n3

Daha çok Nazım Hikmet olarak bilinen ünlü Türk şair Nazım Hikmet Ran’ın ölümünün 50.yıl dönümü sebebiyle, 24-25 Ekim tarihlerinde Bilkent Üniversitesi’nde Nazım Hikmet adına bir sempozyum düzenlenecek. “Nazım Hikmet’in Türk Edebiyatındaki Yeri” konusunun ele alınacağı bu sempozyumda, yazarın eserleri ve hayatı masaya yatırılacak.

Romantik komünist ya da romantik devrimci olarak bilinen şair, siyasi düşünceleri yüzünden defalarca tutuklanmış ve yaşamının azımsanamaz bir kısmını hapiste veya sürgünde geçirmiştir. “İt Ürür Kervan Yürür” adlı kitabını Orhan Selim adıyla yayınladığı gibi, yasaklı olduğu senelerde farklı isimler kullanmıştır. Yaşamı boyunca, yazdıkları yüzünden 11 ayrı davada yargılanan Nazım Hikmet, 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarılmış; ancak 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile yeniden Türk vatandaşlığına alınmıştır.

Dünyada, 20.yüzyılın büyük şairleri arasında gösterilen Nazım Hikmet’in hayatı ve edebiyata yaptığı katkılar hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için sempozyum programı aşağıdaki gibidir:

24 Ekim (Tüm Gün), 25 Ekim(Sabah): Bilkent, Rektörlük Binası, Mithat Çoruh Salonu

25 Ekim (Öğleden sonra): Bilkent, İktisat Fakültesi, C Blok Amfi

Leave a Reply