Güncel Sanat: Etkin Haftasonu Önerileri

Bu ay siz sevgili Güncel Sanat okuyucuları için haftasonlarınızı değerlendirebileceğiniz, aktif olarak katılarak kendi eserlerinize hayat verebileceğiniz ve bazı sanatsal önyargılarınızı kırmanızı sağlayacak etkinlik seçeneklerini derledim. Umarım bu ay boyunca size hitap eden bir etkinlikte hem eğlenir hem de verimli zaman geçirirsiniz.

1- Masterpiece

Materpiece’e ilk kez Biletix sitesinde rastlamıştım. Heykel ve resim gibi sanatseverlerin en gözde uğraşılarını içeren etkinlikleri nedeniyle ilgimi çekmişti. Studio Masterpiece şu ana kadarki resim ve heykel kurslarından ayrılarak bir fark yaratıyor; Masterpiece sanatseverlere; yeteneklerine ya da sanat ile ilgili geçmişlerine bakılmaksızın eşit koşullar içinde geçirilen eğlenceli saatler vaad ediyor. Kurs olmaktan öte Materpiece’te bir eğitmen eşliğinde kendinizi özgürce ifade edebildiğiniz ve içinizdeki sanat aşkını dış dünyanıza aktarabildiğiniz bir ortamda kendinize birkaç saat ayırabiliyorsunuz.

Masterpiece, istediğiniz içeceğiniz ve sevdiğiniz müzikler eşliğinde size bir nevi stresten arınma seansı sağlamakla birlikte hobilerinize de vakit ayırma olanağı da sunuyor. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nde şubeleri bulunan Masterpiece, kendinize zaman ayırabileceğiniz oldukça verimli bir sanat merkezi. Masterpiece aslında katılımcılarına  “Masterpiece’te sanatçı sensin!” mottosuyla ilham veriyor.

Kurumsal ve bireysel seanslar için uygun olan sanat merkezindeki resim ve heykel çalışmalarına katılmak için öncelikle aylık program üzerinden sizin için uygun olan çalışma tipini ve saatini belirlemeniz gerekiyor. Açıkçası programlarda birçok seçenek sunuluyor ve kaliteli etkinlikler arasından seçim yapmak oldukça zorlaşıyor. Bu zorlu aşamayı geçip etkinliğinize karar verdiğinizde biletinizi temin etmeniz gerekiyor. Biletlerinizi Biletix üzerinden satın alabiliyorsunuz. Ankara’da Çankaya ve Çayyolu’nda iki şubesi bulunan Masterpiece’in Mart ayı boyunca devam edecek birçok etkinliği mevcut. Resim alanında Picasso, Küçük Prens ve New York gibi çok farklı konseptlere ev sahipliği yaparken; heykelde “Suratlar” gibi soyut konulara değinirken tarihin ünlü kişilerine, örneğin Frida’ya uzanan birçok konuyla katılımcılarına geniş bir yelpaze sunuyor.

Farklı bir deneyim için ise iplik sanatı ismiyle de bilinen string art etkinliklerini başka bir deyişle renkli iplikleri belirli noktalardan geçirerek geometrik bir form oluşturma sanatını da katılımcılarıyla buluşturuyor. Efektif bir deneyim yaşamak ve boş zamanınızı sanatla değerlendirmek isterseniz Masterpiece etkinliklerine göz atabilirsiniz. Aynı zamanda geçirdiğiniz keyifli zaman sonunda oluşturduğunuz eserinizi kendinize saklayabilir ya da sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

İnternet sitesi: https://www.studiomasterpiece.com/

 

2- Cermodern

Cermodern, açıldığı zamandan bugüne kadar Ankara’nın sanatsal susuzluğunun giderilmesindeki en etkin merkezlerden biri olma özelliği taşıyor. Hem sanatsal hem de sosyal etkinlikleriyle Cermodern, geniş kitlelere hitap ediyor. Bünyesinde sergilenen tiyatrolar ve ev sahipliği yaptığı sergiler haricinde Ankara’nın en popüler etkinlikleri arasında yer alan Kahve Festivali ve Yılbaşı Pazarı gibi sosyal içeriklere de yer veriyor.

Zamanın oldukça eğlenceli şekilde değerlendirilebileceği bu sanat merkezinde, görsel ve işitsel estetik zevklerimizin doyurulmasının yanında mental olarak da kendimizi geliştirmemiz için olanaklar bulunuyor. Hediyelik eşya mağazasının hemen yanında bulunan kütüphane, sanatın hemen hemen her alanını kapsayan ve oldukça zengin içerikli birçok eseri bünyesinde topluyor.

