Madonna’dan Sürpriz ‘Kısmi’ Albüm: ‘Rebel Heart’

Müzik dünyasında sanatçıların yaşadığı en büyük sorunların başında, hazırladıkları albümlerde yer alan şarkıların zamanında önce internete sızması geliyor kesinlikle. Hemen hemen dünya çapında tanınan ve albümü merakla beklenen isimlerin albümlerinin, yayınlanma tarihlerinden bir hafta ya da on gün kadar bir süre önce internete sızması kaçınılmaz bir duruma gelmiş olsa da, bazen daha ekstrem durumlar da olmuyor değil. Henüz yayınlanma tarihleri bile belli olmayan albümlerin, aylar öncesinden internete sızması durumunu daha önce Kelly Clarkson’ın ‘Stronger’, Beyoncé’nin ‘4’ gibi albümlerinde görmüştük. Bu trendin en son kurbanı ise pop müziğin kraliçesi Madonna oldu.

2015 yılında on üçüncü stüdyo albümünü yayınlayacak olan Madonna, sene başından beri farklı isimlerle stüdyoya girip yeni albümü için demolar kaydetmişti. Geçtiğimiz Ağustos ayında, plak şirketinin hacklenmesi sonucunda çalınan bu şarkılar, geçen haftadan bu yana belirli aralıklarla internete sızdırılıyor. Henüz şarkıları paylaşan kişilerin kimlikleri belirlenemese d;e Arjantin veya Brezilya gibi bir Güney Amerika ülkesinden oldukları kesinleşmiş.

Her neyse, geçtiğimiz hafta toplamda 13 şarkının demo versiyonlarının internete sızması sonucu Madonna çok sinirlenmiş ve sosyal paylaşım uygulaması instagram’da tepkisini belirten bir fotoğraf paylaşıp bu olayın bir nevi tecavüz olduğunu da vurgulamıştı. Sonrasında ise paylaştığı fotoğrafı profilinden kaldırdı. 20 Aralık gününde ise, hiç beklenmedik bir şekilde albüm hakkında bilgiler ve beşi internete sızmış olanlar olmak üzere toplamda altı şarkı resmi olarak yayınlandı.

rebelheart

10 Mart’ta yayınlanacağı açıklanan yeni Madonna albümünün adı ‘Rebel Heart’ olmuş. Albüme adını veren şarkı Rebel Heart da internete sızan 13 şarkıdan birisiydi. Şarkının sözleri Madonna’ya aitken, prodüktörlüğünü yapan isimse İsveçli DJ ve prodüktör Avicii olmuş. Henüz resmi olarak yayınlanan şarkılar arasında yer almıyor Rebel Heart. Resmi olarak yayınlanmış şarkıların isimleri ise şu şekilde:

  • Living for Love
  • Devil Pray
  • Ghosttown
  • Unapologetic Bitch
  • Illuminati
  • Bitch, I’m Madonna

Albümün ilk single’ı Living for Love‘ın  yapımında pek çok kişi katkıda bulunmuş. Tanınmayan isimleri geçecek olursak, şarkının yapımında Madonna, Alicia Keys, Ariel Rechtstaid şarkının yazımında katkıda bulunmuşken; Diplo da şarkının prodüktörlüğünü yapmış. Madonna’nın en sevilen şarkılarından Like A Prayer‘ın modern versiyonu olarak anılan şarkıda, Alicia Keys vokal olarak da yer alıyor. Madonna’nın asıl planı bu şarkıyı 14 şubat Sevgililer Günü’nde yayınlamakmış, fakat hayranlarının internette dolaşan demo versiyonunu dinlemesini istemediğinden erken yayınlamaya razı olmuş.

Bence şimdilik albümde yer alan en güzel şarkı kesinlikle Devil Pray. En son Grimes’la yaptığı işbirliği olan ‘Go’dan hatırladığımız Blood Diamonds ve DJ Dahi ile bir işbirliği içinde hazırlanan şarkı, Madonna’nın çok uzun zaman içinde yayınladığı en güzel ve dikkat çekici dans-pop şarkısı sayılabilir bence. Ayrıca şarkıda yer alan derin erkek sesinin, “şeytanın sesi”ni yansıtması amacıyla şarkıya eklenmesi de ürpertici bir güzellik katıyor. Benim şarkıyla tek sorunum, elli küsur yaşlarında bir bireyden uyuşturucu kullanma teklifi içeren şarkı sözleri barındırması, fakat şarkının genel mesajına bakıldığında o sözlerin orada olması gerektiğini anlıyoruz.

