Borusan Quartet’ten Beethoven’ın En Ünlü Kuartetleri

Bilkent Konser Salonu 4 Kasım Pazartesi akşamı güzel bir konsere ev sahipliği yaptı. Borusan Quartet bu sezon Bilkent Üniversitesi’nde Beethoven’ın birbirinden güzel kuartetlerini seslendirecek. İlki gerçekleşen konserde, yaylı çalgılar dörtlüsü dinleyenlere muhteşem bir gece armağan etti.

içerik1

Borusan Quartet Topluluğu’nun Beethoven Serisi’nin ilk konser afişi

Programın içeriğinden ve konserin detaylarından bahsetmeden önce bilmeyenler için kısaca Borusan Quartet’ten bahsetmek istiyorum. Ülkemizde dinleyenlere oda müziğini sevdiren bir müzik topluluğu olan Borusan Quartet 2005 yılında Prof. Gürer Aykal öncülüğünde kurulmuştur. Yaylı çalgılar topluluğunda;  Esen Kıvrak (keman), Olgu Kızılay (keman), Efdal Altun (viyola) ve Çağ Erçağ (viyolonsel) bulunmaktadır.

2010 yılında Andante Dergisi tarafından düzenlenmiş olan Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Oda Müziği Topluluğu Ödülü‘nü almışlardır. Bir başka ödülü ise, yine 2010 yılında ICMEC Uluslararası Oda Müziği Topluluğu Yarışması’nda birinci olarak almışlardır. Ayrıca topluluk bir ilke de sahip: Türkiye’de internetten canlı yayımlanan ilk klasik müzik konseri.

Borusan Quartet Ankara Müzik Festivali, İstanbul Müzik Festivali, Antalya Piyano Festivali, Mozart Festivali (Almanya), Merano Festivali (İtalya) gibi birbirinden değerli daha birçok festivale davet edilmişlerdir. Almanya’nın saygın konser salonlarından Schloss Elmau’daki “Quartet Plus” oda müziği konserinin de kapanış konserini yine Borusan Quartet gerçekleştirmiştir.

Borusan Quartet;  İdil Biret, Fazıl Say, Gülsin Onay, Hüseyin Sermet, Itamar Golan, Ruşen Güneş, Valentin Erben, Reto Bieri gibi birçok ünlü sanatçıyla birlikte oda müziği konserleri vermişlerdir.

4 Kasım Cumartesi günkü konsere dönecek olursak, Borusan Quartet sahneye çıktığında onları her yaştan izleyicilerin doldurduğu kalabalık bir salon bekliyordu. Dört kişiden oluşan bu topluluk, daha ilk dakikalarda izleyicilerin gönlünü fethetti. Bilkent’te Beethoven’ın kuartetlerinden oluşan bir konserler dizisi olacağını ve bir sonraki konserlerinin 28 Kasım tarihinde olduğunun müjdesini vererek başladılar. İlk seslendirdikleri eser, Yaylı Çalgılar Kuarteri No.12, Mi bemol majör, Op.127 idi. Bu eserin Beethoven’ın tamamen sağırken bestelediği bir eser olduğunu ve bunu düşünerek dinlememizi önererek başladılar yaylı çalgılarıyla Beethoven’ın muhteşem ezgilerine.

Oda Müziğini sevdiren topluluk: Borusan Quartet

Oda Müziğini sevdiren topluluk: Borusan Quartet

1822 yılında Prens Nikolas Galitzin’den bir mektup alır Beethoven. Prens o yıllarda sanatçıların koruyucusu ve Beethoven’ın gizli bir hayranıdır. Beethoven’dan bestelemesi için üç kuartet ister ve bestecinin uygun gördüğü bedeli ödeyeceğini de ekler. Ancak Beethoven planladığı üzere Mart ayına kadar bitiremez. O sırada üzerinde çalıştığı başka eserler vardır. Ancak 1826 yılında Prens’in istediği bu üç kuarteti tamamlamıştır (Op. 127, 132 ve 130). Bu üç kuartetten Op.127’yi dinledik konserin ilk bölümünde. Bu kuartet kendi içerisinde dört farklı bölümden oluşmaktadır. Ben ikinci bölümü daha neşeli ve hareketli bulduğumdan daha çok beğendim.

Dinleyenlerin kuvvetli alkışlarıyla ilk bölüm sonlandı ve kısa bir ara verildi. İkinci kısımda yine Beethoven’a ait Yaylı Çalgılar Kuarteri No.11, Fa minör, Op.95 “Serioso” ve Yaylı Çalgılar Kuarteri No.1, Op.18 eserleri seslendirildi. Kuartet “Serioso”, Beethoven’ın Therese Malfatti ile evlenmeyi planladığı ama sonrasında hüsrana uğradığı döneme rast gelmektedir. “Ciddi Dörtlü” başlığını verdiği bu eserin Beethoven’ın ruhsal durumuyla ilişkilendirenler olsa da, kesin bir çıkarıma varılamamıştır. Ancak Alman müzisyen, besteci ve orkestra şefi olan Mendelssohn bu kuarteti, Beethoven’ın en karakteristik eseri olarak belirtmiştir. Belki de isminin ben de yarattığı etkiyle ben bu kuarteti dinlerken hüzün ve ciddiyeti hissettim. Zaman zaman bu hüzün yerini bir şeyleri kabullenemeyişin isyanına bırakıyor gibiydi. Beethoven’ın 1799 yılında tamamladığı kuartet olan Opus 18 ise bizim bu güzel konserde dinlediğimiz son besteydi. Beethoven bestesini ithaf ettiği kişilerden biri olan arkadaşı Amenda’dan, üç yıl sonra yazdığı mektupta kuartette değişiklik yaptığını, bu yüzden kimseyle paylaşmamasını rica eder.

Esen Kıvrak, Olgu Kızılay, Efdal Altun ve Çağ Erçağ'dan oluşan topluluk

Esen Kıvrak, Olgu Kızılay, Efdal Altun ve Çağ Erçağ’dan oluşan topluluk

Oda müziği sevenlere, oda müziğini daha yakından tanımak isteyenlere; Beethoven’ın birbirinden güzel kuartetlerini Borusan Quartet seslendirmesiyle dinlemek isteyenlere güzel bir haber: 28 Kasım’da Borusan Quartet’in Bilkent’teki Beethoven serisinin ikinci konseri gerçekleşecek. Saat 20:00’da başlayacak bu konserin detayları ve bilet bilgileri için http://www.mybilet.com/event/15255/borusan-quartet-28-xi-beethoven-serisi-ii/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Borusan Quartet’i daha yakında tanımak isteyenler; Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin ve Gürer Aykal’ın Yaylı Çalgılar Dörtlülerini kaydettikleri CD’leri edinebilirler.

 

Leave a Reply