Çiçeği Burnunda Bilkentlilerin Bilmesi Gereken 8 İnternet Sitesi!

Yeni eğitim dönemi yine bir sonbahar günü kapımızı çalmaya hazırlanırken, içinizden “evde yokum” demek geliyorsa; Bilkent’in sillesini daha önce yemiş ve bir yenisini yemeye hazır olmayan bir kıdemli olduğunuzu varsayıyorum. Eğer valiziniz elinizde heyecanla bu anı bekliyorsanız, Bilkent’i keşfetmeye hazır bir yeni gelen olduğunuzu sezer gibiyim. Endişe etmeyin. Oryantasyon stantları her sene artan coşkusu ile sizlerin hayatlarına renk katmak  için can atıyor diye bir duyum aldık. Şimdi sıra yüzlerinizdeki o kaygılı bakışları, meraklı soruları gidermeye geldi. Her Bilkentli’nin daima ihtiyaç duyacağı için bilmesi gereken siteleri sizler için derledik:

1. Bilkent Kütüphane

Uzun bir sınav maratonu atlatmış sizlere, çalışma alışkanlığınızı kaybetmemeniz adına her daim aklınızda bulundurmanız gereken ve Türkiye’nin en fazla kaynağına sahip kütüphanelerinden biri olan mimari ödüllü Bilkent kütüphanesinin web adresini vererek başlamak sanırım yanlış olmaz. Vize ve final haftalarının vazgeçilmezi, resim tutkunlarının sergi durağı, arkadaş gruplarının film izleme keyfine ev sahipliği yapan multimedya odalarının ve tabii ki ders çalışırken peşinizi bırakmayan uykunun yegane düşmanı sıcak kahvelerin kaynağı Coffee Break’lerin ev sahibi Bilkent kütüphaneden bahsediyoruz:

http://library.bilkent.edu.tr/tr/

Bilkent Kütüphanesi

Bilkent Kütüphanesi

 

2. STARS

Listenin ikinci sırasına günün her anı kontrol etmeniz gereken, kimi zamanlar ödevlerin kimi zaman geçmiş yılların vize sorularının yüklendiği moodle’ı bünyesinde barındıran, yazıcı kotanız dolduğunda yenilemek için girmeye ihtiyaç duyacağınız, bütün notların ve devamsızlıkların ilan edileceği ve bu yüzden kimi zaman kabusunuz kimi zaman neşe kaynağınız olacak, ders kayıtları gibi daha bilumum şey için bulundurmanız gereken akademik bilgi kayıt sistemimizi koymamak olmaz diye düşündük:

https://stars.bilkent.edu.tr/ 

3. WebMail

Olmazsa olmazlarımızdan. Günün her anı kontrol etmeniz beklenen ikinci önemli site, akademik mail sitemiz. Her gün okulun değişik konularda bilgi vermek amacıyla attığı onlarca BAIS maili, öğrenci kulüplerinin etkinlik duyuruları, hocalardan gelen ödevler veya sabah 8.40 dersinin iptal olduğuna dair saat 8.20 de gelen uyarı maili gibi birçok maile rastlayacağınız ve sene sonunda 3-4 haneli sayılara ulaşmış okunmamış mailler göreceğiniz bir mail adresiniz var artık!:

https://newmail.bilkent.edu.tr/src/login.php

4. Öğrenci İşleri

Akademik takvim, ders kataloğu, değişim programları gibi birçok akademik konunun yanı sıra; ders geçme sistemi, yönetmelikler, kayıt işlemleri gibi daha birçok idari konuda aradığınız bilgilere ulaşmanıza yardımcı olan öğrenci işleri sitesini unutmamakta fayda var:

http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/admission/index.html

Evet, Bilkent'te Mozart denilince ilk düşündüğün senfoniler değil karnının çaldığı zildir!

Bilkent’te Mozart denilince ilk düşündüğün senfoniler değil karnının çaldığı zildir!

5. Kafeteryalar

“Ders çalışmak karın doyurmuyor” diyenleriniz için şimdi sırada en temel gereksiniminiz için bilmeniz gereken her şeyi bulabileceğiniz kafeteryalar listemiz geliyor. Bilkent’teki bütün kafelerin adını, telefonunu ve çalışma saatlerini; ayrıca ihtiyacınız olacak o değerli vaktinizi kazanmak adına size yardımı dokunacak gıda-içecek otomatlarının yerlerini bulabileceğiniz bu sitede, yemekhanelerin haftalık tabldot menülerine dahi ulaşabilirsiniz. Evet, white-mocha kriziniz tuttuğunda en yakın Starbucks’ın nerede olduğu bir tık uzağınızda!:

http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/admin-unit/kafemud/kafeterya.html

 

6. Bilkent Ulaşım

“Abi doğu ringi geçti mi ya?” ya da “Bahçeli’den geçer mi bu?” tarzı sorularınızın cevabını bulabileceğiniz, bütün güzergahları ve hareket saatleri ile Bilkent ulaşımının adeta şeceresinin döküldüğü siteye hoş geldiniz. Kimi zaman 2 saatte bir olan servisler canınızı sıkacak kimi zaman da 10 saniye ile kaçırdığınız bir Tunus servisi ama bazı ulaşım ipuçlarını da zamanla kazandığınızı fark edeceksiniz. Tıpkı B Binası servis durağında bekleyip olması gerekenden yarım saat geç bindiğiniz servise, ertesi gün üşenmeyip Yurtlar Durağı’na çıktığınızda tam vaktinde bineceğinizi öğrenmek gibi:

http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/admin-unit/ulasim/index.html

7. Ders Programlayıcı

Şimdilik bölümde ilk döneminiz olduğu için otomatik yüklenen ders programınızın keyfini sürebilirsiniz ama unutmamanız gereken her yazın bir de kışı olduğu. Elbette sizin de section seçeceğiniz, istediğiniz yerde kota bulamadığınız kayıt dönemleri olacak. Seçmeli ders alacağınız, bir de yetinmeyip eklemeli ders isteyeceğiniz o günlerde haftanın 40 ders saati olduğunu hatırlayıp, dersleri nasıl planlasam diye düşüneceğiniz o vakit geldiğinde size büyük yardımı dokunacak olan bir programlayıcı istemez misiniz?:

http://ieee.bilkent.edu.tr/scheduler/

8. Öğrenci Kulüpleri

Biraz da sosyal olma zamanı geldi. Oryantasyon zamanında Odeon önünde kurulan onlarca stant arasında kafanız karışabilir, işte ilginizi çekebilecek kulüpleri bulabileceğiniz Bilkent Öğrenci Kulüpleri sitesi!:

http://www.bilkent.edu.tr/bilkent-tr/admin-unit/dos/okk/kulupler.html

Parti

 

Bilkent hayatınız başlarken, ayak uydurmak için geç kalmamanız adına böyle bir liste yapmanın faydalı olacağını düşündük. Umarız aradıklarınız her daim bir tık uzağınızda olur!

Leave a Reply