Artık Vejetaryen Menü Seçeneği De Var!

1483317_682448228441984_1926788517_n
Geçtiğimiz dönem Fikir Kulüpleri Federasyonu’ nun çağrısıyla gerçekleştirilen yemekhane eylemine yüzlerce Bilkent öğrencisi katılmıştı. Eylem yapılmasının nedeni, fiyatların yüksek ve buna karşılık kalitenin düşük olması; aynı zamanda da vejetaryen öğrencilere alternatif yemek seçeneği sunulmamasıydı. Eylemden birkaç hafta öncesinde açtıkları imza kampanyası sayesinde yemekhane sorunları ile ilgili farkındalık yaratan FKF Bilkent, topladıkları imzaların ardından fakülte temsilcilerine taleplerini dile getirmişlerdi. Ancak, fakülte temsilcilerinden herhangi bir geri dönüş olmadığı ve rektörlükle görüşme talepleri sonuçsuz kaldığı için, FKF Bilkent yemekhane boykotu çağrısında bulunmuştu. Boykot konusunda endişelenen rektörlük, boykottan birkaç gün önce yemekhane fiyatlarında öğrencilerin isteklerini karşılamayan bir düşüş gerçekleştirmiş, ancak yemek kalitesinin artması ve vejetaryen öğrenciler için alternatif menülerin oluşturulması konusunda hiçbir girişimde bulunmamıştı.

FKF Bilkent, yapmayı planladıkları boykotun nedenlerini ve rektörlükten isteklerini bu bildiri ile sunmuştu:

“Arkadaşlar, Hepimizin bildiği gibi iki senedir yemeklere yapılan zam fiks menüde 6 tl, seçmeli menüde ise 8 tl olmuştur. Kıraç ve Speed’in yemek fiyatlarından sadece iki lira az olan yemekhanenin, üniversitede işlevinin kalmadığı anlaşılmıştır. Rektörümüz tarafından okulumuzun özel üniversite değil, vakıf üniversitesi olması ısrarla vurgulansa da öğrenci bütçesine yönelik yemekhanecilik anlayışından gittikçe uzaklaşılmıştır. Artan fiyatların yanında yemeklerin gittikçe daha da kalitesizleşmesi de başka büyük bir sorunu ortaya çıkarmıştır.

Başlattığımız imza kampanyasını takiben, iki hafta süresince rektörlükle görüşme isteğimiz karşılık bulmamış, taleplerimizi anlatmamız olanaksız hale gelmiştir.

09.12.2013 Pazartesi günü hazırladığımız sandviçlerle havuz başında toplanarak boykotumuzu başlattığımızı ilan edeceğiz, diğer günler yemekhane önünde toplanarak, taleplerimizi yüksek sesle dile getireceğiz. Rektörle görüştürülene ve taleplerimiz kabul edilinceye kadar eylemliliğimiz sürecektir.

Taleplerimiz:

1) Fiks menünün 6 tl den 3 tl ye düşürülmesi. Toplu alındığında 1.5 tl ye denk gelmesi

2) Yemeklerin kalitesinin artması

3) Fiks menüde alternatiflerin artırılması, vejetaryen öğrencilere yönelik çeşitlerin bulunması”

Geçtiğimiz günlerde ise yemekhane yönetmeliğinde meydana gelen değişiklikler Bilkent öğrencilerini şaşırtmış ve sosyal medyada paylaşımlara neden olmuştu. Gerçekleştirilmesi beklenen isteklerin bir kısmının gerçekleşmesi (vejetaryen menü eklenmesi), yapılan boykotun geç de olsa sonuç verebileceği ve diğer taleplerin de zamanla gerçekleşebileceğinin umudunu vermiştir. (bkz: http://kafemud.bilkent.edu.tr/monu_eng.html)

Biz de GazeteBilkent Ailesi olarak, önümüzdeki dönemlerde Bilkent yemekhanesinde herkesin sağlıklı, kaliteli, organik ve ekonomik yiyeceklerle beslenmesini umut ediyoruz.

Leave a Reply