Milenyumun Albümü: A-R-T-P-O-P

VMAs-2013-Lady-Gaga-Will-Perform-Live-First-Single-Off-ARTPOP-Album

 

Herhangi biriniz bana kızmaya başlamadan, başlığı açıklama gereği duyuyorum: Lady Gaga, böyle tanıtmıştı yeni albümünü sosyal paylaşım sitesi twitter aracılığıyla. Ben bu milenyumda yayınlanan bütün albümleri dinlemediğimden böyle bir iddiaya katılmıyorum tabii ki. ARTPOP için illa ki bir sıfat kullanmak gerekiyorsa da benim kullanacağım sıfat yılın en iyi pop albümü olurdu.

Lady Gaga üçüncü stüdyo albümü olan ARTPOP’u 6 Kasım’dan başlayarak dünyanın çeşitli yerlerinde yayınlamaya başlamıştı, 11 Kasım itibariyle ise ARTPOP bütün dünyada resmi olarak yayınlandı. 

Lady-Gaga---2013-iTunes-Festival--27İkinci albümü Born This Way’in yayınlanmasının ardından kısa bir süre sonra ARTPOP’un hazırlık çalışmalarına başlayan Lady Gaga, geçtiğimiz ağustos ayında ise ARTPOP albümününçıkış single’ı Applause’u yayınlamıştı. Applause’un o dönem içinde beklenen başarıyı yakalayamamış olması ise şaşırtıcı olmuştu. Single’ın yayınlanmasının ardından önce MTV Video Müzik Ödülleri’nin açılış performansını yapan Gaga, ardından eylül ayı boyunca farklı sanatçıların katılımıyla, Londra’da gerçekleşen iTunes Festival’in de açılış performansını yapmıştı. Bu festivalde yeni albümünde yer alacak olan yedi şarkıyı ilk defa canlı olarak hayranlarıyla paylaşmıştı. İzleyiciler arasında ünlü sanatçı Adele de vardı. Eylül ayı boyunca başka dikkat çeken herhangi bir etkinliğe katılmayan Gaga, ekim ayında ise durmak bilmiyordu. Önce Machete Kills (Ustura Dönüyor) filmindeki sahnelerden oluşan bir video ile “Aura” şarkısını yayınladı. Bildiğimiz gibi Lady Gaga bu filmde oyuncu olarak yer alan isimlerdendi. Ardından ikinci single’ın, R&B müziğin sevilen ismi R.Kelly’yle bir düet şarkısı olan “Do What U Want” olacağı açıklandı. Single’ın yayınlanmasının ardından kısa bir süre sonra ise Berlin’de düzenlenen ARTPOP dinletisinde ilk defa “Gypsy” şarkısını akustik olarak seslendirdi.  4 Kasım’da ise albüm öncesi yayınlanan son şarkı olan “Dope” yayınlandı, Lady Gaga bu şarkıyı da bu sene ilk defa düzenlenen Youtube Müzik Ödülleri’nde canlı olarak seslendirdi. Albüm öncesi gerçekleşen son etkinlik ise Brooklyn’de 10 Kasım’da gerçekleşen ArtRave idi. Gaga bu etkinlikte de toplamda sekiz şarkı seslendirdi. Ayrıca bu albüm özgü olarak Gaga ve ekibi akıllı telefonlar için bir ARTPOP uygulaması hazırladı.

 

will.i.am ve Guetta ikilisi Fashion! için yeniden birlikte çalıştılar.

will.i.am ve Guetta ikilisi Fashion! için yeniden birlikte çalıştılar.

