Erasmus’a Gidecek Öğrencilere Soruyoruz: Burak Havzalı(Hollanda)

 

burak

GB:Merhabalar. Öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
-Ben Burak Havzalı. İletişim ve Tasarım bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Aynı zamanda GazeteBilkent İdari Ekibinde görev alıyorum. 12 Ocak’a kadar GazeteBilkent Sponsorluk Birimi Sorumlusu idim. Erasmus programına katılacağım için görevimi devrettim. Geçtiğimiz sene Medya Zirvesi’nde görev aldım.İşin mutfağında olmayı seviyorum. Bana göre bölümümün gerekliliklerinden biri de insanları ve çevreyi gözlemlemek. Bu da sevdiğim bir uğraş olduğu için doğru bölümde olduğumu düşünüyorum.

GB: Erasmus Programı ile hangi ülkeye gideceksiniz? Bu ülkeyi tercih etmenizin özel bir sebebi var mıydı?
Hollanda’nın Breda şehrine gideceğim. Genel olarak Avrupa ve Hollanda kültürünü merak ettiğim için bu ülkeyi tercih ettim.İnsanları her ne kadar soğuk olsa da bunun üstesinden geleceğimi ve bu deneyimin iş ve sosyal hayatıma büyük katkısı olacağını düşünüyorum.

GB:Erasmus’a gitmeye ne zaman karar verdiniz?
İkinci sınıfın birinci döneminde karar verdim. Gideceğim yıldan bir sene önce başvurmam gerekiyordu. Not ortalamam da tutunca gerekli işlemleri başlattım.

GB:Tek başınıza mı bu ülkeyi seçtiniz, yoksa arkadaşlarınızla verdiğiniz ortak bir karar mıydı?
İlk başta İspanya istemiştim çünkü bölümden bir arkadaşım (aynı zamanda liseden arkadaşım) İspanya’ya gitmişti ve onun deneyimlerini öğrendiğim için zorluk çekmeyeceğimi düşünüyordum fakat İspanya tutmadığı için koordinatörüm Hollanda’ya gidebileceğimi söyledi. Durum böyle olunca bölümden bir arkadaşımın da Hollanda’da aynı okula gideceğini öğrendim. Kendisiyle tanışıyorduk bu yüzden tüm işlemleri beraber yaptık.

GB:Başvurularda yaşadığınız bir sıkıntı oldu mu?
Hollanda Konsolosluğu’nu aradık fakat geri dönmediler. Biz de Türk usulü randevu almadan spontane bir şekilde konsolosluğa gittik. Güvenlik görevlisi Bilkent Üniversitesi’nden geldiğimizi duyunca bizimle yakından ilgilendi ve bizi yönlendirdiği mail adresiyle randevu alabildik. Randevulu gittiğimizde hemen girebileceğimizi zannettik fakat içeride de yine bir sıra numarası alarak gişeler için beklememiz gerekti.

GB:Erasmus programı sırasında eğitim dışında planladığınız bir şey var mı?
Gideceğim okul part time iş imkanı sunuyor. Bundan yararlanmak istiyorum. Amsterdam’daki müzeleri gezmek istiyorum. Bir ülkenin kültürünü öğrenmekten daha güzel bir şey yok. Aynı zamanda Hollanda’ya yakın ülke ve şehirleri gezmek istiyorum. En yakın ülke olan Belçika’dan başlayıp Fransa, İtalya , Viyana, Prag, Almanya ve Polonya’ya kadar gezeceğim. Zamanım kalırsa İsveç ve Danimarka’ya da gideceğim.

GB:Türkiye’ye döndüğünüzde Erasmus programının size neler katmış olacağını düşünüyorsunuz?
Şu an için bunu tahmin etmek imkansız fakat kendi kültüründen farklı kültürler tanıdığın zaman ister istemez bu sana bir şeyler katar. Eğer gelince de bir röportaj yaparsak bu soruyu tekrar cevaplamak isterim.(Gülüyor)
GB:Hollanda’da nerede kalmayı düşünüyorsunuz?
Öncelikle gideceğim okulun yurtları olmadığı için oda bakmam gerekti. Bu yüzden “NHTV and AVANS” isimli Facebook grubundan insanların bıraktığı ilanlara cevap yazarak bulmaya çalıştım ayrıca kendi ihtiyaçlarınıza yönelik ilan da bırakabiliyorsunuz. Ev sahipleri de ona göre size dönüş yapıyor.
GB:Oda kiraladığınızı söylediniz. Bu oda bir ailenin yanında mı yoksa apart gibi mi?
Hiçbiri değil. Oradaki ev sahipleri bizim gibi öğrencilere evini kiralıyor. Öğrenciler de onlar için kalacak insan buluyorlar. Benim kalacağım ev iki katlı ve 5 kişi yaşayacağız. Ben çatı katını kiraladım. Mutfak ve banyo ortak kullanım alanı. Çatı katında benden önce kalan kişi İngiltere’ye Erasmus programına gideceği için odasındaki bisiklet dahil her şeyi bana bıraktı.
GB:Burada ailenizle yaşıyorsunuz. Fakat Erasmus’a gittiğinizde 5 kişilik öğrencilerin bulunduğu bir evde yaşayacaksınız. Buna hazır mısınız?
Şu an için hazır değilim. Gidip görmeden plan yapmadım. Ev arkadaşlarımı tanıdıkça planlarımın şekilleneceğini düşünüyorum.
GB:Ne kadar süreliğine gideceksiniz?
Kesin bir tarih vermek gerekirse okulum 2 Şubatta açılıyor ve 11 Temmuzda bitiyor. Fakat ev sözleşmemi 31 Temmuza kadar yaptığım için o tarihe kadar kalacağımı düşünüyorum.

GB:Hollanda’nın yemek kültürünü araştırdınız mı? Türkiye’den sonra bu konuda zorluk çekeceğinizi düşünüyor musunuz?

Araştırdım tabii ki. Zorluk çekeceğim iki nokta var. Birincisinin sürekli makarna ve pizza yemekten bıkmak olacağını düşünüyorum. İkincisi ise Türk çayı bulamamak olur. Eğer çok sıkılırsam Türk lokantasına gidip yemek yerim ve çay içerim.

GB:Bu bilgilendirici röportaj için çok teşekkür ederim. Umarım güzel bir Erasmus dönemi geçirirsiniz.

Ben teşekkür ederim.

Leave a Reply