Şebnem Ferah Ateşi “Od” İle Yanmaya Devam Ediyor

AnasayfaŞebnemFerah
Pek çoğumuzu o büyüttü, pek çoğumuz onun albümleri için sabırsızlanarak gün saydık yıllarca. Sonra büyüdük, ihmal ettik onu bazı bazı. Ama o her albümünün çıkışında ayrı bir heyecan yaşattırdı bizlere, yine bağladı, büyütmeye devam etti. O bu ülkenin o kadar benimsenen bir sanatçısı oldu ki; yaptığı müzik, zevkleri dahilinde olmayan on binlerce kişi bile onun albümlerini aldı, şarkılarını ezberlerdi, onunla beraber söyledi o şarkıları. Bizi onun acıları ve aşkları büyüttü.

Son albümü Benim Adım Orman’ı 2009 yılını uğurlarken yayınlamıştı Şebnem Ferah, Can Kırıkları albümünden 5 yıl sonra yayınladığı bu albüm hepimize orman tazeliği getirmişti. Daha sonra Şebnem Ferah cephesinden üzücü bazı haberler ve bir-iki turne dışında pek haber alamamak, bende “Yine mi bir 4 yıl bekleyeceğiz?” korkusu yaratmışken, geçtiğimiz ay albümünü kaydettiği stüdyonun twitter hesabından, yeni Şebnem Ferah albümünün kayıtları haberi geldi. Neredeyse şaşmayan 2,5-3 yıllık bekleme kuralına yine uyan Şebnem Ferah, içinde demlediği 9 yeni şarkı ve bir Cem Karaca coverını (Çok Yorgunum) koyduğu yeni albümü “Od”u nihayet yayınladı.

Albüm açılışını Kalbim Mezar ile, alışık olduğumuzdan daha ani ve daha sert bir şekilde yapıyor. Açılışı, albümün kliplenen ilk şarkısı Birileri Var takip ediyor. Birileri Var, albümün vokal olarak güçlü olan şarkılarından. Bu şarkı kulağa ne kadar karanlık gelse de, şarkılarına sızan umut ışığı yine içimizi aydınlatıyor. Üçüncü şarkı albüme adını veren Od. Od, Şebnem Ferah’ın özlediğimiz o güçlü vokali ve keskin sözleriyle ilk dinleyişte insanı sarsıveren bir şarkı. Savaş Boyası, 10 yıl önce dinlediğimiz Kelimeler Yetse şarkılarının sahiciliğini hatırlatıyor. Şebnem Ferah’a “Artık tamamen eminim, hem varsın hem yoksun.” dedirten her ne ise, bencilce minnettar kalıyoruz, yine. Bin Yıldır, albümün gidişatını yavaşlatan, temposunu düşüren bir mola gibi tam ortaya yerleştirilmiş. Özellikle Şebnem Ferah’ın yüksek notalarını özleyenlerin sevebileceği bir şarkı.

YaziIçiŞF

Albümün ikinci yarısı, bana göre en güçlü şarkı Ya Hep Ya Hiç ile başlıyor; alışık olduğumuz Şebnem Ferah albümlerinin açılış şarkılarını hatırlatarak. “Kazansak da kaybetsek de, denemeye değmez mi? İkimiz de yorgunsak da, denemeye değmez mi?” diye soran nakarat basit ama bir o kadar sahici yapısıyla daha rahat işliyor içimize. Utangaç albümün düşük tempolu şarkılarından biri. Şebnem Ferah’ın soru soran şarkı sözlerini sevenlerin çok keyif alabileceği bu şarkı, “milyonlar önünde şarkılarıyla söyleyebildiği aşkını, gerçekten hissettiği kişiye söyleyemeyen; gerçekliğine uzak düşmüş bir sanatçının” iç hesaplaşması aslında. “Albümün ikinci yarısı, birinci yarısına göre daha güçlü ilerliyor” tezim Yarım ile devam ediyor. “Herkes gibi en sonunda değil, küçücükken en başında, ilk aşk gibi değil sadece, o mühür sanki tenimin altında.” diyen Şebnem Ferah, yine hepimizin ortak paydasını bulmuş, bizi “yarım kalanlar sahasına” davet ediyor. Albümün en güçlü şarkılarından birini sona saklayan Şebnem Ferah, hem güzel sözlerinden hem güçlü sesinden Girdap’ta ustalıkla faydalanmış. Albümün en uzun şarkısı Girdap biterken, kendimizi “Keşke bir 6 dakika daha devam etse” derken buluyoruz.  Albümün kapanışı önceden bilmeyenler için  bir sürpriz, bilenler için sabırsızlıkla beklenen Cem Karaca coverı Çok Yorgunum. Bu şarkıyı daha önce Disco Kralı Konseri’nde de söyleyen Şebnem Ferah, böyle büyük bir işi alnının akıyla kotarmış. Cem Karaca tarafından söylenen bir Nazım Hikmet şiiri olan Çok Yorgunum’da vokaliyle –tam anlamıyla- baş döndürüyor Şebnem Ferah.

7. Stüdyo Albümü Od ile içimize bir yangın daha düşürdü Şebnem Ferah. Bizleri bir 3 sene idare etmekte hiç zorlanmayacak. Od, kâh Can Kırıkları sertliğini hatırlatıyor kâh Kelimeler Yetse sahiciliğiyle şaşırtıyor. Şaşırtmayan bir şey varsa, o da minicik bir kadından gelen bu görkemli ses ve heybetli şarkılar.

Ya Hep Ya Hiç, Girdap, Yarım, Od, Birileri Var ve Savaş Boyası Od Albümü’nün favori şarkılarından.

Birileri Var’ın yayınlanan klibi için: http://www.youtube.com/watch?v=nplkOZZx78A

Leave a Reply