Hepimiz Madonna’yı yaptığı hareketli pop şarkılarıyla tanıyoruz, ama aynı zamanda çok güzel balad şarkıları da var kendisinin. Ghosttown da Madonna’nın balad kataloğuna eklediği en son şarkı olmuş. Şarkının sözlerini tamamen kendisi yazan Madonna’ya, şarkının prodüktörlüğü görevinde pek tanınmayan fakat başarılı bir isim olan Billboard eşlik etmiş.

Madonna’yı reggae tarzında şarkı söylerken dinlemek kesinlikle paha biçilemez bir deneyim. ‘Reggae-ska’ tarzındaki Unapologetic Bitch de albüme farklı renk katan şarkılardan ve çok eğlenceli. Şahsen bu şarkıyı dinlerken, şarkının Rihanna ya da Gwen Stefani tarafından söylense ne kadar daha güzel olacağını hayal ediyorum; fakat Madonna da kesinlikle şarkının hakkını veriyor. Bu şarkının yapımında da Madonna ve Diplo birlikte çalışmışlar.

Albümün en sansasyon yaratmaya müsait şarkısı; Illuminati. Uzun zamandır ortalarda dolanan illüminatinin ne olduğuna yönelik teorileri yok eden bir şarkı olmuş bence. Her ne kadar illüminatinin ne olduğunu tam olarak paylaşmamış olsa da, ne olmadığını net bir şekilde anlatmış şarkının sözleriyle Madonna. Şarkı sözlerine göre; Beyoncé, Jay-Z, Lady Gaga, cadılar, çok miktarda para, Papa, Kanye West, Nicki Minaj, Bill Gates, [Barack] Obama, Oprah [Winfrey] ve Steve Jobs illüminati olmayan bazı kişiler ve şeyler arasındaymış. Bu şarkının prodüktörlüğünü yapan isimse Kanye West olmuş. Madonna’nın sesine göre fazla ağır bir prodüksiyona sahip şarkı, başka bir vokalle ya da daha pop bir prodüksiyonla çok iddialı olabilecekken, iki uyumsuz etkenin birleşmesiyle kötü bir sonuç oluşturmuş.

Şimdilik resmi olarak yayınlanan son şarkı ise Bitch, I’m Madonna. Bence yayınlanan şarkılar içinde en kötüsü de kesinlikle bu. Çok fazla gürültülü olan şarkıyı kulaklıkla dinlerken dikkat etmelisiniz bence. Şarkının tek güzel tarafı, Nicki Minaj düeti oluşu. Nicki Minaj’ın Madonna’yla yaptığı düetler arasında da en güzel ‘verse’ü kesinlikle bu şarkıda yer alıyor. Madonna kısımları da aynı seviyede olsaydı, bu şarkının önünü almak çok zor olurdu bence. Bu şarkının prodüktörlüğünü de Diplo yapmış.

Henüz şarkı listesi kesinleşmemiş olsa da; albümde toplamda 19 şarkı yer alacağı netleşmiş durumda. Madonna’nın bu albüm için çalıştığı isimler arasında yer alan kişilerden bazıları da şu şekilde: Miley Cyrus, Avicii, Natalia Kills, Martin “Cherry Cherry Boom Boom” Kierszenbaum, MoZella, Toby Gad, S1, Ryan Tedder. Hangilerinin şarkılarının albümde yer alacağı ise henüz netleşmemiş bir bilgi.

Şu an yayınlanmış olan şarkıları, albümü iTunes üzerinden ön sipariş ettiğinizde elde edebiliyorsunuz. Albüm ön siparişe çıktığından bu yana, 46 farklı ülkenin iTunes listesinde 1 numaraya kadar çıktı. Pek çok ülkenin iTunes şarkı listelerinde de 6 şarkı arka arkaya birlikte yer aldılar, pek çoğunda da 1 ve 6 numara arası tamamen Madonna’ya ait oldu kısa bir süreliğine. Şubat ayında Madonna Grammy Ödül Töreni’nde performans sergiledikten sonra altı yeni şarkı daha yayınlanacağı dedikoduları var, ne kadar gerçeği yansıtıyor bilmiyorum ama; olsa güzel olurdu diye düşünüyorum.

Leave a Reply