Hepimizin bildiği üzere; ülkemizde bilim kurgu filmleri yok denecek kadar az. Hatta, ilk düşündüğümde, kaliteli bir bilim- kurgu ne yazık ki aklıma bile gelmiyor fakat buna rağmen; bilim kurgu seven bir toplum olduğumuza inanıyorum. Bu açlığımızı ise Hollywood filmleri karşılıyor desek yalan olmaz doğrusu. Bazen öyle filmler izliyoruz ki çıkınca, “Adam yapmış yahu.” demekten kendimizi alamıyoruz. Geçtiğimiz cuma vizyona giren “Evrim” filmini duyduğumda da çok güzel bir film geliyor diye yerimde duramadım açıkçası ve çıktığı gün kendimi sinema salonunda buldum. Filmin yapımcılığını çok sevdiğim ve mükemmel bilim kurgu filmlerine imza atmış Christopher Nolan, Andrew A. Kosove ile birlikte üstleniyor. Filmin yönetmeni ise “Inception” filminin görüntü yönetmenliğini yapmış Wally Pfister. Ayrıca film Pfister’ın ilk uzun metraj filmi.

Filmin bu kadar önemli isimleri içinde barındırması beklentileri de bir hayli yükseltiyor. Pfister ilk filminde oyuncu seçimleri konusunda bir hayli başarılı olmuş. Baş karakterlere Johnny Depp ve Rebecca Hall can verirken filmde aynı zamanda usta oyuncu Morgan Freeman da yer alıyor.

Filmin konusundan kısaca bahsetmek gerekirse;. Will Caster (Jonny Depp) döneminin önemli bir bilim adamıdır ve o sıralar, gelişmiş bir yapay zeka projesi üstünde çalışmaktadır. Bu sebepten dolayı; teknolojiye karşı radikal grupların dikkatini çekmiştir. Böyle bir grubun saldırısına uğrar ve sağ kurtulamaz. Kendisi gibi bilim insanı olan eşi Evelyn (Rebecca Hall), Will’in ölmesine göz yumamaz; bu yüzden eşinin beynini gelişmiş bir üst düzey bilgisayara aktararak ona adeta yeniden can verir. Will’in bedeni yok olmuştur; fakat ruhu bilgisayarın içinde yaşamaya devam etmektedir. Fakat bu iyi mi, kötü mü olmuştur?

IMDB puanı 6,3 olan film hakkında fikrimi belirtmek gerekirse; bende hayal kırıklığı yaratmadı desem yalan söylemiş olurum. Belki de ben beklentimi yükselttiğim için fakat film olağan çizgiden çıkmak, farklı bir bakış açısı getirmek için kendini biraz imkansıza sürüklemiş gibi. İleri teknolojiyi inandırıcı bir şekilde kullanan bilim-kurgular bende hayranlık uyandırırken;”Evrim” bu sınırın biraz üstünde kaldı benim için.

Filmin fragmanı için:

Leave a Reply