Ayrıca her sene Cermodern’de bireylerin kendilerini farklı alanlarda geliştirmeleri için farklı eğitim atölyeleri açılıyor. Birkaç sene önce Cermodern’in internet sitesinden edindiğim bilgi sayesinde Yazarlık Atölyesi‘ne başvurarak eğitim almıştım. Kendi alanlarında uzman değerli eğitmenler eşliğinde devam eden ve yaklaşık altı hafta süresince devam eden atölyeler, entellektüel birikim yanında daha derinlemesine bilgi sahibi olmak istediğiniz alanlarda sizi oldukça donanımlı hale getiriyor.

Her yıl farklı konseptlere yer veren atölyeler arasında Mart ayı için “Sanatı Anlamak” başlığı ön plana çıkıyor. “Sanat Eleştirisi nedir? Akademik köklere mi, gazetecilik içgüdülerine mi dayanmalıdır? Türkiye’de ve dünyada sanat yazımı ve eleştirisi hangi noktada? Bir sanat yapıtına, bir sergiye nasıl bakılmalı, değerlendirirken neler göz önünde bulundurulmalı? Olumsuz eleştirideki tavrın başladığı ve bittiği yer neresidir? Hangi mecraya nasıl bir yazma pratiği gerekir?” sorularına eğitmen Ayşegül Tabak eşliğinde cevaplar aramak isteyen katılımcılar, başvurularını internet sitesi üzerinden yapabiliyorlar. Sanatla ilgili sorularına yanıt bulmak isteyenlerin 11 Mart ve 1 Nisan tarihleri arasında yalnızca pazar günleri devam edecek eğitime göz atmalarını tavsiye ederim.

İnternet sitesi: https://www.cermodern.org/sanat%C4%B1-ele%C5%9Ftirisi-ve-yaz%C4%B1m-at%C3%B6lyesi.html

 

3- Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi

Müzelerle ilgili birçoğumuzun aklında kalıplaşmış bazı mekanlar ve tanımlar vardır. Belki çok uzun bir zaman önce bir müzeyi ziyaret etmişizdir ve müzelerin durağanığının bize göre olmadığını düşünmekteyizdir. Müzelerin aktif olarak sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapamayacağı izlenimimizi Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi içerdiği etkinliklerle yıkıyor. Biletix’te biletleriyle karşılaştığımda “Salı Konserleri” başlığıyla dikkatimi çeken müzeyi araştırdıkça konserler haricinde seminerler, paneller ve kabareler gibi çeşitli etkinlikleri kapsadığını gördüm.

2015 yılından itibaren bünyesindeki konserlere başlayan müze; altyapı, seçilen sanatçı ve müzik türlerinin müze mekânına uygunluğu, ustaların yanında gençlere de olanak tanınması, resital programlarında ilk seslendirmelere de yer verilmesi gibi hususları dikkate alarak Türkiye’nin usta müzisyenleriyle genç ve gelişmekte olan yetenekleri, farklı programlarla dinleyici karşısına çıkarıyor. Herhangi bir aksilik yaşanmadığı takdirde Salı akşamları sekiz buçuta başlayan konserler Ankaralı sanatseverlerle buluşuyor. “Müze’de Müzik” konseptli konser programı keman, piyona gibi birçok enstrumana ve değerli sanatçılara ev sahipliği yapıyor.

Aynı zamanda müzede yer alan “Koku ve Şehir” sergisinde; kahve, nane, kolonya gibi günümüzün hakim kokularından pek çok örneğin yanı sıra geçmiş dönemlerin esintilerini taşıyan safran, buhur ve amber gibi birçok kokunun da aralarında yer aldığı 50’yi aşkın koku sergileniyor. Sergiyi, 31 Mart tarihine kadar ziyaret edebilirsiniz.

İnternet sitesi:

http://www.erimtanmuseum.org/index.php/tr/

Salı Konserleri Programı:

http://erimtanmuseum.org/images/KonserListePdf/2017-18.pdf

 

Haftasonunuzu farklı alternatiflerle değerlendirmeniz ve kendinize ayırdığınız zamanı hem eğleneceli hem de bilgilendirici şekilde doldurmanız için önerilerde bulundum. Keyifli bir Mart ayı geçirmeniz dileklerimle, sanatla kalın!

 

 

Kaynaklar:

 

Studio Masterpiece: https://www.studiomasterpiece.com/

Cermodern: https://www.cermodern.org/

Erimtan Müzesi: http://www.erimtanmuseum.org/index.php/tr/

Biletix: http://www.biletix.com/anasayfa/TURKIYE/tr

Leave a Reply