Sevgililer Günü, her yıl 14 Şubat’ta çoğu ülkede kutlanan ve kökeni, Roma Katolik Kilisesi’nin inanışına dayanan, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda “Aziz Valentin Günü” olarak bilinir. Valentine kelimesi, Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamlarında da kullanılır.

Şubat ayı bereket festivallerinin tarihçesine bakıldığında; şubat ayı ortasının aşk ile ilişkisi antik çağlara kadar dayanmaktadır. Antik Yunan takvimlerinde, Ocak ayı ortası ile Şubat ayı ortasının arasında kalan zaman Gamelyon ayı olarak adlandırılmış ve Zeus ile Hera’nın kutsal evliliğine adanmıştı.

 

Antik Roma’da ise 15 Şubat, bereket tanrısı Lupercus’un onuruna, Lupercalia günü olarak kutlanmaktaydı. Bu günde, Lupercus’un din adamları tanrıya keçi kurban ederlerdi. Daha sonra kafalarının üstüne koydukları bir parça keçi derisi ile Lupercus’u simgeleyerek, Roma sokaklarında koşturup, karşılaştıkları herkese dokunurlardı. Genç kızlar gönüllü olarak ileri atılır ve bereket tanrısının dokunuşundan paylarını almaya çabalarlardı. İnanışa göre bu dokunuş sayesinde doğurganlıkları kolaylaşacaktı. Lupercalia bayramının arifesi olan 14 Şubat’ta genç erkeklerin genç kızların isimlerinin yazılı olduğu kuraları çekerek bayram boyunca ‘çift’ olma alışkanlıkları vardı. 469’da Papa bu gayri-Hıristiyan bayramını yasaklayarak sadece kura çekilişine izin verdi. Ancak kuralarda artık genç kızların değil azizlerin isimlerini yazılıydı.

Sevgililer Günü’nün adının St. Valentine’s Day olmasının nedeni ise; 1908 tarihli Katolik Ansiklopedisi’ndeki eski şehitler listesinde, 14 Şubat gününe kayıtlı, inancı yüzünden öldürülmüş üç tane Aziz Valentine geçmesidir. Aslında bakılırsa romantik aşk ile Valentine arasındaki bağlantı tarihi dökümanlarda neredeyse hiç geçmemektedir ve bazı tarihçilere göre sadece bir efsanedir. Valentine’nin onuruna kutlama günü, 14 Şubat 496 yılında Papa Gelasius tarafından ilan edilmiştir. 1969 yılında kilise, takviminden Aziz Valentine gününü çıkarmıştır. Romantik aşk ile Valentine arasındaki bağlantı ilk olarak 14. yüzyıla ait kaynaklarda görülmektedir. 1381 tarihli Parlement of Foulesadlı kitaba göre, Fransa’da ve İngiltere’da 14 Şubat geleneksel olarak kuşların çiftleşme günü olarak biliniyordu. Günün bu özelliğinden dolayı sevgililer birbirlerine güzel sözler yazan notlar veriyorlardı ve bu notlarda birbirlerine Valentine diye hitap ediyorlardı. Hıristiyan olduğu için öldürülmüş din adamı Valentine ile romantik aşk arasındaki ilişkiyi anlatan efsanelerin ise 14. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu efsanelerde geçenlerden başlıcaları “Valentine’nin öldüreleceği günden bir gün önce gardiyanın kız kardeşine “Valentine’ninden” imzalı bir aşk notu vermesi ve Romalı askerlerin evlenmesinin yasak olduğu dönemlerde; gizlice evlenmelerine yardım etmesidir.

 Günümüzde ise; 14 Şubat, 1800 yıllarda Amerika’lı Esther Howland’ın ilk Sevgililer Günü kartını yollamasından bu yana çok sayıda insanın kutladığı toplumsal bir olaya dönüşmüştür. Bilkent Senfoni Orkestrası da bu özel günde sizlere mükemmel bir müzik ziyafeti sunacak. Piyano konçertosu ve senfonik danslarla süslenmiş olan bu harika müzik şöleni 14 Şubat Cuma günü saat 20:00’da Bilkent Konser Salonu’nda sizlerle birlikte olacak.Sakın kaçırmayın!

Biletler için: http://www.mybilet.com/event/15593/bilkent-senfoni-orkestrasi-ndash-8-ii/

Leave a Reply