220px-StanfordJShawGazeteBilkent Kampüs Birimi olarak hazırladığımız “Kitapları Dünyaca Okunan Bilkentli Yazarlar” yazı dizimizin bu bölümünde dünyaca ünlü tarihçi Stanford J. Shaw’ı ağırlıyoruz.

ABD’li tarihçi Stanford J. Shaw bir dönem üniversitemizin Osmanlı Tarihi hocalığını yapmış olup,yurt dışı referans mektuplarına “Dear Friends” yazacak kadar ün ve kariyer yapmış değerli hocalarımızdandır. 5 Mayıs 1930  Minnesota doğumlu olup, Osmanlı Tarihi ve Sözde Ermeni Soykırımı iddiaları alanında yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

Stanford Jay Shaw, eğitimini Princeton ve Stanford gibi dünyaca ünlü üniversitelerde tamamladı. Harvard ve California Los Angeles Üniversitelerinde Türk Tarihi alanında akademisyen olarak görev yaptı. 1999’daki emekliliğinin ardından ölümüne kadar Türkiye’de yaşadı.   Son olarak,  Bilkent Üniversitesi’nde Osmanlı Tarihi dersleri verdi. 2006 yılı Eylül ayında Prof. Dr. Halil İnalcık ile birlikte Türk ve Türkiye tarihine katkılarından dolayı Türk Tarih Kurumu tarafından hizmet madalyası ve beratı ile onurlandırıldı. Ayrıca Türkiye Bilimler Akademisinden yapılan açıklamada, 16 Aralık 2006’da akademinin şeref üyeliğine seçildi.

Hacettepe Üniversitesi beyin cerrahi yoğun bakım ünitesinde 16 Aralık 2006’da vefat etti. Ortaköy’deki Etzahayim Sinagogu’nda cenaze töreni düzenlendi ve bu cenaze törenine Türkiye’nin önde gelen yöneticileri ve ünlü tarihçiler katıldı. 

Stanford Shaw, özellikle Sözde Ermeni Soykırımı iddialarını reddetmesiyle tanınmaktadır. 1977 yılında “Ermeni soykırımı yoktur.” dediği için Ermeniler tarafından tehdit edilerek evi kundaklanmıştır. 1982 yılında Los Angeles Üniversitesi’nde başkanı olduğu Türk kürsüsünde ders verirken, Ermeni öğrenciler tarafından dersi basılmış ve saldırıya uğramıştır.

[box_dark]ESERLERİ[/box_dark]

415FNJRERGL._SY300_1) Yahudi Soykırımı ve Türkiye


2) Osmanlı İmparatorluğu’nda ve Türkiye Cumhuriyeti’nde Yahudiler


3) Sultan 3. Selim


4) Osmanlı İmparatorluğu ve Modern Türkiye (2 Cilt)


5) Osmanlı Ansiklopedisi

 

 

 

Leave a Reply