“Herkes hak ettiğini bulur.” Sıkça duyduğunuz, haksızlığa uğramış kimselerin tesellisi olan basit ama anlamlı bu söz, 1713-1867 yılları arasında Baltık Denizi kıyısında, başkenti Berlin olan, dünya tarihinin en büyük düşünürlerinden birini doğurmuş Prusya Krallığı adındaki Alman Devleti’nin sloganıymış bir zamanlar. Filozof, politikacı, ekonomist ve devrimci Karl Marx, 18. yüzyılda Prusya topraklarına ait, Ren Bölgesindeki Trier şehrinde doğmuş. Bonn ve Berlin Üniversitelerinde eğitim görmüş ve Genç Hegelcilerin felsefe düşünceleri üzerine çalışmış. Paris’e taşınmak için verdiği karar onu ömür boyu dostu ve çalışma arkadaşı olarak kalacak, Friedrich Engels’le tanıştırmış. Fakat karşılaşmalarından 5 yıl kadar sonra Marx sürgüne gönderilmiş ve karısı, çocukları ile beraber ömrünün geri kalanını sürdüreceği Londra’da ekonomik hareketler hakkında teorilerini yazmaya başlamış.

marx

Bugün Marksizm olarak bilinen düşünce akımının yaratılış süreci, dönemin şartları, Marx ve Engels’in birlikte verdikleri mücadele, fırtınalı yaşamları, savaşları birçok kişi için merak kaynağı olmuş ki bu iki düşünür haklarında en fazla eser yazılan insanlar olarak geçmekte. Bu ikilinin daha önce BBC tarafından belgesel tarzında biyografileri çekilmiş olsa da hayatlarının beyaz perdeye uyarlanan bir Holywood versiyonu bulunmamakta. Belki bu devrimcilerin fikirleri zaten film sektörünü döndüren kapital düzenin düşmanı olduğu için belki de böyle bir film çekmek için fırsatlar olgunlaşmadığından olacak, izleyiciler onların hayat hikayelerinden mahrum kalmışlardı.

Haitili yönetmen Raoul Peck’in, Marx’ın 1814-1844 yılları arasındaki hayatını ele aldığı Genç Karl Marx isimli yeni filmi bu yaz vizyona giriyor. Filmde Karl Marx rolünü “Soysuzlar Çetesi”nden tanıdığımız August Diehl ve Engels rolünü ise Stefan Konarske canlandıracak. Filmde Marx’ın özel hayatı, eşi ve çocuklarıyla ilişkisi de ele alınıyor. Marx’ın eşi Jenny von Westphalen rolünü ise Vicky Krieps canlandıracak. Film daha çok Marx’ın Paris’teki hayatını, gençlik zamanlarını ele alıyor.

genç karl

Yönetmen Peck filmi şöyle anlatıyor:

“26 yaşındaki Karl Marx, eşi Jenny ile birlikte sürgün yoluna düşer. Marx 1844 yılında Paris’te bir sanayicinin oğlu olarak Britanya işçi sınıfının acılı doğumunu araştırmış Friedrich Engels ile tanışır. Gösterişli kıyafetler giymeyi seven Engels, Karl Marx’ın yeni dünya görüşündeki eksik parçayı tamamlar. Birlikte sansür, polis baskısı, isyanlar ve siyasi kalkışmalar arasında modern çağ boyunca gelişecek olan işçi hareketine önderlik edeceklerdir.”

Vizyon tarihi kesinleşmemiş olsa da Komünist Manifesto, Kapital gibi eserlerin, öncü fikirlerin sahibi Marx’ı yakından tanımak isteyenler bu yaz aradıkları fırsatı bulacaklar gibi gözüküyor.

Kaynaklar:
http://marksist.net/ozgur_dogan/ulusal_soruna_marx_ve_engelsin_tarihsel_yaklasimi.htm

http://www.sozcu.com.tr/hayatim/kultur-sanat-haberleri/genc-karl-marxin-yasami-beyazperdede/

Leave a Reply