Albümde yer alan şarkılara ve şarkılarda birlikte çalıştığı isimlere gelecek olursak; Born This Way albümü için de büyük fayda sağlamış olan DJ White Shadow (Paul Blair) bu albümde yer alan şarkılarda karşımıza en çok çıkan isim. Onun yanında Lady Gaga’nın bugünlere gelmesinde en büyük katkıya sahip olan isimlerin başında gelen RedOne da albümde yer almış yeniden. Bu iki isim dışında şarkıların yapımında yer alan kişiler ise Lady Gaga için tamamen yeniler. will.i.am, David Guetta, 19 yaşındaki Fransız “house müzik” DJ’i Madeon, Alman elektronik müzik DJ’i Zedd ve yılların efsanevi prodüktörü Rick Rubin de albümde yer alan prodüktörler arasında. Ayrıca Lady Gaga ilk defa bir şarkısının -Venus- prodüktörlüğünü tamamen kendisi üstlenmiş ARTPOP’ta.
Bu kadar albüm detayından sonra şimdi de albümdeki şarkılara bakalım. Albümün ilk şarkısı “Aura“. Şarkının sözleri neredeyse ARTPOP albümünün ne hakkında olduğunu özetler gibi. Şarkıda geçen “dance, sex, art, pop, tech” sözleriyle albümün temasını öğrenmiş oluyoruz. Albümdeki şarkılar içinde albümün açılışını yapabilecek en doğru seçim Aura olmuş. Bu şarkının aynı zamanda Paparazzi ve Telephone kliplerini tamamlamak için çekilecek olan üçüncü klibin şarkısı olduğuna dair söylentiler de var. Albümde dikkat çekecek bir şekilde var olan unsurlardan biri de Antik Yunan ve Roma Mitolojisi, Aura’nın ardından gelen üç şarkıda da bu etkiyi görebiliyoruz. O şarkılardan ilki ise “Venus“. Aşk Tanrıçası Venus’ten bahsettiği bu şarkı aslında albümün ikinci single’ı olacaktı; fakat daha sonradan Lady Gaga ve yapım şirketinin birlikte aldığı bir karar sonucu single olmasından vazgeçildi, en azından şu an için. Venus’ün Yunan Mitolojisi’ndeki karşılığı sayılan Aphrodite’nin Eros kadar meşhur olmayan oğlu Himeros’a bir selamlamayla başlayan “G.U.Y. (Girl Under You)” şarkısı ise hayranlar tarafından en çok beğenilen şarkıların başında geliyor. Lady Gaga’ya yakın bir kaynağın söylediğine göreyse bu şarkının albümün bir sonraki single’ı olması çok muhtemel. Albümde yer alan ve bence Gaga’nın şu ana kadar yaptığı en iyi şarkı da olan “Sexxx Dreams” ise antik çağ erkeklerinin korkulu rüyası Medusa’dan bahsediyor. Lady Gaga’nın bana ilham veren kişilerin başında yer alan birisi için yazdım dediği bu şarkı aynı anda iki farklı kişiye aşık olan Gaga’nın “dram”ını anlatıyor, aşık olduğu diğer kişi ise bir kadın ve o da başka bir ilişki içinde. Sizce de bir pembe dizinin konusunu 4 dakikadan daha az bir sürede işlemiş olması kayda değer bir şey değil mi?

 

Lady Gaga’nın en farklı şarkısı olarak adlandırabileceğimiz “Jewels ‘N Drugs” şarkısı ise üç farklı rap sanatçısıyla birlikte yapılan bir çalışma… Şarkıda T.I., Too Short ve Twista Gaga’ya eşlik ediyorlar. “MANiCURE” şarkısı ise, iTunes Festival’de Adele’in en beğendiği şarkı olarak dikkatleri çekmişti. Bunlardan sonra ise ikinci single “Do What U Want” var şarkı listesinde. Albümün tam ortasına geldiğimizde ise bizleri albüme adını veren şarkı da olan “ARTPOP” karşılıyor. Albümde pek çok farklı müzik türlerinden şarkılar söyleyen Gaga, bu şarkıda yer alan “my artpop could mean anything” sözleriyle albümü hazırlarken belli kalıplara bağlı kalmadığını gösteriyor adeta. Albümün ikinci yarısına geçtiğimizde ise ilk olarak “Swine” şarkısı çıkıyor karşımıza. Perez Hilton’la olan arkadaşlıklarının olaylı bir şekilde bitmesinin ardından yazdığı söylenen bu şarkı albümdeki en sert “beat”e sahip olan şarkının gece kulüpleri için uzun süre vazgeçilemeyecek bir şarkı olma yolunda ilerlemesi ise çok muhtemel. Kötü biten bir arkadaşlık şarkısından sonra iyi bir arkadaş için de şarkı hazırlamış Gaga. “Donatella” şarkısı, Lady Gaga’nın yakın arkadaşı ve Versace Markası’nın eş başkanı olan Donatella Versace için yapılmış. Ardından gelen will.i.am ve David Guetta imzalıFashion!” şarkısı ise Lady Gaga’nın yıllardır var olan moda tutkusunu gösteren bir şarkı olmuş. Albümün sonuna doğru yaklaşırken üst üste gelen iki şarkı “Mary Jane Holland” ve “Dope” ise Lady Gaga’nın uyuşturucu bağımlılığı hakkında. Yakın zamanda bu bağımlılığından kurtulduğunu açıklayan Gaga, hala bu olayın zorluğuyla uğraşıyor gibi görünüyor. “Gypsy” şarkısı ise özellikle turne döneminde hemen her gece farklı bir ülkede olduğundan kendini evsiz hisseden Gaga’nın bu hislerini ortaya dökmüş. Albümün kapanışını ise ilk single da olan Applause yapıyor, albüm biterken duyduğumuz son kelime ise “A-R-T-P-O-P“.

 

Leave a Reply