Kış ani bir şekilde sert yüzünü gösterdi, şehirler beyazlara bürünmeye başladı. Beyaz örtüler her şehirde farklı bir hava, farklı bir esinti yaratıyor. Şehirlerin sokakları, kaldırımları, caddeleri ve hatta rengarenk atkıları ve şapkalarıyla, insanları bile büyülü bir kış atmosferi içinde karşımıza çıkıyor. Uçuşan kar taneleri, ılık tertemiz bir hava ve içinizde uyanan ayak basılmamış, keşfedilmemiş kar kütlelerine adım atma isteği… Dışarıdaki soğuğa rağmen elimizdeki salebin verdiği sıcaklıkla ısındığımız bir mevsim kış. Ve her şehirde bambaşka, ilham verici, hayranlık uyandırıcı ve göz kamaştırıcı manzaralar sunuyor bu mevsim bizlere. İşte sizler için derlediğim birçok fraklı şehirden kış manzaraları.

Bled Gölü

Bled Gölü- Resim Kaynağı: http://www.vistanature.com/lake-bledslovenia/

Slovenya’nın başkenti Ljubljana’ya 50-55 km uzaklıktaki Bled Gölü, kışın bir peri masalını andıran güzelliğiyle şahane bir seyir keyfi yaratıyor. Gölün ortasındaki ada bir zamanlar imparatorların ve Mareşal Tito’nun yazlık mekanı olarak kullanılıyormuş. Deniz seviyesinden 501 metre yukarıda olan bu adada bir de St. Marry Assumption Kilisesi yer alıyor. 2.Henry’nin emri ile 10 Nisan 1004 senesinde bitirildiğinde Bled papazına armağan edilen kilisede, birçok çift evlenmiş. Çevresi 8 km olan Bled Gölü’nün çok güzel bir yürüyüş yolu da mevcut. Resimdeki manzarayı ise kışın Bled Kalesi’nin tepesinden görmek mümkün.

New York City, New York Rockefeller Center, Christmas Tree dusk, Ice Skating Rink

New York Rockefeller Center- Resim Kaynak: http://www.pre-tend.com/outdoor-ice-rinks-all-over-the-world/

Kış temasıyla oldukça bütünleşen bir imge de buz üstünde uçarcasına dans eden figürlerin olduğu buz pateni pistleri olsa gerek. Onlarca insanın kaydığı New York Rockefeller‘daki ünlü buz pateni pisti, tepesindeki ışıl ışıl yılbaşı ağacı ve rengarenk süslemeleri ile yarattığı ışıltılı ambiyans sayesinde şahane bir kış manzarası olmaya aday. Ünlü romantik film Elf’in çekimlerine, Serendipity’de Kate Beckinsale ve John Cusack’ın pistin kenarındaki kafede yudumladıkları sıcak çikolatalarına ve daha bir çok ünlü filmden sahnelere ev sahipliği yapmış bu pist, hem yılbaşı hem de kış temalı bir New York manzarası sunuyor bizlere.

İstanbul-İstiklal Caddesi

İstanbul-İstiklal Caddesi- Resim Kaynak: http://www.istanbuldagez.com/ornek-sayfa

Kışın en güzel manzaralarını şüphesiz ki İstanbul’da yakalayabiliriz. Nostaljik Taksim Tünel tramvayı, kar altında koşuşturan insanların siluetleri arasından geçerken yakalanan bu kare, İstanbul’u bir de kışın ziyaret etmek için başlı başına bir neden. Aşiyan’dan Bebek’e, Kabataş’tan Ortaköy’e temiz kış havasında yürüyerek şehri keşfettikten sonra tarihi dar sokakların birinde ya da Ortaköy’de Boğaz’a nazır soluklanacağınız sımsıcak bir kafede oturup İstanbul’da kışı yaşayabilirsiniz.

Fransa-Mont Blanc

Fransa-Mont Blanc- Resim Kaynak:http://www.hthayat.com/yasam/seyahat/haber/1026647-karin-en-cok-yakistigi-10-sehir/2

Kışın olmazsa olmazlarından biri de kayak tutkusu. Fransa’nın kayak merkezi Mont Blanc’ten ışıltılı bir kare bu konsepti tamamlayacaktır.

Northern Lights -Aurora Borealis over Flosagjá rift at Þingvellir National Park, South Iceland.

İzlanda Reykjavik-  Resim Kaynak:http: //photoguide.is/winter-photo-tours-iceland/

Kutup ışıkları görmeyi en çok arzu ettiğim doğa olaylarından biri olmakla birlikte tam anlamıyla bir görsel şölen. Berrak, temiz, bulutsuz ve sissiz bir gökyüzünün olduğu bir kış gecesinde İzlanda’nın Reykjavik kentinde başınızı kaldırıp gökyüzüne baktığınızda göreceğiniz manzaranın kesinlikle kelimelerle tarifi yok.

Ankara Seğmenler Parkı- Resim Kaynak:http://www.tunalihilmi.com.tr/tunali-hilminin-kis-hali/

Ankara Seğmenler Parkı-
Resim Kaynak:http://www.tunalihilmi.com.tr/tunali-hilminin-kis-hali/

Ankara birçokları için bürokratik yapısı ağır basan, gri, renksiz bir şehir imajı çizmekte olabilir ama bu şehire kış kesinlikle yazdan daha çok yakışıyor. Belki de kıştan çok kar yakışıyor desem daha doğru olur. Yazın kasıp kavuran sıcağı ile karasal yapısını ön plana çıkaran Ankara’da kışın şehrin o her zamanki sakin havası beyazın getirdiği huzurla perçinleniyor. Kışın Tunalı Hilmi’den, Bestekar Caddesi’ne mağazaların, kafelerin o renkli cıvıl cıvıl yılbaşı hazırlıklarına şahit olabilirsiniz. Baharda ve yazın birçok kişinin uğrak noktası olan Seğmenler Parkı ise bu fotoğrafta olduğu gibi parkın bir köşesindeki boş bir bankla biraz hüznü ya da yalnızlığı çağrıştırıyor.

bob ross

Son olarak Bob Ross’un şahane bir yağlı boya kış manzarasıyla bitirmek istiyorum listeyi. Bu manzaranın bir adı, şehri yok belki ama görenin kafasında beliriyor adresi. Belki birkaç sene öncesinde gittiğiniz sakin küçük bir kasaba, belki bir filmde gördüğünüz etkileyici bir mekan ve belki de bir kitapta okuduğunuz bir diyalogun geçtiğini hayal ettiğiniz ıssız bir orman burası. Size bir şarkıyı, bir şiiri ya da birini anımsattı belki de. En nihayetinde bütün bu şahane kış manzaraları nerede olursak olalım bize bu mevsimin farklı güzelliklerini, farklı duygularla yaşatıyor. Kışı doya doya yaşayacağımız daha üç ayımız var daha önümüzde. Kış yerini bahara bırakmadan keşfedeceğimiz daha çok manzaralar var…

Leave a Reply