Venedik’i “Destekleyen” Büyük Beyaz Elleriyle Lorenzo Quinn

Geçtiğimiz günlerde Venedik sularından devasa boyutlardaki iki el telaşla bir binayı tutmak için dışarı çıktılar. Lorenzo quinn bu eli sadece Venedik Bienali’nin önemli eserlerinden biri olsun diye değil, küresel ısınmanın ciddiyetine dikkat çekmek için tasarladı. “Support” (Destek) heykeli, Venedik sularında gezinenlerin kolayca dikkatini çekebilecek kadar beyaz, büyük ve akılda kalıcı.

“Venedik, yüzyıllar boyunca kültürlere ilham kaynağı olan yüzen bir sanat şehridir, ancak bunu sürdürmek için bizim kuşağımızın ve gelecek kuşağımızın desteğine ihtiyacı var. Çünkü Venedik, iklim değişikliği ve zaman kaybı tehdidi altındadır – Quinn”

Heykele baktığımızda bir uyarının, mesaj kaygısının barındırdığı bariz. Telaşlı bir duygu var ellerde, binaya olan bu desteğini canı pahasına koruyor gibi. Suyun altında o vücudun devam ettiğini hayal etmek biraz ürkütücü ancak bu korkunun verdiği mesaja katkıda bulunduğu da bir gerçek. Venediği daha önce ziyaret etmediğim için şehrin genel dokusuna ne derece uyuştuğunu yorumlamak benim harcım değil. Ama bu fotoğraflardan biraz eğreti göründüğünü söylemek mümkün. Belki de sanatçının yapmak istediği de buydu, sonradan eklenen ve dikkat çeken bunun yanında insanları düşündürmek amacıyla oluşturulan bir eserin çevreyle bütünlüğünü, uyumunu aramak zorlama olacaktır belki de. “Sevme, nefret etme, yaratma ve yok etme” gibi zıt güçlere sahip biz insanlara ithafen yapılmış bir heykel olması da cabası.

Lorenzo Quinn Amerika’da güzel sanatlar eğitimini almış, önce sürrealist bir ressam daha sonra da bir heykeltıraş olmaya karar vermiş bir çağdaş sanatçıdır. Oyuncu babası Anthony Quinn’in etkisinde birkaç filmde rol almasına karşın heykeldeki ısrarını sürdürmüştür. Michelangelo, Bernini ve Rodin, yani heykel deyince çoğumuzun aklına ilk gelen isimlerden ilham aldığı eserleri bugün dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenmektedir.

En dikkat çekici eserlerinden birisi de “Doğanın Kuvveti” (The Force of Nature) ismiyle yarattığı heykeller dizisidir. Biz insanların çevreye olan kontrolünü, yanlış bir güvenlik hissiyle yaşadığımızı eleştiren Quinn’in, kasırgadan etkilenerek tasarladığı doğa ana tasvirinde dalgalanan kıyafette ve dünyayı tutan kumaşın gerginliğinde güçlü bir hareket hissediyoruz.

“The Force Of Nature II”

Ellere gelince, sanatçının geçmişte yarattığı anıtsal, büyük boyutta veya daha küçük ve samimi eserlerini incelediğimizde insan vücudunun en zor bölümü olarak ifade ettiği el figürüyle ne kadar çok anlamı bir araya getirebildiğini görebiliriz. El figürünü aşk, eğitim, doğa, perspektif, gerçeklik gibi çok çeşitli konularda kullandığı eserleri sanatçının tarzında görünür bir etki oluşturmuş, herkes için ortak evrensel bir dil ile kitlelerle diyalog kurmayı başarmıştır.

“Finding Love”

“Give and Take”

“Vroom Vroom”

 

“Hand of God”

Kaynakça:

https://www.instagram.com/lorenzoquinnartist/http://www.designboom.com/art/lorenzo-quinns-support-sculpture-braces-ca-sagredo-hotel-venice-art-biennale/https://www.lorenzoquinn.com/sculptures/

Leave a Reply