10947341_10153014504648826_6279594252351148596_n

Ankaralının kanayan yarasıdır, kitap fuarı. Her nasılsa; sanatın, edebiyatın bu kadar takdir topladığı bir şehirde, böylesine bir açlığı karşılayacak kalitede bir kitap fuarı şu zamana kadar düzenlenememiştir. 9 yıldır devam eden bir kitap fuarı var ancak; edebiyatı böylesine kucaklayan bir halka ne yakışır, ne de tatmin eder. Kitaptan yana boynu bükük kalır Ankara.

Şu güne kadar hiç merak etmedim, hiç de araştırmamıştım, ne de olsa güzel İstanbul’umun insanın nefsini doyurmaya yetecek güzellikte bir fuarı var. Aynı şekilde, duyduğum kadarıyla İzmir’den Bursa’ya, Adana’ya kadar gayet doyurucu kitap fuarları da yok değil. Peki bu başkentin çilesi neden?

Başta İstanbul’daki olmak üzere kaliteli denilen tüm kitap fuarları Tüyap Fuarcılık tarafından gerçekleştirilirken, Ankara’nın dışlanmasından mıdır, yoksa altında çok mu farklı sebepler vardır bilmem, 9. Ankara Kitap Fuarı, Eylül Fuarcılık’a verilmiş ve “Daha ne kadar kötü bir organizasyon yapılabilirdi ki?” sorusuna çok da güzel cevap verilmiştir. Fuara bir hafta kalmasına rağmen, internet siteleri başta olmak üzere Ankara’nın herhangi bir yerinde fuarın tanıtımını yapmayan Eylül Fuarcılık, fazla masrafa mı girmek istememiş, ya da birileri bize fazla masraf çıkarma mı demiş anlayamadım. Ama “sayın yetkililer”; sosyal paylaşım diye bir şey de mi duymadınız, bedavadır kendileri, alın kullanın. Halkı da, kendinizi de mağdur etmeyin.

Her neyse ki; Ankara Kitap Fuarı’nın geçen sene olduğu gibi, bu sene de çok güzel kurtarıcıları var. Sahaflar verdiler el ele, kitap fuarını mis gibi eski kitap kokusu ve yaşanmışlıklarla doldurmaya geliyorlar. Hatta kitap fuarı, oldu mu sana Sahaf Festivali, hem de ne güzel oldu.

Geçen sene fuarda zamanımın çoğunu sahaflar sokağında geçirmiştim. Bu sene daha da iddialı gelen sahaflar, belki de çok güzel bir değişime sebep olup ileriki yıllarda tamamen bağımsız bir fuara, belki de bir festivale ön ayak olabilirler.

Bu sene de en azından sahafları korumak, Ankaralı kitaba ne kadar aç göstermek ve olur ya, uzun zamandır aradığımız o kitabı buluruz diye kedi gibi kitap yığınlarında zaman geçirmek için bir uğramayalım mı fuara?

9. Ankara Kitap Fuarı; 20 Şubat – 1 Mart tarihleri arasında, ATO Congresium’da olacak. Giriş biletlerinin 1 TL olduğu fuardan, öğretmen ve öğrenciler bedava faydalanacak.

İçerisinde hiçbir şey bulamayacağınız fuar linki:

http://www.eylulfuar.com/index.php?p=24

Leave a Reply