Müzik seven insanlar internetin de yaygınlaşmasıyla kendilerini çok geniş bir dünyada buldular. Bir isimden yola çıkarak sevebilecekleri birçok grup veya müzisyen bulmaları eskisinden çok daha kolay ve bir o kadar da eğlenceli.  Ben de böyle bir arayış esnasında İzmirli bu güzel grubu buldum; Kırıka.

Öncelikle biraz grubun tarihinden bahsetmek gerekirse Kırıka; 2000 yılında Salih Nazım Peker, Sarp Keskiner, Cem Devrim Akdoğan ve Orçun Baştürk tarafından kuruldu, 2001 yılında da konserlerini vermeye başladı.  Albümleri çıkmadan önce Organize İşler ve Dondurmam Gaymak gibi Türk Sineması’nın sevilen filmlere bazı şarkılarını veren grup ilk albümleri “Kaba Saz”ı 2008 yılında yayınladı. 2. Albümleri “Yılların Ettiğini” ise geçtiğimiz yıl dinleyicileriyle buluştu.

Kırıka, kendi müziğini şöyle anlatıyor;

“Gelenek, şehirler ve müzik neşeyi getirir. Kırıka’nın ana etkileşim kaynağını 1800’lerin sonlarına doğru İstanbul, İzmir, Selanik gibi Osmanlı İmparatorluğu’nun kozmopolit megapol şehirlerinde ortaya çıkan, 1960lara kadar özellikle meyhanelerde yaşayan “şehirli halk müziği” olarak nitelendirebiliriz. Bektaşi nefeslerinin rindaneliğini, oyun havalarının hovardalığını, Karagöz ve Hacivat müziklerinin çocuksu neşesini,  cigaracı yeniçeri kahvelerinin kabadayılığını, rebetikoların külhaniliğini, kantolarının hafif meşrepliğini, hanenlerin şehvetini ve içli sevda şarkılarının hüznünü içinde barındıran bu kalender müzik, eski zamanlarda kâh bir Rum hatununun tahrik edici sesinden, kâh Urfalı bir gazelhanın nağmelerinden, kâh İstanbullu bir beyefendinin nidalarından yükseliyordu. Kırıka işte mayasını buralardan buluyor, ruhu kırıklık. Yani, şehirli olmanın ortaya koyduğu melez olma durumu.”

Bu grupta beni en çok etkileyen ise benim gibi İzmir’e hiç gitmemiş, denizi olan bir şehirde hiç yaşamamış birisine bile İzmir’i özletebilecek güçte olması oldu. Grubun her bir şarkısından farklı farklı hikâyeler üretip bunları yaşıyorsunuz. Bence bir müziği güzel ve değerli kılan en önemli özelliği de budur. Günümüz tekdüze müziğinden sıkıldıysanız, dinlemenizi şiddetle önerebileceğim bir grup Kırıka. Eminim siz de özel bir şeyler bulacaksınız.

Grubun Myspace sayfası: http://www.myspace.com/kirikasmyrna

Leave a Reply