Merhaba sevgili Güncel Sanat okurları! Final haftasına hızlı bir giriş yapmadan önce belki de kendimize ayırabileceğimiz son günleri yaşıyoruz. Bu hafta da sinema önerileriyle sizlerleyim. Dram, biyografi ve bilimkurgu türlerinden yapımlar vizyona girdi. Özellikle bu hafta oldukça ikonik bir serinin sekizinci filmi sinemaseverlerle buluştu. Haftaya görüşmek üzere, iyi seyirler!

Somali Korsanları (15 Aralık 2017 / IMDB: 7.1 / 116 dk)

2009 yılında mürettabatının çoğunluğu Türk olan bir geminin Somalili korsanlar tarafından kaçırılması ülkemizde oldukça ses getiren bir olay olmuştu. Benzer bir kaçırılma 2010 yılında da yaşanmıştı. Somalili korsanların rehineleri yüz günü aşkın bir süre sonunda serbest bırakmaları ve rehinelere karşı kötü davranışları gerçek hayat korsanlarının acımasızlığını gün yüzüne çıkarmıştı. Filmi ilk gördüğümde aklıma yaşanan bu olaylar geldi. Ayrıca American Horror Story‘nin her sezonunda gösterdiği başarılı oyunculukla dikkatimi çeken başrol oyuncusu Evan Peters’ı ve oyuncu kadrosunda yer alan Al Pacino‘yu gördükten sonra filme olan merakım arttı.

Gazetecilik konusunda tutkulu olan genç bir adam, kariyerinde yeni bir başlangıç yapmak için ailesiyle yaşadığı sıcak yuvasından hiç bilmediği ve tehlikelerle dolu olan Somali’ye gider. Kariyerinin dönüm noktası olacak kitabını tamamlayabilecek midir? Yoksa içinde bulunduğu tehlikeler onu içine mi çekecektir?

Godard ve Ben (15 Aralık 2017 / IMDB: 6.9 / 107 dk)

1930 doğumlu Jean-Luc Godard, Fransız Yeni Dalgası’nın en etkili isimlerinden biri olan Fransız ve İsviçreli film yönetmeni aynı zamanda sinema eleştirmenidir. “Nouvelle Vague” (Yeni Dalga), geleneksel Fransa sinema trendinden farklı bir sinema biçimini kullanan, belli bir fikir üzerinde birleşip buna göre film çeken genç bir yönetmen grubunun oluşturduğu ve mottosu “Herkes film yönetmeni olabilir.” olan bir akımdır. Godard, bu dönemde filmlerinde iletişim kopukluğu içindeki modern insanın farklı yaşam biçimlerini, akıl dışı sosyal sistemleri, politik tartışma ve olayları konu almıştır. 

Jean-Luc Godard, “Çinli Kız” filminin çekimleri sırasında büyük bir aşk yaşayarak evlendiği başrol oyuncusu Anne Wiazemsky ile mutludur.  Her şeyin yolunda gittiği bir hayat, filminin yarattığı tepkiler nedeniyle alt üst olur. Yönetmen, yaşadığı zorlukların üstesinden gelebilecek midir?

Star Wars: Son Jedi (15 Aralık 2017 / IMDB: 8.0 / 152 dk)

Yazımın ilk satırlarında bahsettiğim üzere bu hafta Star Wars hayranlarını sevindiren bir film vizyona girdi. Bilimkurgu türünün en kült yapımları arasında yer alan film serisi, birçok ikonik karakteri de içeriyor. Serinin sekizici filmi olan yapım hakkında yönetmen Rian Johnson tarafından fragmanın fazlasıyla spoiler içerdiği ile ilgili bir açıklama yapılmış. Her ne kadar yazıma fragmanı eklemiş olsam da izlememenizi tavsiye ederim.

Rey’e Jedi dünyasında yoldaşlık edecek olan Luke Skywalker, Leia, Finn ve Poe  Güç’ün ve geçmişin sırlarını öğrenmek üzere çıktıkları bu macera dolu yolculukta hangi olaylarla karşılaşacaklardır?

https://www.youtube.com/watch?v=4FSGukoG9DU

       

                                         Haftaya görüşmek üzere. 3 2 1 Sahne!

 

 

Kaynakça

Vecteezy: Free Pop Corn Box and Movie Cinema Vectors

www.beyazperde.com

www.imdb.com

https://www.cnnturk.com/2010/dunya/08/04/korsanlarin.kacirdigi.turk.gemisi.serbest/585668.0/index.html

ekşisözlük: Star Wars the Last Jedi

Wikipedia: Jean-Luc Godard- Fransız Yeni Akımı

Leave a Reply