Kutluğ Ataman Venedik Bienali'nde

1895 yılından beri iki yılda bir gerçekleşen, dünyanın seçkin sanat organizasyonları arasında yer alan Venedik Bienali’nde bu yıl, Kutluğ Ataman’ın ‘Sakıp Sabancı’ isimli eseri ana bölümde sergilenecek. Sinemada gösterdiği başarıların yanı sıra, çağdaş sanatlardaki sanat eserleriyle de ülkemiz ve dünyada tanınan Ataman, ‘Peruk Takan Kadınlar’ adlı eseri ile 1999 Venedik Bienali’ne davet edilen ilk Türk sanatçıdır. Çalışmasında dört Türk kadın, mecburi aksesuarları ve sebepleriyle başroldedir: Yüzünü saklamak zorunda olan bir devrimci, kanserden kurtulan Nevval Sevindi, koyu Müslüman bir öğrenci ve aynı zamanda bir aktivist olan transseksüel bir seks işçisi.

Bu yıl 56.sı düzenlenecek olan bienalde, ülkemiz ilk kez 1991 yılında sanat eleştirmeni ve küratör Beral Madra’nın kişisel çabaları ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yer almıştır. Madra, 1991-2001 yılları arasında bienale Türkiye’den katılan sergilerin küratörlüğünü ve komiserliğini üstlendi. Türkiye Pavyonu, ilk olarak 2003 yılında T.C. Dışişleri Bakanlığı’nın da desteğiyle bir mekân kiralanmasıyla başlatıldı.

Öncelikle insana verdiği değer, daha sonra ülkemiz için sağladığı eğitim, sanat, sağlık ve medya alanındaki çalışmalarıyla insanların saygı ve sevgisini kazanan; konumu, yaşı, önemi ne olursa olsun insana değer veren Sakıp Sabancı’nın her konuya “önce insan” felsefesiyle yaklaşmasını anlatan eser; onun aramızdan ayrılışının 10. yıldönümü için Sabancı ailesi tarafından 2011 yılında sanatçıya sipariş verilmiş. Venedik Bienali öncesi, 29 Nisan- 10 Ağustos 2014 tarihleri arasında S.Ü. Sakıp Sabancı Müzesi’nde de sergilenen, onun insanlara olan sevgisini ve saygısını yansıtan eser; keskin zekâsı, ince esprileri ve candan tavırlarıyla halkla özdeşleşen Sakıp Sabancı’nın, yaşamı boyunca insanlara ve hayata açtığı pencereleri görünür kılıyor.

Temasının Nijeryalı yazar, sanat eleştirmeni ve küratör Okwui Enwezor tarafından “All The World’s Futures- Dünyanın Tüm Gelecekleri” olarak belirlendiği Venedik Bienali, 9 Mayıs – 22 Kasım 2015 tarihleri arasında gerçekleşecek.

 

Leave a Reply