Bugüne kadar sayısız sanatçıyı bünyesinde konuk ederek binlere ulaşan Bilkent Senfoni Orkestrası; otuzuncu yılına özel verdiği konserler serisinde 25 Şubat Perşembe akşamı bambaşka bir nedenle huzurlarda olacak. Düzenlenen konserler ile Ankaralı klasik müzikseverleri bir araya getiren BSO, bu kez vereceği konserde, sanat ışığında ‘Hoca Bey’i ölümsüzleştirecek.

sddd

Türkiye’nin ‘İlk Vakıf Üniversitesi’ unvanına sahip Bilkent Üniversitesi’nin kurucusu Prof.Dr. İhsan Doğramacı’nın ölümünün ardından altı sene geçti. Doksan beş yaşında hayata gözlerini yuman eğitim dünyasının önemli ismi Doğramacı anısına yapılan bu etkinliğin ev sahipliğini yine her zamanki gibi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi yapacak. Anma etkinliği çerçevesinde yapılacak konserde, Gürer Aykal ve Toğrul Ganiyev gibi usta isimler yer alacak. Programın yönetmenliğini Devlet Sanatçısı Gürer Aykal üstlenecek. Toğrul Ganiyev’in ise keman solisti olarak yer alacağı konserde; program, Shostakovich’in Op.99 Keman Konçertosu ile başlayacak. Beethoven’in Op.21, Do majör 1. Senfonisi ile kapanışın yapılacağı konser saat 20.00’de başlayacak.

Konserde sahne alacak sanatçıların kısa özgeçmişlerine göz atmak için sayfanın akışını takip edebilirsiniz. 

Gürer Aykal 1963 yılında Necdet Remzi Atak’ın öğrencisi olarak Keman Bölümünden, 1969 yılında Adnan Saygun’un öğrengurer aykal 26.02 kopya 3cisi olarak Kompozisyon Bölümünden mezun oldu. Devlet bursu ile gittiği İngiltere’de eğitimine Londra’da devam etti. Guildhall Müzik Okulu’nda orkestra şefliği okudu. Bu okuldan birincilikle mezun olan Aykal; ardından, İtalya’ya giderek Şeflik Nişanı aldı. Daha sonra hocası Adnan Saygun’un isteği üzerine koro müziği ve Rönenans çoksesli müzik öğrenimi gördü. 1975 yılında Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın Daimi Şefliğine atanan Aykal, bu görevin ardından bir süre Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü görevini üstlenmiştir. Yaşamında sayısız yönettiği orkestraların dışında eğitimci yönü de ön plana çıkan Aykal Bloomington Üniversitesi, Teksas Tech ve UTEP üniversitelerinde dersler vermiştir. Halen Bilkent Üniversitesinde ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda bu görevi sürdürüyor.

togrul ganioglu1

 

Müziğe olan ilgisi üç yaşında keşfedilen Toğrul Ganiyev ise beş yaşında keman eğitimine başladı. Altı yaşında Sovyetler Birliği’ne bağlı ülkelerde gerçekleştirdiği konserleri büyük ilgi topladı. Cumhuriyet Müzik Yarışması’nda on yaşında ve Kafkas Uluslararası Müzik Yarışması’nda on dört yaşında kazandığı birincilik ödülleri başarısını daha o yıllarda taçlandırdı. Azerbaycan Devlet Konservatuvarı’nda lisans eğitimine tamamlayan Ganiyev Moskova Devlet Konservatuvarı’nda da çalışmıştır. 1993 yılındaki lisans eğitiminin ardından birçok, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ni oluşturan devletler de dahil olmak üzere, ülkede solist olarak sayısız konser vermiştir. Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Halen Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Azerbaycan Devlet Konservatuvarı’nda doçent unvanıyla akademisyen olarak çalışmaktadır.

 

Leave a Reply