’in en güncel Türk yapımı dizisi Kulüp’ü mutlaka duymuşsunuzdur. 1950’lerde geçen, içinde aşktan aile ilişkilerine, müzikalden dini ve kültürel çatışmalara kadar bir çok temaya yer verilen ve ilk sezonu 6 bölümden oluşan bir dönem dizisi. Yakın zamanda bu içerikleri barındıran  bir Türk dizisi görmeyenleri meraklandırdığına eminim ancak aslında pek de uzak olmayan bir zamanda böyle bir dizi yayınlandı; Yeşilçam! BluTv’nin reklamını az yapmasından mı yoksa Netflix’ten daha az popüler bir platform olmasından mı bilmiyorum ama Kulüp kadar konuşulduğuna denk gelmedim. Yakın dönem dizisi olmaları, ikisinin de geleneksel medya yerine dijital platformlarda yayınlanmaları gibi bir çok ortak özelliğe sahip oldukları için ister istemez aklımda bir kıyaslama yapmaya başladım ve bunu sizinle de paylaşmak istiyorum.

GENEL BAKIŞ

Kulüp (Netflix) – İşlediği bir cinayet nedeni ile ömür boyu hapse mahkum edilen ancak sonrasında af ile tahliye olan ana karakter Matilda’nın, yetimhanede büyüyen kızı Raşel ile arasındaki ilişkiyi düzeltmeye çalışmasını ve kızının işlediği bir suç nedeni ile dönemin en tanınan ve genellikle zenginler tarafından ziyaret edilen mekanı Kulüp İstanbul’da çamaşırcı olarak işe başlamasını konu alan dizi, aynı zamanda 1950’li yılların İstanbul’unu ve göçmenlerin yaşadığı sorunları da seyirciye aktarmaktadır. 

Yönetmen: Zeynep Günay Tan

Oyuncular: Gökçe Bahadır, Asude Kalebek, Barış Arduç, Salih Bademci, Fırat Tanış, Metin Akdülger

Yeşilçam (BluTv) – 1960’lar Türkiye’sinin altın çağını yaşamaya başlayan Yeşilçam Sineması’ndaki bir yapımcı olan Semih Ateş’in sektöre tutunma çabasını ve rekabet içinde kendine kalıcı bir yer edinmeye çalışmasını anlatmaktadır. Semih Ateş’in yanısıra Yeşilçam’ın gözde yıldızlarından ve aynı zamanda Semih’in eski eşi Mine’nin ve sektöre adım atmasıyla bir anda bütün dikkatleri üzerine çeken Tülin’in de arasındaki rekabet konu edilmektedir. 

Yönetmen: Çağan Irmak

Oyuncular: Çağatay Ulusoy, Afra Saraçoğlu, Selin Şekerci, Bora Akkaş, Yetkin Dikinciler, Özgür Çevik

Kıyafetler, Mekanlar, Sahneler

İlk bakışta konular birbirinden farklı gözükse de izlerken özellikle görsel açıdan çok benzer oldukları gözden kaçmıyor. Mesela bu iki sahnenin biri Yeşilçam diğeri Kulüp dizisine ait olmasına rağmen, sanki aynı diziden, birbirinin devamı iki sahne gibi görünüyor. 

Tabii bunun temel sebeplerinden birisi yakın dönemleri yansıtmaları olabilir ancak kullanılan sahneler ve dizinin geçtiği mekanlar birebir aynı; İstiklal Caddesi.

O zaman dans, renk!

Adından da anlaşıldığı üzere Kulüp dizisinin ana mekanı, günümüzdeki tanımından oldukça farklı olan bir gece kulübüdür. Bu nedenle de dizide, fazlasıyla müzik ve dans içeren sahnelere rastlanmaktadır. Buna karşın, Yeşilçam‘ın ana konusu sinema üzerine olsa da, dönemin kültürünü yansıtmak amacı ile müzik ve dans ögelerine de yer verilmiştir. Kasvetli sahnelerin arasına müzikal koyulması, bence, seyirciyi de etkilemekte ve dizinin içinde tutmaktadır.

Bana göre, her iki dizi de gerçekten başarılı ve dönemini iyi yansıtıyor. Aynı zamanda, oyuncu kadrolarının ve yönetmenlerinin de ne kadar güçlü olduğu ortada. Eksiklikler, eleştirilmesi gerekenler var mı? Tabii ki fakat ortalama üstü olduğunu düşündüğüm için gereksiz yermelere değinmek istemiyorum. Ben ikisini de izlerken genel anlamda keyif aldığımı ve geçmiş zamana dair de bir çok konuda bilgilendiğimi söyleyebilirim. Hangi platforma üyeliğiniz varsa o diziyi izlemenizi, eğer hem Netflix hem BluTv üyeliğiniz varsa da, fazla mal göz çıkarmaz diyerek ikisini de izlemenizi tavsiye ederim. Umarım geleneksel medyadaki yıllardır birbirini yineleyen konular bir kenara bırakılır ve dijital platformlarda bu tarz farklı işlere daha sık rastlarız!

Leave a Reply