Kitapları Dünyaca Okunan Bilkentli Yazarlar: Hande Yaman Paternotte

fft99_mf1520756GazeteBilkent Kampüs Birimi olarak hazırladığımız “Kitapları Dünyaca Okunan Bilkentli Yazarlar” yazı dizimizin bu bölümünde, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü profesörlerinden olan Hande Yaman Paternotte bizlerle birlikte.

Endüstri Mühendisliği alanında lisans ve yüksek lisans eğitimini Bilkent Üniversitesi’nde, doktora derecesini ise Universite Libre de Bruxelles de tamamlayan Yaman, 2003 yılında Bilkent Üniversitesi akademik kadrosuna katılmıştır.

Endüstri mühendislerinin bir işin nasıl daha iyi yapılabileceği ile ilgilendiklerini söylerken, tam da bu yüzden planlamanın yapıldığı her sektörde endüstri mühendislerinin yer alabileceğini belirtiyor. Mesleğini tesadüfen seçen ve aslında bir veteriner olmak isteyen bir bilim kadınına göre işinde bu denli ses getiren ve başarılı bir birey olmasında, iki kızının verdikleri enerjinin büyük katkısı olduğu söyleniyor. Başarıları takdir edilen bir öğretim üyesi olan Yaman, 2011 yılında “tam sayılı programlama alanında telekomünikasyon ve ulaşım uygulamalarında karşılaşılan yer seçimi, rotalama ve ağ tasarımı problemleri için tam sayılı programlama modelleri ve çok yüzlü analizi bazlı etkin çözüm yöntemleri”  konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeni ile TÜBİTAK Teşvik Ödülünü almaya hak kazanmıştır.

Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül'den Tübitak Teşvik Ödülü'nü alırken

Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’den Tübitak Teşvik Ödülü’nü alırken

Aynı zamanda 2011 yılında Türkiye Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanlarını Ödüllendirme Programı kapsamında, yöneylem araştırmaları ve tam sayılı programlama alanında TÜBA GEBİP ödülü aldığı bilinen başarıları arasındadır. Geri dönüşümleri üretim planlamanın içerisine sokma ve alışveriş merkezleri veya hastanelerin yer seçimleri ile ilgili de çalışmalar yürüttüğü bilinen Hande Yaman, kendi alanında durmaksızın yeni sorunlara yeni çözümler bulmaya devam edecek gibi görünüyor.

 

Kaynakça:

Milliyet

Leave a Reply